Gå til sidens hovedinnhold

Zoé-saken: Viser ikke respekt for ansatte ved å legge møte til lokale som ikke er livssynsnøytralt

Artikkelen er over 1 år gammel

Vernepleier Erling Østberg var invitert til kommunalt kurs på Zoé: – Da det kom fram at det var uaktuelt å dekke til blant annet korset, følte jeg et så sterkt ubehag at jeg forlot stedet med det samme, skriver han. Bystyret behandler interpellasjonen fra Bymiljølista senere i dag, torsdag.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som tidligere ansatt i Fredrikstad kommune vil jeg komme med noen personlige erfaringer med bruk av Zoe sine lokaler for kommunens ansatte.

Jeg er innmari overrasket over at kommunen fortsatt benytter dette stedet. Etter min mening viser kommunen det med all tydelighet en total mangel på respekt for ansattes private og personlige livstro, samt en like tydelig ansvarsfraskrivelse som arbeidsgiver gjeldende det å legge et pålagt oppmøte til et ikke nøytralt lokale for sine arbeidstakere. Det er dette denne saken gjelder for meg.

Hva menigheten ellers driver med, det være seg hvem som holder taler osv., er meg revnende uinteressant så lenge det enkelte menneske ikke påføres noe ubehag.

At kommunen som arbeidsgiver fortsatt driver med denne ekskluderende praksis er skremmende og gir på ingen måte positive signaler, jeg blir rett og slett lei meg og synes det er trist. Som det ble skrevet i et annet innlegg, er det riktig at det var (i alle fall) én kursdeltaker som har kommet med en forespørsel om å gjøre lokalet mer verdinøytralt – eller trosnøytralt – med å fjerne eller dekke til blant annet korset, det var meg.

Tenk deg at din arbeidergiver pålegger deg å delta på et kurs som vil foregå i et lokale med dets symboler, som representerer meget tydelig det motsatte av hva du privat og personlig står for.

Da det kom fram at det var uaktuelt å dekke til blant annet korset, følte jeg et så sterkt ubehag at jeg forlot stedet med det samme uten videre diskusjon. Ved å legge et pålagt kurs for kommunes ansatte til dette stedet, gikk jeg glipp av et meget interessant kurs. Nå var det riktig nok denne gangen ikke temaet avgjørende for at jeg ikke senere kunne uføre faglig kvalifisert arbeide, noe det kunne ha vært.

Nå vil sikkert noen av leserne tenke; ta deg sammen a, du fikser vel å være i dette lokalet i noen timer, det er ikke så farlig – ingen har blitt skadet av å tilbringe noen timer i et såkalt guds hus. Vel, som nevnt tidligere, jeg følte så sterkt fysisk og psykisk ubehag at jeg måtte forlate stedet.

Nå vil jeg oppfordre deg som leser å være med på et tankeeksperiment. Tenk deg at din arbeidergiver pålegger deg å delta på et kurs som vil foregå i et lokale med dets symboler, som representerer meget tydelig det motsatte av hva du privat og personlig står for, og din personlige tro, ja - tenk det absolutte verste stedet. Ville du følt et sterkt ubehag, både psykisk og fysisk av å være til stede i dette lokalet. Jeg håper inderlig at du ville ha kjent på tilstedeværelse av et subjektivt ubehag, og at du ville ha frabedt deg andres meninger og holdning om at dette var da ikke så ille, eller at dette fikser du.

Og det er her ansvaret til kommunen som arbeidsgiver kommer inn i bildet, og ta sitt ansvar for at ingen arbeidstaker som har kommunen som arbeidsgiver skal måtte gå på akkord med sin egen overbevisning for å delta på et eksternt lokalisert kurs. Med så mange ansatte i Fredrikstad kommune med ulik kulturell og religiøs tilholdssted, er valget av lokalet ekstra viktig.

Min oppfordring til de som styrer med dette i kommunen; slutt med den praksis hvor det benyttet det lokalet som er beskrevet her – og tilsvarende lokaler.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.