Annonsørinnhold fra Taxisentralen

Hva er dette?

Ilse kan ikke se: – Taxisjåførens stemme gjorde meg trygg på han

Ilse er blind. Uten en taxisjåfør hun kan stole på hadde de små tingene i hverdagen blitt utfordrende. Heldigvis fant hun Sahrab.

Annonsørinnhold fra

– Hallo, Sahrab? Det er Ilse. Har du tid til å kjøre meg en tur på kiosken?

Ilse Moe sitter i sofaen i leiligheten sin. Her har hun fast plass i det ene hjørnet. Hun har akkurat ringt taxisjåføren sin som kommer for å hente henne om 10 minutter.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten Sahrab. Han er et fantastisk menneske som alltid stiller opp når jeg trenger sjåfør, smiler Ilse.  

Ilse har vært blind hele livet. Hun er avhengig av å ha en taxisjåfør hun kan stole på og som kjenner hennes behov i hverdagen. 

Ansiktet nærmest lyser opp når hun snakker om taxisjåføren hun har kjørt med, men aldri sett, i over 10 år. Hun gjør seg klar og går ut for å vente på taxien, slik hun alltid gjør. 

Gjør taxibestillingen enklere - last ned svippr-appen her!

- Stemmen hans sa meg at han var til å stole på

Lukk øynene. Forestill deg hvordan det ville være å møte folk uten å kunne se dem i øynene. Hvordan det ville være å la folk du ikke kjenner komme helt tett på deg i livet. Hvordan kan du stole på noen uten å se dem?

SE DEN RØRENDE FILMEN ØVERST I ARTIKKELEN

– Fordi jeg er blind, reagerer jeg på stemmen til folk. Sahrab har en veldig behagelig og rolig stemme, og første gang jeg snakket med han hørtes han så snill ut. Derfor valgte jeg å stole på han, og nå er han min faste sjåfør, forteller Ilse.

Ilse og Sahrab har kjent hverandre i over 10 år. Ukentlig kjører Sahrab Ilse når hun må gjøre ærender eller skal til venninner. 

Christine Heim/Spray

Ilse har vært blind hele livet. I en leilighet på Rolvsøy bor hun helt alene. Tidligere hadde hun førerhund, men det har hun ikke lenger. Én dag i uka har hun støttekontakt, resten av tiden klarer hun seg på egenhånd. Da er det godt å ha en taxisjåfør som hjelper til når hun skal ut av leiligheten.

– Sahrab hjelper meg når jeg skal på kiosken for å handle eller på apoteket. Da tar jeg han i armen, så følger han meg og støtter meg slik at jeg kommer til riktig kasse blant annet. Innimellom tar jeg også taxi for å besøke venninner eller for å ta en tur på café.

Sahrab har en veldig behagelig og rolig stemme, og første gang jeg snakket med han hørtes han så snill ut.

– Den hjelpen han gir meg betyr veldig for meg. Det er godt å ha en taxisjåfør jeg kan stole på, sier Ilse. 

Har du spørsmål angående taxi - kontakt oss her.

Å hjelpe andre betyr mye

Taxi 305 ruller opp foran leiligheten til Ilse på Rolvsøy. I bilen sitter Dohuke Sahrab, en mann med snille øyne og et stort, varmt smil. 

– Jeg har kjørt taxi siden 2005. Jeg er veldig glad i jobben min fordi jeg får muligheten til å hjelpe folk som trenger det. Ikke alle har folk rundt seg som kan stille opp, da er jeg glad for at jeg kan være til nytte, forteller taxisjåfør Dohuke Sahrab ydmykt mens han kjører Ilse til kiosken.

Ilse reagerer på lukten av smultringer, og Sahrab spanderer på henne.

Når taxien parkerer foran Østfoldhallen, tar Ilse et godt tak i armen til Sahrab før de går mot inngangen. Det lukter fristende godt fra en smultringbod de går forbi, og taxisjåføren byr kunden sin høflig på en smultring.

Les vår artikkel om sentralbordet her.

 – Jeg vokste opp med en bestemor som jeg måtte hjelpe mye. Å kjøre taxi for dem som har ekstra behov minner meg om hvordan jeg hjalp min bestemor da jeg var liten. 

Inne på kiosken klarer Ilse seg fint i kassen. Sahrab står noen meter bak og hjelper til om hun trenger det. Sahrab er imponert over hva Ilse får til på egenhånd.

SE VIDEO AV ILSE OG SAHRAB ØVERST I SAKEN

Sahrab er glad i jobben sin, og han elsker å hjelpe de som trenger det.

– Noen ganger lukker jeg øynene og prøver å kjenne på hvordan de blinde har det. De er så flinke og de klarer seg så godt, men de trenger også mye hjelp. Jeg er takknemlig for at jeg får hjelpe til, avslutter Sahrab før han leverer Ilse og kjører videre for å plukke opp neste kunde.

– Noen kunder trenger bare å kjøre en tur

Mange av oss forbinder taxi med kjøring til eller fra en fuktig bytur. Sannheten er at den type kjøring er det taxisjåførene på Taxisentralen bruker minst tid på.

Les vår artikkel om skoleskyss her

– Nesten halvparten av all kjøring vi gjør er for det offentlige på kontrakter. Det er snakk om alt fra transport av syke og demente til eldre og blinde som trenger å komme seg rundt, forteller daglig leder i Taxisentralen Stian Enghaug.

Stian Enghaug, daglig leder i Taxisentralen, forteller at sjåførene innimellom kjører folk som bare trenger en liten luftetur. – Det er fint å kunne bidra til at alle får en god livskvalitet. 

Tilrettelagt transport (TT) er et tilbud om alternativ transport til folk med nedsatt funksjonsevne eller sykdom som ikke kan benytte seg av kollektivtransport. De får en årlig sum på et kort som er med på å gi dem livskvalitet. 

– Ved siden av å kjøre folk til ærender i for eksempel butikken eller hos legen hender det også at vi kjører folk bare for at de skal få seg en tur ut fra leiligheten sin. TT-kortet er kjærkomment for mange kunder, sier Enghaug.

Ønsker du å søke om transportstøtte må du henvende deg til kommunen du bor i. Det er få hjemler til utdeling, og de som blir prioritert er blinde, sterkt svaksynte og rullestolbrukere.

Del artikkelen på Facebook