Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Fredrikstad gjør en forskjell for denne kaffeplantasjen

Morgenkaffen din er kanskje verdt sin vekt i gull? Ikke bare styrker den deg i hverdagen, men det du kanskje ikke vet er at kaffen også kan ha økonomisk styrke.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Kaffebonden Cesar Villeda fra Guatemala i arbeid. På det norske markedet finnes Cesars råvarer i Farmer’s Coffee.

I Guatemala sitter en kaffebonde ved navn Cesar Villeda. Han er veldig takknemlig for at folk i Fredrikstad og Sarpsborg kjøper produkter med Fairtrade-merket på seg.

Cesar er leder for et kooperativ, som igjen er medlem av paraply-organisasjonen Fedecocagua. De arbeider for å hjelpe småskala kaffebønder i det fattige landet i Mellom-Amerika.

Kooperativet Cesar er med i, ble for en stund tilbake Fairtrade-sertifisert. Det har gjort at Cesar, og mange bønder med ham, har fått en bedre levestandard. Det sørger også for rettferdighet både i lønn og arbeidsbetingelser, to ting som ikke er selvsagt for en kaffebonde.

Østfold gjør en forskjell for kaffebøndene

– Jeg tror ikke folk i Fredrikstad og Sarpsborg tenker så mye på at vi er Fairtrade-kommuner, sier Ole Wiggo Lian. Han er Fairtrade-ambassadør og sitter i Østfold fylkes styringsgruppe for Fairtrade.

At man er en Fairtrade-kommune innebærer et ansvar for å bevisst velge produkter som bidrar til rettferdig handel. Ved for eksempel feiringen av byjubileet i Sarpsborg i år ble det servert Fairtrade-kaffe.

For selv om det kanskje er litt ubevisst for folk flest, så er vi i Fredrikstad og Sarpsborg med på å bidra til en viktig forandring i fattige land. Ikke bare bor vi i Fairtrade-kommuner, men Østfold er Norges første og eneste Fairtrade-fylke.

Samfunnet her vokser og blir bedre for hvert år som går på grunn av Fairtrade

Kaffebonde Cesar Villeda

Dette er Farmer’s Coffee

☕ Er en kvalitetskaffe med god fylde og fin syrlighet fra Sør-Amerika.

☕ Dyrkes i høyder over tusen meter, der frisk fjelluft og fruktbart jordsmonn gir perfekte forhold for å dyrke kaffe.

☕ Er 100% Fairtrade-sertifisert - det betyr at dette produktet oppfyller internasjonale standarder for rettferdig handel. Ditt kjøp fører til bedre arbeidsvilkår og tryggere sosiale forhold for bønder i fattige deler av verden.

Hadde ingen garantier for lønna

I Guatemala er nemlig arbeidssituasjonen en helt annen enn her hjemme. Uforutsigbar inntekt og pressede arbeidsforhold var noe Cesar stadig vekk måtte godta som kaffeprodusent. Gjennom samarbeidet får Cesar nå en minstepris for kaffen han produserer.

Dette betyr at når prisen for kaffe er lav på det kommersielle markedet, vil Cesar motta en bedre og mer rettferdig pris for kaffebønnene sine. På det norske markedet finnes Cesars råvarer i Farmer’s Coffee.

Den økte inntekten har ført til at Cesar har kunnet betale utdannelse til barna sine – noe han er svært stolt av. Sønnene Abel (29) og Jonathan (22) og døtrene Denia (25) og Maria Lydia (20) er alle i full jobb.

Kaffen sørger for skole til de lokale barna

Ikke bare har Fairtrade stor påvirkning for privatpersoner som Cesar. For salget av kaffen mottar lokalsamfunnet en ekstra pengepott. Pengene har bidratt til enorme endringer lokalt, blant annet er det blitt investert i et helsesenter, en skole og elektriske nyvinninger som letter arbeidet på kaffemarkene.

– Barnebarna mine får nå muligheten til å gå på skole, og mange beboere i området nyter godt av tilbudet fra helsesenteret, forteller Cesar.

Cesar forteller at han er svært fornøyd med tilværelsen:

– Samfunnet her vokser og blir bedre for hvert år som går på grunn av Fairtrade, sier han.

Ole Wiggo Lian, fairtradeambassadør i Østfold fylkes styringsgruppe for FairTrade.

Dette er den enkleste måten å bidra på

Grunnen til at det er så stort behov for Fairtrade innenfor kaffebransjen, er at de digre multinasjonale selskapene klarer å presse prisen, fordi de kjøper enorme mengder kaffe.

– Etter at den internasjonale kaffeavtalen forsvant i 1989 er det ikke noen minstepris lenger, det er markedspris, som kan være altfor lav til at det går å leve av, forklarer fairtradeambassadør Ole Wiggo Lian.

Ved å velge Fairtrade-merkede produkter bidrar man til å gjøre en forskjell på en veldig enkel måte.

– Det viktigste og enkleste folk kan gjøre er å se etter og velge Fairtrade når vi handler dagligvarer, påpeker Lian.

Del artikkelen på Facebook