– Vi må tørre å snakke høyt om dette. At Fredrikstadmannen Pål Mangseth (32) ble angrepet av sju personer av utenlandsk opprinnelse natt til søndag, dreie seg trolig om såkalt omvendt rasisme.

– Det kan vi vel foreløpig ikke være helt sikre på?

– Nei, men så får vi håpe politiet finner utav det. Det må jo uansett være et motiv bak en slik handling, og jeg leser om en hvit mann fra Fredrikstad som er angrepet av sju menn av utenlandsk opprinnelse.

Det sier Håkon Røssum (31), som i år er oppført på sjuendeplass på Fredrikstad FrPs kommunevalgliste.

– Mot etnisk norsk

– Hadde det vært omvendt, ville mange kanskje gått i fakkeltog og avisene ville skrevet om det i ukevis, mener Håkon Røssum i et leserbrev han har sendt Fredriksstad Blad.

– Har du noen gang snakket kritisk om noen med en annen hudfarge, kultur eller religion enn deg selv? spør Røssum.

– Da kan du ha blitt stemplet som rasist. Iallfall om du er av norsk opprinnelse, skriver han i brevet til bladet.

– Angrepet bakfra

Han viser til Fredriksstad Blads artikkel søndag, der l Mangseth (32), sammen med sin kjæreste, skulle hjem til parets leilighet i Fredrikstad sentrum for å spise et kebab han hadde kjøpt til nattmat.

Blodsporene etter hendelsen tyder på et kraftig sammenstøt ute på fortauet i Agentgaten.

– Jeg ble angrepet bakfra av sju menn av utenlandsk opprinnelse, forteller 32-åringen til Fredrikstad Blad.

Vil diskutere rasisme

Håkon Røssum vil bruke hendelsen til en debatt om omvendt rasisme.

– Det kan godt være at disse voldsmennene kunne valgt en annen person av utenlandsk opprinnelse som offer, det vet vi ikke, og det hadde vært like ille. Men det finnes enkelte som banker opp homofile på grunn av deres legning, synes det er greit å banke folk grunnet hudfarge, og de som mener jenter kan voldtas om de ikke kler seg sømmelig, skriver Røssum.

– Slike holdninger finnes blant etniske nordmenn og ikke etniske nordmenn. Fellesnevneren er at det viktigste er å avdekke motivet bak slike handlinger, og ikke minst rydde opp i forkastelige holdninger, mener han

– Kan bli deg og meg

– Om man glemmer en slik sak som denne med Pål, så kan det faktisk være meg eller deg som utsettes for såkalt «blind vold» neste gang. For meg er hat, blind vold eller fremmedfiendtlighet akkurat like grusomt, uansett hvor det måtte komme fra, hevder Håkon Røssum.

– Hvorfor bruker du denne saken til å starte en debatt om såkalt omvendt rasisme?

– Fordi mange later som om dette fenomenet ikke finnes. Jeg er for integrering, jeg er for at mange mennesker fra mange nasjoner skal kunne bo sammen, men jeg vil ikke finne meg i at motivet er rasistisk, enten det kommer fra utlendinger mot nordmenn, eller det kommer fra nordmenn mot utlendinger, sier FrP-politikeren.

SE VIDEO: Slik forsvarer du deg mot volldsmannen