Wang opplyste selv om nyheten i en pressemelding torsdag ettermiddag.

«Vi er i dag stolte og glade over at Utdanningsdirektoratet har godkjent vår søknad om å starte idrettsungdomsskolen WANG Ung. Det som nå blir en realitet har vi jobbet for lenge.», sier styreleder Vilhelm Lae i pressemeldingen.

Lokalt er det også jubel.

– Det var gledelig å få søknaden gjennom. Dette skal bli et godt tilbud for både idrett og skole. Vi er også klar over at det er mange meninger om saken, og det respekterer vi, sier Petter Wilhelmsen, rektor ved Wang toppidrett.

Saken har tidligere skapt sterke reaksjoner i Fredrikstad. Wang-skolen har tidligere søkt Fredrikstad kommune om å få etablere ungdomsskole, men fikk da nei.

LES OGSÅ: Tommelen ned for Wangs ungdomsskole-søknad

LES OGSÅ: Oppvekstutvalget sa nei til Wang Ung

Klagerett

Siden den gang er imidlertid reglene endret. Nå er det Utdanningsdirektoratet som bestemmer, og der har nå Wang fått ja. Fredrikstad kommune kan påklage avgjørelsen.

– Jeg håper de ikke bruker denne klageretten, men det får vi eventuelt ta som det kommer, sier Wilhelmsen.

Wang har fått godkjent en ungdomsskole med 180 elever. De har nå tre år på få etablere skolen. Når det blir oppstart, er ikke klart. Beliggenheten er heller ikke spikret, men i søknaden har Wang sagt at skolen skal ligge i sentrum. I søknaden har Wang også spesifisert prisen som er 18.000 kroner per skoleår.

– Skolen bør ligge i tilknytning til eller ved Wang toppidrett, og vi er i dialog med Værste. Men lokaler er ikke på plass, så det er vanskelig å si når skolen kan starte opp, sier Wilhelmsen.

Prisen på 18.000 kroner er noe lavere enn ved Wang toppidrett (videregående skole) der det koster 21.800 per skoleår.

– På videregående har vi en lærertetthet på én lærer per ti elever, mens på ungdomsskolen vil det være én per 15, forklarer Wilhelmsen.

Håper på god mottagelse

Han håper Utdanningsdirektoratets ja blir godt mottatt.

– Wang ønsker med dette å ha et supplement til den offentlige skolen, ikke være en konkurrent. Vårt mål er mer aktivitet, sier han.

Wangs toppidrettssjef Håvard Johansen sier skolen har støtte fra idretten i etableringen av ny ungdomsskole.

– I møte med idretten har vi fått svært mange positive tilbakemeldinger på WANG Ung. Idretten gir uttrykk for at vår modell, der vi samarbeider tett og bygger opp under klubbkulturen, som er i tråd med den norske idrettsmodellen for øvrig, vil styrke idretten regionalt», sier Johansen.

Følger Kunnskapsløftet

WANG Ung følger læreplanen Kunnskapsløftet, og jobber parallelt med innholdet i fremtidens skole. Skolen har i tillegg fått godkjent et eget idrettsfag med ekstra treningstimer.

– WANG har en lang skoletradisjon og et solid akademisk fokus. Det skal bli veldig gøy å jobbe med unge aktive som ønsker å kombinere god skole og trening, sier ungdomsskolesjef Jon Isebakke.