(Nettavisen)

Brizhaty har valgt å stå frem med sin historie og fortelle om hvordan man jobbet med sikkerheten ved de hemmelige feriestedene til Putin, Medvedev og andre høytstående russiske samfunnstopper på Krym.

Det er ingen tvil om at sikkerheten rundt Russlands president Vladimir Putin er høy. Det har kommet mange rapporter om at statslederen nesten er på grensen til paranoid hva gjelder egen sikkerhet.

Ifølge Brizhaty er Putin så paranoid at han har en egen sikkerhetsvakt på hytta – som bare tar ut og inn av oppvaskmaskinen hans.

Han jobbet inntil nylig som sikkerhetsvakt ved den føderale sikkerhetstjenesten i Russland (FSO). Så gikk Russland til fullskala invasjon. I frykt for selv å måtte slutte seg til styrkene på slagmarken – i en krig han er imot – rømte Brizhaty med familien sin til Ecuador.

Les også: Hevder at Putin har luksus-eiendom til 11,5 milliarder

Putins luksus-festning

I et intervju med den uavhengige tv-kanalen TV Rain, som er en russisk-liberal tv-stasjon som dekker Russland i eksil, gir Brizhaty et sjeldent innblikk i hvordan det jobbes på innsiden av Putins sikkerhetsboble.

Som sikkerhetsvakt jobbet Brizhaty ved et anlegg med flere luksuriøse feriesteder på Krym-halvøya. Disse ble benyttet av Russlands øverste samfunnstopper, deriblant tidligere president Dmitrij Medvedev og FSB-sjef Aleksander Bortnikov.

Feriestedene har alt man kunne ønske. Et fullt utstyrt treningsanlegg, kafe, tennisbane, grillplasser, fontener, badebasseng og private strender.

– Det er et fantasiland, sier Brizhaty.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende må likevel sies å være vaktholdet.

Eiendommene er omkranset av et tre og et halvt meter høyt gjerde, som skal holde uvedkommende unna. I tillegg er det til alle døgnets tider bevæpnede dykkere som bevokter de private strendene tilhørende eiendommen.

– Eiendommen er bygd ut til en liten by. Etter annekteringen av Krym har havområdet utenfor blitt sperret av. Man kan se at her har man fått god bruk for skattebetalernes penger, sier Brizhaty.

Det har vært mye hemmelighold om de mystiske ferieeiendommene på Krym, men i 2019 omtalte det uavhengige russiske mediet Proekt eiendommene i en artikkel. De skriver blant annet om hemmeligholdet rundt eiendommene og om lokalbefolkningens overraskende møter med sikkerhetsstyrkene som patruljerer rundt eiendommene.

Les også: – Putins luksuseiendom utstyrt med do-børster til 7000 kroner per stykk

– Viser hvor mye Putin frykter for livet sitt

Sikkerhetsvakten jobbet som hundefører ved FSOs hundepatrulje på eiendommen. I forkant av at Putin ankom, klarerte han og de andre hundeførerne eiendommen for bomber.

I sikkerhetskontrollen blir de som besøker eiendommen sjekket med metalldetektor, passene blir konfiskert og telefonene tatt fra dem.

Den tidligere sikkerhetsvakten sier at selv når feriestedenes velkjente gjester ikke var til stede, ble vaktholdet og servicetilbudet opprettholdt, i tilfelle Putin valgte å reise dit på kort varsel.

Alle sikkerhetstiltakene mener Brizhaty vitner om én ting:

– Det viser hvor mye Putin frykter for livet sitt, sier han.

All sikkerheten til tross, den tidligere sikkerhetsvakten mener Putin likevel ikke følte seg trygg.

– Man kunne få beskjed om at Putin slappet av på eiendommen, så vaktholdet ble opprettholdt som om han var det. Men så kunne det vise seg at Putin ikke var der, sier han og fortsetter:

– Det var ikke alltid man visste. Putin stoler ikke på noen, bare sine aller nærmeste.

Rømte landet

Brizhaty forklarer at han som FSO-ansatt ikke ble tillatt å snakke med venner og slektninger fra Ukraina, samt bekjente i EU og USA. Kontaktet han noen som var imot krigen i Ukraina risikerte han selv å bli straffeforfulgt, sier han.

På grunn av frykten for å bli straffeforfulgt – siden han hadde opprettholdt kontakten med en tidligere klassekamerat som nå bodde i USA – ville Brizhaty vekk fra Russland. Brizhaty sier at klassekameraten hadde likt pro-ukrainske innlegg på Instagram, og at han derfor var redd for å komme under etterforskning.

– Det er galskap, sier han om hvordan systemet var lagt opp.

Sikkerhetsvakten søkte så om å få slutte i FSO, men fikk blankt avslag. Han fikk også all ferie inndratt og ble truet med at han skulle bli sendt til fronten. Han forklarer at kona hans samtidig søkte opphold i Ecuador, noe hun fikk innvilget. Oppholdstillatelsen strakk seg også til Brizhaty.

Siden Brizhaty – i forlengelsen av sin kone – hadde fått opphold i Ecuador, kunne han ikke lenger jobbe for FSO, siden det er i strid med dere interne regelverk.

Mystiske Putin-eiendommer

I alt har det offentlig blitt knyttet åtte eiendommer til Putin, uten at det fra offisielt hold er sagt at det er noen forbindelse mellom presidenten og luksus-eiendommene.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj står bak stiftelsen FBK, som driver med omfattende korrupsjonsgranskning i Russland. I 2021 offentligjorde stiftelsen og Navalyj en video som angivelig viste Putins luksuseiendom, som skal være verdt om lag 1,4 milliarder dollar. Palasset har alt fra en innendørs ishockeybane til et privat teater og et kasino. I tillegg består eiendommen av flere vingårder. Til sammenligning er arealet på hele eiendommen 39 ganger større enn fyrstedømmet Monaco.

OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) og det russiske nettstedet Meduza gikk tidligere i 2022 ut med opplysninger om en «hytte» ved Ladogasjøen i Russland, som også skulle tilhøre president Putin.

Har på papiret én leilighet

Nøyaktig hvor mange eiendommer Putin har og hva hans formue er på, er det ingen som nøyaktig vet, kanskje utenom han selv.

Men i forkant av presidentvalget i 2016 ble det publisert en liste av den russiske valgkommisjonen som sa at Putin hadde 133.800 rubler stående på konto og en leilighet i St. Petersburg. I tillegg ble det sagt at presidenten hadde to veteranbiler fra sovjettiden.

Blant mange eksperter antar man likevel at Putin er mye mer velstående enn han selv har oppgitt offentlig – og at han besitter verdier for mange milliarder.