Annonsørinnhold fra Norsk Tipping

Hva er dette?
 
 

Islam (20): – Bryteklubben er mitt andre hjem

Fredrikstad B K Atlas har gitt ham vennskap, læring og utviklingsmuligheter. Støtte fra Grasrotandelen gir Islam og andre utøvere muligheter de ellers ville vært foruten.

Annonsørinnhold fra

På Merkurbanen i Fredrikstad skinner solen på tre unge gutter i 20-årene. De er alle brytere i samme klubb, men tilbringer også mye tid sammen på fritiden.

Nylig ble Islam Norgesmester i sin vektklasse. Det er han stolt av å ha oppnådd, og han drømmer om å være med i nordisk mesterskap.

– Disse gutta er som familie for meg, smiler brytetalent og nybakt Norgesmester Islam Evloev mens han sparker ballen til guttene han kaller for sine "brødre".

Latter henger i luften. Det er god stemning, humor og tøysing mens de leker med ballen. Gang på gang ender tøysingen i en form for bryte-lek. 

– Det gode miljøet i klubben vår har vært med å forme vennskapet vårt. Vi støtter hverandre når det gjelder, både på og utenfor brytematta, forteller Islam.

SE VIDEO OM ISLAM OG BK ATLAS LENGER NED I SAKEN

Klubben som gir utøverne muligheter

Islam var bare 9 år da han kom til Norge med moren sin og to søsken. De flyktet fra den russiske republikken Ingushetia på grunn av krig. 

– Det er aldri enkelt å være den nye på et sted. Å ikke kunne verken språk eller kultur var vanskelig. Men jeg ble fort kjent med folk, blant annet gjennom idretten.

Islam var ivrig etter å drive med idrett og begynte først på fotball. Men han oppdaget etterhvert at fotballtreningen ofte endte i lekebryting med lagkameratene. Da fant han bryteklubben Fredrikstad B K Atlas.

Se video om Islam og Fredrikstad B K Atlas her:

– Her har jeg vært nå i fem-seks år, og brytingen har blitt en stor del av hvem jeg er. I bryteklubben har jeg venner, og jeg har en trener som alltid stiller opp. Jeg er så glad for mulighetene klubben gir meg, både til å utvikle meg som menneske og utøver, forteller den nybakte Norgesmesteren.

Dette er Grasrotandelen

 • Norsk Tipping gir hele sitt overskudd til samfunnsnyttige formål. Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hva deler av overskuddet skal gå til.
 • Blant mer enn 30 000 lag og foreninger over hele Norge, kan du velge én som skal få *sju prosent av summen du spiller for. Det koster deg ingenting ekstra, men kan ha stor betydning for laget eller foreningen du velger. Det påvirker ikke din spillinnsats, vinnersjanse eller premie.
 • Det er stor bredde i lagene og foreningene - du vil mest sannsynlig finne minst én organisasjon som betyr noe ekstra for akkurat deg. Du kan når som helst endre grasrotmottaker.
 • Fram til 1. september i år har det blitt utbetalt mer enn 459 millioner kroner til over 30 000 norske grasrotmottakere, og mer enn 1,2 millioner nordmenn har valgt en grasrotmottaker.

– Før sommeren var jeg med på et norgesmesterskap i Stavanger. Klubben dekket både transport og opphold, uten den støtten hadde jeg nok ikke kommet meg til Stavanger, og da hadde jeg heller ikke klatret helt til topps i min klasse.

– Grasrotandelen betyr uhorvelig mye

Fredrikstad B K Atlas er en av over 30.000 grasrotmottakere i Norge. De erfarer at støtten de får via sine grasrotgivere gjør en enorm forskjell for klubben.

– For oss betyr grasrotandelen uhorvelig mye. Jeg vil nesten gå så langt som å si at uten den måtte vi ha skjært inn til beinet, og det ville gått utover utøverne i form av å kutte treningstiden til treneren vår Gheorghe Costin eller å sende færre utøvere på stevner og konkurranser, forteller nestleder og ildsjel i klubben, Arne Amundsen.

Bli grasrotgiver - finn din lokale forening eller klubb her.

Nestleder i Fredrikstad B K Atlas har vært medlem i klubben i 39 år og vier mye av tiden sin til klubben. Han er opptatt av integrering gjennom idretten og synes det er viktig med muligheter. 

Arne er nærmest en institusjon i bryteklubben. Han har vært medlem i 39 år og tilbringer mye av tiden sin på klubbhuset. Flere ganger i uka er han til stede. Han står i døra og håndhilser på utøvere og foreldre, han prater med folk og han hjelper til. En ekte ildsjel.

– Jeg har jo vært med helt siden Grace Bullen møtte opp her som 3-åring og har hatt gleden av å følge henne i alle år. Vi merker jo i klubben at Grace sin suksess tiltrekker seg mange nye utøvere, det synes vi er moro, smiler Arne varmt mens han skyller og gjør klar grønnsaker til utøverne som de får etter en hard treningsøkt.

– Det er sukkergivende straks etter treninga. Det er viktig, legger han til. 

Idretten er et viktig sted for integrering

Fredrikstad B K Atlas er Østfolds største bryteklubb med nærmere 200 medlemmer. De satser stort på både jenter og gutter på både topp og bredde. 

Grasrotandelen holder liv i mange drømmer

– Jeg har satt meg et litt hårete mål om å tvinge alle som kommer hit til å lære seg norsk. Vi har utøvere fra mange land som blant annet Russland, Tyskland, Sverige og Egypt, og jeg setter meg ned og prater med dem. Inne i treningslokalene er det også bare ett språk som gjelder. Vi opplever at inne på matta der lærer de språk og kultur så mye bedre enn utenfor sammen med voksne.


Islam er takknemlig for treneren sin, Gheorghe. Han har blant annet lært Islam å stole 100 prosent på grepene han tar.

Islam er takknemlig for treneren sin, Gheorghe. Han har blant annet lært Islam å stole 100 prosent på grepene han tar.

Grasrotandelen i Østfold

 • I 2018 mottok lokale foreninger og lag i Østfold til sammen nesten 42 millioner kroner gjennom Grasrotandelen.
 • Fram til 1. september i år har Norsk Tipping-spillere bidratt med mer enn 29 millioner kroner til foreninger og lag i Østfold.
 • I Østfold er dette grasrotmottakerne som fikk mest penger i 2018:
  Lions Club Fredrikstad - kr 2 815 700
  Sarpsborg 08 Fotballforening - kr 1 755 422
  Fredrikstad Fotballklubb - kr 943 150

I fjor mottok Fredrikstad B K Atlas 71.247 kroner gjennom Grasrotandelen, en ordning som gjør at du kan gi sju* prosent av det beløpet du allerede spiller for hos Norsk Tipping til et frivillig lag eller en forening som har registrert seg som grasrotmottaker. Støtten Atlas mottar er viktig for integreringsarbeidet i klubben.

Gheorghe Costin er hovedtrener i bryteklubben Atlas. Han har selv erfaring fra internasjonalt nivå og vier mye av livet sitt til å følge opp store og små i bryteklubben Atlas. 

– Disse midlene er med på å gjøre klubben vår mer tilgjengelig for alle. Det er viktig for barn og unge å ha en klubb å gå til. Med pengene fra Grasrotandelen kan vi gi muligheter også til dem som stiller litt svakere i samfunnet. Pengene kan for eksempel gå til innkjøp av nødvendig klær og utstyr og til å dekke utgifter rundt enkelte stevner.

Trener og utøvere i verdensklasse

I Fredrikstad B K Atlas satses det. Det satses på store, små, toppidrettsutøvere, jenter og gutter. På grunn av bidrag fra ildsjeler og god støtte fra lokalsamfunnet via Grasrotandelen, har klubben også muligheter til å holde nivået høyt.

– Vi har nok Norges beste trener for bryterne våre. Såpass må jeg kunne påstå, smiler ildsjel Arne lurt.

Gheorghe Costin har vært trener i Atlas i mange år og har fulgt Grace Bullen tett helt fra starten. Han er tidligere verdensmester fra Romania og eneste ansatte i klubben - noe som er mulig delvis på grunn av grasrotmidlene. 

– Det koster å satse, og det koster å ha utøvere i verdensklasse. Grasrotandelen holder liv i mange drømmer, og det er vi som klubb veldig takknemlig for, avslutter pensjonist Arne Amundsen og låser seg ut av treningslokalet for kvelden.

Les også disse sakene om flere lag og foreninger som er avhengige av lokal dugnadsånd og støtte fra Grasrotandelen:


 * Ved spill på Multix, Instaspill og Oddsen er grasrotandelen 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk for gevinster. Dette beregnes hver dag, og fordeles til spillernes grasrotmottakere. Spillene fysiske Flaxlodd og Belago er ikke omfattet av Grasrotandelen. Flax spilles uregistrert og på Belago fordeles overskuddet via de lokala bingohallene.

Del artikkelen på Facebook