Annonsørinnhold i samarbeid med Löplabbet

Hva er dette?

 
 

Tre terreng og tre ulike joggesko

Svein Arild Røhne fra Löplabbet i Fredrikstad forteller hvilke sko som passer til turterrenget du liker best.

Annonsørinnhold i samarbeid med Löplabbet

Enten du skal løpe eller gå, er skoene du velger en uhyre viktig faktor for best mulig effekt av treningen. Ikke minst er det viktig for å unngå skader og feilbelastning. 

På Löplabbet kan skoene tilpasses akkurat din fot, ditt aktivitetsnivå og dine behov, men her deler Svein Arild Røhne, skoekspert hos Löplabbet i Fredrikstad, noe av sin erfaring.

Fra Fredrikstadmarka.

MARKA

Beskjeden demping med litt grep: Løpeskoene Topo Fli-Lyte. Sko og tilbehør, alt fra Löplabbet i Fredrikstad.

– Skal du gå i marka vår; i Borredalen, til skihytta eller gå lysløypa på Østsiden, er det greit med sko som har litt knotter, men også litt demping i moderate mengder, forteller Svein Arild Røhne, daglig leder på Löplabbet Fredrikstad. 

– Grus og sti er et så veldig mye bedre underlag for føttene dine enn hard asfalt. Derfor trenger du ikke så kraftig demping i et slikt terreng, men med den type sko kan du tælle litt på asfalten også, ler Svein Arild.

– Mange vil kanskje benytte lysstolper eller trær til å løpe intervaller mellom. Når du løper intervall er du mye på forfot, og da bruker du også ditt eget dempesystem.

Løypetips!

Er du en nybegynner som vil komme deg ut, uten å gå på asfalten rett utenfor hjemmet ditt, er Borredalen rundt-løypa en glimrende tur. Det er en fin rundtur enten du vil gå eller jogge. En eller flere runder rundt andre dam i Fredrikstadmarka er også en fin, kort løype på omlag 1 km.

Her fra Pærnes i Torsnes.

KYSTTERRENG

DEMPING: På gåturer eller rolige turer på hardt underlag er demping nøkkelordet, her Hoka Clayton-sko. Sko og tilbehør fra Löplabbet Fredrikstad.

– Når det blir slike forhold er det mest for å gå. Da er det god demping som er viktig, men du kan gjerne ha litt knaster under, sier Svein Arild.

– Det som er viktig er at gummien på skosålen er litt seig, det er ikke all type gummi som er like myk og grei. Det vil bidra positivt til at skoene "fester seg" bedre på fjell, og likevel kan de brukes om det kommer områder med sand og grus, påpeker skoeksperten.

Spesielt viktig er det å være bevisst på hvordan du tråkker når du skal kjøpe sko som skal brukes mest på hardt og flatt underlag, enten til jogging eller gåing.

Løypetips!

Pærnes i Torsnes:

Her kan du parkere bilen og rusle mot vannet på en grussti. Du går i omtrent 1 km. med sti før du kommer frem til en hyggelig plass, hvor du enten kan ta en pust i bakken eller grille. Dette er et vennlig kystterreng, men det er selvsagt også fjell her for de som ønsker litt tøffere underlag.

Sjekk ut starten av løypa og hvor du kan parkere på Google Maps her.

Fra Leiret på Rolvsøy.

SKOGSTERRENG

EN FEST MED GODT FESTE: Skoene Inov-8. X-Talon 212. Sko og tilbehør fra Löplabbet i Fredrikstad.

– Når du går i skogen får du forskjellig tråkk fordi underlaget er så variert, det er ikke et hardt, monotont underlag. Så skal du jogge eller gå tur i kupert terreng, er det viktig med grep. Når det kommer sleipe røtter trenger du sko som gir deg godt feste, forteller Svein Arild.

– Det å jogge eller gå i ulendt terreng er helt fantastisk for de som ønsker å få mer ut av treningsturen. Man styrer mengden helt selv, men det girer opp treningen noen hakk, påpeker Svein Arild.

Løypetips!

Leiret på Rolvsøy

Hvis du vil tøffe opp den vanlige gåturen bør du teste ut en artig rundtur ved Leiret på Rolvsøy. Du parkerer før bommen. Da får du varmet opp beina på en slakk grussti på omtrent 400-500 meter. Langs denne stien ligger Alpakka-gården, som er et artig tilskudd til turen. Når du kommer inn i skogen får du et fjell på høyre side. For å komme til denne skråningen krysser du en bekk. Selv om det er bratt, kan du gå opp, det er ikke behov for å klatre. På toppen får du en fantastisk utsikt. Gå rett frem og du vil finne en avstikker ned fjellet på venstre side. Når du er nede har du en speiderhytte på høyre side, med en rasteplass hvor du kan slappe av eller ta turmaten din etter stigningen du nettopp har erobret.

Sjekk Google Maps her for å se hvor du kan parkere og gå fra.

SKO TIL ETHVERT BEHOV: Svein Arild fra Löplabbet er opptatt av å finne riktig sko til ethvert behov.

Bruker video og tredemølle for å finne perfekte sko

– Vi har mange innom oss som vet at de sliter skoene sine der og der, men det er mer enn det som ligger bak når man skal kjøpe løpesko, forteller Svein Arild Røhne, daglig leder på Löplabbet Fredrikstad.

På Löplabbet har de en egen tredemølle som filmer og fotograferer løpesteget, slik at de ansatte kan analysere løpesteget ditt og finne den perfekte skoen til ditt bruk.

– Først vil jeg gjerne se foten bar i speilkassen, for å sjekke lengdebuen, se stillingen på ankelen og se om det er noen kuler man bør ta hensyn til. Så måler jeg for eksempel hvor mye lengdebuen synker når du tråkker fremover. Deretter bruker vi noen nøytrale testsko og ser de løpe litt på mølla, for å filme med iPad'en og se hvordan tråkket er. Da har vi et utmerket grunnlag for å finne riktig sko, avslutter Svein Arild fra Löplabbet.


Löplabbet

Del artikkelen på Facebook