Herrene som lytter til flygelet

Pianotreff: Yngvar S. Pettersen (nærmest) og Runar Andersen skal lære mer om stenger og mekanikk i helgen.

Pianotreff: Yngvar S. Pettersen (nærmest) og Runar Andersen skal lære mer om stenger og mekanikk i helgen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Runar Andersen og Yngvar S. Pettersen har trenede ører. De lytter til flygelets strenger, men tar det ikke piano. I helgen er 79 nordiske pianostemmere og -teknikere samlet i Fredrikstad med faglig og sosialt innhold.

DEL

– Jo da, dette er smalt så det holder, og vi er på nerdenivå, nesten på nanonivå, flirer Pettersen.
Mannen feirer i disse dager 30 års jubileum som pianostemmer og har i sitt firma nok å gjøre med oppdrag i hele fylket.

– Jeg er veldig glad for at Yngvar tar lokalt ansvar da vi besluttet å være her på forrige nordiske møte. Han er en ihuga og kunnskapsrik patriot som har løst dette forbilledlig. Så vi skal nok få en flott helg, mener Andersen.

Presidenten har tatt med det tidligere styremedlemmet på ganske mange styremøter for å ha kontroll på det nordiske treffet som startet i 1996. Treff 21 holdes på Quality hotell.

Vanligvis er det 60–65 som kommer til fagmøtet, i år er det 79. Rekorden er på 112 fra Bergen i 2000.

Alene på jobb

– Vi jobber jo stort sett alene i vår egen boble, i et lokale som gjerne er tomt. For det er snakk om fintuning av strenger, og gjennomgang av mekanikk. Vi snakker om «leamikk» for 88 tangenter, med rundt 240 strenger som har et samlet trykk på 18–20 tonn.

– Hva er utfordringene?

– Du får aldri et flygel helt renstemt. Det kommer av overtoner og at det er treverk og fysikk. Det tar ofte et års tid «å spille inn» et nytt flygel, og det faktum at du i en oktav skal ha på plass 12 halvtoner. Så min oppgave er å skape det gylne snittet, og sørge for den gode glidende overgangen. For selv om det er mye matematikk, så må du stole på ørene dine.

– Vi skal denne helgen blant annet få undervisning i diskantområdet på et Steinwayflygel. Vi har i hovedsak to leverandører på plass her, og vi som stemmer strenger og sjekker mekanikken, må kunne flere plattformer. Det er som en bil. Det er samme prinsippet under lokket, men litt forskjellige løsninger og skruer. Vi må kjenne alle variantene, understreker han.

Gode råd

Hva nytt lærer du?

– Nja, si det. kanskje ikke så mye nytt, men en oppfriskning og repetisjon. kanskje en bekreftelse. I løpet av et par dager kanskje det kommer et godt råd eller to fra en kollega, eller han vet om en løsning på en utfordring jeg har. Her er vi ikke konkurrenter, men kolleger. Miljøet er ikke større enn det.

Utflukt og konsert

Fredag aften er det utflukt til Gamlebyen med guide Alexander Hermansen med påfølgende ølsmaking i Ølgaarden. Lørdag kveld er det skikkelig avslutningsmiddag etter konsert med Tord Gustavsens trio i Blå Grotte. Der kan du få billetter på kinoen, selv om du ikke fikler med pianoer.

Artikkeltags