Annonsørinnhold i samarbeid med Hvaler Kommune

Hva er dette?

 
 

Ja, det er Hvaler det!

Begrepet kultur kan ha forskjellige betydninger, og kan blant annet benyttes om kunst, musikk og litteratur. Det kan også benyttes om normer, verdier og tradisjoner som tilhører en gruppe mennesker. På Hvaler er kultur blitt en del av hverdagen, og som de er meget stolte av.

Annonsørinnhold i samarbeid med Hvaler Kommune

Hvaler Kommune

– Ganske mange steder på Hvaler er det virksomheter for kultur, og vi er stolte av å hele tiden kunne utvikle konseptet vårt, sier Thomas Holmen Olsen. Han har det overordnede ansvaret for hele den kulturelle virksomheten på Hvaler.

I mer enn 24 år har han engasjert seg i det kulturelle livet, og det skjer utrolig mye på øyene, som har rundt 4500 fastboende.

– Det skjer noen hele året her ute, for det er ikke bare sommergjestene som skal ivaretas og underholdes, sier Olsen. Han er oppvokst her ute, og vet hvor viktig det er med sosiale arrangementer for både barn, ungdom og voksne. Hvaler Kommunes kulturavdeling står hele tiden på for å utvide programmene og ha et tilbud til alle.

I april var Hvaler arrangør for U-Fest, et rusfritt arrangement som henvender seg til de unge. I løpet av en uke var flere tusen ungdommer samlet på Asmaløy og koste seg på en rekke ulike arrangementer, takket være flere aktører. Hvaler Kommune var vertskap for festivalen, mens Østfold Fylkeskommune var hovedarrangør.

– I de stille månedene arrangerer vi kulturkvelder, som er rettet mot den voksne delen av befolkningen her ute, sier Olsen. Arrangementene er fra september til april, og avholdes i Kornmagasinet, og trekker fullt hus. 

Kornmagasinet på Skjærhalden fungerer som et kulturhus, og huser Besøkssenteret, biblioteket, turistkontoret og kulturkontoret.

Promotering av arrangementer

Olsen forteller at kulturavdelingen har jobbet veldig med å promotere alle arrangementer og aktiviteter, og Facebook-siden brukes flittig på oppdateringer. I tillegg har de inngått en samarbeid med flere lokale butikker i kommunen, ved å plassere ut informasjonsskjermer slik at kundene kan få tilgang til hva som skjer på øyene. 

– Vi har veldig fokus på å publisere alt som skjer på det sosiale nivået, og sprer informasjon om alle typer aktiviteter og arrangement, fra konserter til andre aktiviteter, forklarer Olsen. Han legger til at kulturavdelingen også bistår frivillige organisasjoner og lag med å spre informasjon om deres arrangementer og aktiviteter på informasjonsskjermer og sosiale medier. 

Kultur på hele Hvaler

Kulturavdelingen gir sine tjenester fra Hvalerhallen på Rød og Kornmagasinet på Skjærhalden. I Hvalerhallen holder idrett, kulturskolen og fritidsklubben, Kjeller’n til, mens på Kornmagasinet finner du Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark, biblioteket, turistinformasjonen og kulturkontoret.

Kulturskolen har flere tilbud innen musikk, dans og film.

– Vi startet med film i år, og det ble en skikkelig hit, smiler Olsen. Ungdommen har produsert sin egen musikkvideo, som gikk videre til UKM-festivalen i Trondheim, og det er jo veldig gøy, fortsetter han.

I Hvalerhallen ligger også fritidsklubben Kjeller’n, som har åpent tilbud til barn og ungdom to dager i uka. I tillegg arrangerer også fritidsklubben det lokale UKM og ferieklubb på sommeren.

Hvert år deles Hvalerprisen ut; Idrettsprisen, kulturprisen og Årets Hvalær. Innbyggerne kommer selv med forslag på kandidater, mens et politisk utvalg tar de endelige beslutningen basert på begrunnelser for nominasjonene. 

 

For de som er glad i å lese eller trenger en fredelig stund alene med en god bok, er Biblioteket et populært sted. Nå har de innført et helt nytt system som gir brukerne tilgang også etter stengetid. Etter avtale med biblioteket, trenger du bare bibliotekkortet ditt for å låse deg inn, låne eller levere bøker etter stengetid. Det passer utmerket for de som er på et stramt tidsskjema i en hektisk hverdag.

Det skjer med andre ord masse spennende på Hvaler – året rundt.

For å sikre at du ikke går glipp av noe, se kulturavdelingens facebooksider.
For mer informasjon om Ytre Hvaler, les her

Thomas Holmen Olsen og naturveileder Randy Gunnar Lange (fra venstre) har mye spennende å tilby barn og voksne på Besøkssenteret i Kornmagasinet
Del artikkelen på Facebook