Gå til sidens hovedinnhold

Wang-elev besøkte fotballskole i Rios favela: – Sitter igjen med mange sterke inntrykk

Artikkelen er over 3 år gammel

For Wang-eleven Kaja Aasly Haartveit (17) var det en sterk opplevelse å besøke fotballprosjektet i Rio de Janeiro som ble startet opp av en nordmann for å gi de fattigste en sjanse i livet. Denne uken samlet hun og medelevene inn 600.000 kroner til «Karanba».

Denne uken har Wang gjennomført sin solidaritetsaksjon, hvor hver elev har gitt én dag av sine liv for å hjelpe barn og unge som lever under tøffe sosiale forhold i en annen del av verden. Wang-elevene valgte å jobbe og tjene penger til støtte for Karanba i Brasil. Dette sosiale prosjektet ble etablert av norske Tommy Nilsen i 2006. 11 år senere har Karanba over 700 registrerte jenter og gutter i alderen 6–20 år i Brasils største fattigområde i Rio de Janeiro. Prosjektet er et av ytterst få organiserte kombinerte fotball- og utdanningstilbud i området, og har 17 lokalt ansatte trenere og lærere

.

Store kontraster

Ved Wang i Fredrikstad har elevene jobbet en dag, og med det bidratt med 400 kroner hver til prosjektet. I tillegg har de hatt en kick off for satsingen som også innbrakte en god sum med penger. Ved Wang-skolene i Norge ble det til sammen samlet inn 600.000 kroner.

– Det er veldig positivt å kunne bidra til et slikt prosjekt. Det gir flere barn og unge muligheten til fotball og utdannelse og ikke minst det å kunne få et bedre liv, sier Kaja Aasly Haartveit. Fredriksstad Blad møter den unge fotballspilleren sammen med Tor Richard Axelsson Sørlie (Kråkerøy IL) og Eirik Høiheim (Stjernen) på Wang på Kråkerøy. De kan ikke få fullrost prosjektet.

– Kontrastene fra vår hverdag til deres er enorme, slår de fast.

 

Et unikt innblikk

I oktober reiste Kaja Aasly Haartveit og fire andre elever fra Norge ned for å se prosjektet i Sao Goncalo i Rio de Janeiro. Elevene fikk et unikt innblikk i en verden som er fjern fra deres egen, både på og utenfor banen. Med på turen var også lærer Suzie Skarpholt fra Wang i Fredrikstad.

– Jeg sitter igjen med mange sterke inntrykk. Det er vanskelig å ta innover seg den fattigdommen de opplever og ikke minst at drap og narkotika er noe de daglig må forholde seg til i Rios favela, sier hun. Kaja forteller blant annet om en liten gutt som måtte spille fotball med en sko som hadde et digert hull.

– Neglen hans var blå og han hadde tydeligvis store smerter. Han fikk nye fotballsko av oss. Hvis ikke det hadde skjedd måtte han trolig slutte å spille, tror Kaja som også fikk være med på en fotballøkt.

– Mens vi spiller på kunstgress, så må de spille på sand og grus med fallferdige mål. Likevel var det godt å se hva fotballen betyr for dem. De får tankene bort på noe annet i en tøff hverdag, sier Kaja.

Utrygg reisevei

I et land der mange barn og unge ikke har noen reelle muligheter til et liv utenfor fattigdom og kriminalitet, bruker Karanba fotballen som et virkemiddel i dette store fattigområdet for å skape sosial mobilitet for barn og ungdom. I Karanba får barna et skoletilbud og hjelp til å åpne nye dører inn mot videre utdanning, lærlingeplasser og yrkesliv. De unge som møter daglig på Karanbas base i Sao Goncalo har foruten fotballaktiviteter, også et tilbud om daglig støtteundervisning i portugisisk og matematikk, samt engelskundervisning.

– Flere av elevene hadde en reisevei på rundt to timer til skolen. Ikke alle foreldrene turde å sende dem, ettersom det er ganske utrygge forhold, forteller Kaja.

Ved hjelp og støtte fra enkeltpersoner, norske myndigheter og norsk-brasiliansk næringsliv, har Karanba skapt en arena i favelaen der barn og unge blir gitt mulighet til å følge sine drømmer om en bedre fremtid. Veldig få blir profesjonelle fotballspillere, men det er heller ikke målet.

Utrolig takknemlig

-Min motivasjon for å drive Karanba er å bruke fotballen som virkemiddel for menneskelig utvikling. Det er enormt viktig for oss at Karanba ikke skal bli høydepunktet i disse barnas liv. Vi er stolte over at vi har mange eksempler på deltagere som i dag er i anstendige jobber, sier Tommy Nilsen – gründeren av Karanba.

 

-Jeg er utrolig takknemlig for at WANG-elevene setter av én dag sine liv for å holde liv i drømmene og ambisjonene til våre unge deltagere her i Brasil. Jeg er rørt og ydmyk over det sterke engasjementet de norske elevene viser for å endre skjebner. Disse pengene utgjør en enorm forskjell, legger han til.

Bidrar til økt bevissthet

-Når elevene går ut dørene til Wang, ønsker vi mer enn noe annet at de er fornøyd med årene hos oss, og at de føler at de står godt rustet til å møte utfordringene som venter etter skolegangen. Denne aksjonen bidrar til økt bevissthet og økt kunnskap, og handler om å bidra til noe større enn oss selv, sier toppidrettssjef Håvard F. Johansen ved Wang.

Kommentarer til denne saken