Annonsørinnhold fra Østfold kollektivtrafikk
Hva er dette?Fra øy til øy på Hvaler: – Vakre Hvaler gir meg gåsehud
Blått hav, lukten av saltvann, måkeskrik, skogkledde stier, langgrunne badestrender og skjulte perler. Hopp på Hvalerfergene i sommer og opplev idyllen.
Annonsørinnhold fra
– Da jeg var liten, dro vi alltid på telttur om sommeren. Jeg elsker den formen for ferie, det er så jordnært. Derfor har vi de siste somrene nå tilbrakt store deler av sommerferien i telt i Stuevika på Søndre Sandøy.

ELSKER HVALER: Reiselivssjef Maya Nilsen ferierer på Søndre Sandøy hvert år, og hun elsker gåsehudfølelsen hun får hver gang hun kjører utover mot Hvaler.
Maya Nilsen er reiselivssjef i Fredrikstad og Hvaler, og hun regelrett elsker Hvaler og alt det har å by på.
– Når jeg kjører over Puttesundbrua og ser Hvalerlandskapet åpner seg, det er en gåsehudopplevelse hver eneste gang. Det er som å komme hjem. Også er det noe med miljøet her ute på øyene, det er så nedpå. Folk hilser, prater og hjelper hverandre. Det tror jeg også besøkende merker godt.
SE VIDEO ØVERST I ARTIKKELEN
Eksotisk med øyhopping
Hvaler er en helårsdestinasjon, men det er om sommeren det virkelig yrer av liv. Mange mennesker til tross, følelsen av ro, stillhet og sommeridyll tar deg i det du går ombord på fergene.
– Øyhopping på Hvaler er minst like eksotisk som øyhopping i Middelhavet. Når vi snakker om øyhopping, mener vi opplevelser som innbefatter flere øyer, men like viktig er opplevelsene mellom øyene med Hvalerfergene og havet, forteller Nilsen entusiastisk.
Og opplevelsene starter allerede på kaia på Skjærhalden hvor det er et stort utvalg av restauranter å velge i og små utsalgsboder med alt fra klær til kunst. På Kornmagasinet er det både et besøkssenter for Ytre Hvaler Nasjonalpark, et bibliotek og en turistinformasjon.
Les mer om nasjonalparken her.
– På besøkssenteret kan man oppleve noe av det som skjuler seg i havet i nasjonalparken blant annet. Og på turistkontoret kan du låne sykler som du kan ta med ut på øyene helt gratis.
Når fergeskipper Peter Parmer og kollegaene hans hilser deg velkommen på ferga, da starter eventyret. Og første stopp på reisen er Lauer.
Kunne du tenke deg å dra på øyhopping? Se her for mer informasjon om Hvalerfergene.
Kystledhytte på Lauer
Fergeturen over til Lauer er en kort, pittoresk tur over havet, og på veien passerer ferga landemerket Homlungen Fyr. På overfarten rekker du fint å få saltvannsbrisen i håret og forventningene bygger seg fort opp. Om du velger å gå i land på Lauer eller ei, det er uansett verdt turen over havet.
– Lauer er den minste av øyene hvor Hvalerferga går. Det er faktisk flere små øyer her, hvor Nordre Lauer er der hvor bebyggelsen er størst. Tidligere var det et makrellmottak her ute, nå er det ingen fastboende her, kun hytter.

KYSTLEDHYTTE: På den minste øya Lauer er det færre besøkende enn på de andre øyene, men her kan du leie deg en kystledhytte i vannkanten.
Det er en sjarmerende molohavn ferga stopper i, men har du tenkt til å tilbringe noen timer her så husk å ta med både mat og drikke, for på Lauer er det ingen serveringssteder. Og husk å avtale med fergeskipperen om hvilken ferge du ønsker å bli med videre.
– Men det er en liten kystledhytte her ute som ikke så mange vet om. Den har fire sengeplasser og ligger rett ved vannet. Det blir ikke stort mer eksotisk enn det, smiler Maya varmt.
SE STEMNINGSFULL VIDEO FRA HVALER ØVERST I ARTIKKELEN
Åpent landskap og kulturminner på Herføl
– For øyhopperne som søker naturopplevelser og kulturminner er Herføl definitivt verdt et besøk. Dette er den sydligste øya på Hvaler og en spennende øy å utforske nærmere, forteller Maya Nilsen.

KATEDRALEN: På Herføl er naturen mer åpen og røffere enn på de andre øyene. Det er mange jettegryter her, og den mest kjente er Katedralen med vannspeilet foran. Her har flere også giftet seg.
Det er anbefalt å starte på Herføl om man vil rekke over flere øyer på en dag. Det passer best i forhold til fergas ruter, og det er en frisk og opplevelsesrik start på dagen.
– "Herfølsåta", eller "Røsset" som mange lokale kaller det, ligger i10 minutters gangavstand fra Herføl Marina, der ferga slipper deg i land. Det er et av landets største steinrøyser som troner på toppen av Herføls høyeste punkt.
Sør på øya ligger enda en røys, "Langrøyset", som er rundt 100 meter langt. Og har du først kommet hit er turen kort til et annet kjent landemerke på øya, som også er godt synlig fra havet, nemlig Linnekleppen.
– Linnekleppen er en varde på nærmere 9 meter, og utsikten fra toppen der varden ligger er ubetalelig. Fortsetter du sørover fra varden over rullestenene dukker det opp et svabergsområde med nydelige formasjoner. Her finner du også jettegryter, blant annet den kjente "Katedralen" som har en form som et gotisk kirkevindu.
Før du drar videre fra Herføl, anbefales det et besøk på Herfølrenna kro på kaia, og husk å sikre deg en knallgod kanelbolle fra kaféen På Posten.
Dra tilbake i tid på Søndre Sandøy
Neste stopp med Hvalerfergene er Søndre Sandøy, Norges største skogbekledde øy. Du går i land på Nedgården, og følger du veien går du rett på et av øyas samlingspunkt, Café Oline, hvor det yrer av liv hele sommeren.

FINE BADEMULIGHETER: Når du kommer ut av skogen finner du Store Stuevik, en fantastisk langgrunn badevik. Her er det også teltplasser i skogen.
– For barnefamilier er Søndre Sandøy helt perfekt. Om du går eller sykler, følg den idylliske skogsveien ned til store Stuevik - en perle av en badeplass med tilhørende teltplass i skogen. På veien går du blant annet forbi Økolåven, det kan lønne seg å stoppe innom for rykende ferske skolebrød, smiler Maya som selv har Søndre Sandøy som sin favorittøy.
Det er en eventyrlig følelse å følge stiene rundt på Søndre, og det kjennes innimellom som om man har gått litt tilbake i tid. De grønne, blomstrende engene, klyngene med små hvite trehus og den frodige skogen - landskapet overrasker og endrer seg til stadighet på din vei over øya.
– Skal du videre med båten til Nordre tar du kanskje veien til Buvika. Det er omtrent tre kilometer fra Nedgården og ligger helt perfekt til ved Gravingsundet.
Søndre Sandøy egner seg som de andre øyene veldig godt for syklister, så ta gjerne sykkelen med på fergen for å rekke over mer på turen.
Sjekk hvilke artister som kommer til Café Oline i sommer.
– En ny dag er en ny mulighet
Det er på tide å hoppe videre til siste stopp på vår øyhopping, Nordre Sandøy. Hopp av på det sørligste fergeleiet, Sanne, og jobb deg over øya til sommerparadiset på Makø.
– Nordre er spennende. Det er en stille og rolig øy uten biltrafikk, og den har en flora som er unik her ute, forteller Maya.
På veien fra Sanne kommer du etterhvert til en liten port med et skilt på en låvevegg mot Tresvika. Lukk porten igjen etter deg, for på veien over øya vil du mest sannsynlig møte på flere saueflokker.
– Etterhvert kommer du til Tresvika med sin fantastiske beliggenhet og langgrunne badestrand. Her er det bare å hoppe i havet før du følger veien videre til Makø.

MAKØ: På Makø finner du Makø Sommercafé som driftes av de som bor der - Lene og Tore Amarius. De serverer god, hjemmelaget mat og har mange dyr man kan se på.
Makø er det perfekte stedet å avslutte dagen på Hvaler. Lene og Tore Amarius flyttet til Makø for 19 år siden og driver nå Makø Sommercafé. Her kan du få de deiligste hjemmelagde rettene, hilse på alpakkaene og boltre deg på den store gressplenen. Og Tordenskiold-bukta ligger fem minutter unna - stedet hvor Tordenskiold lå med sin flåte.
– Vi forelsket oss i dette stedet ved første øyekast. Hos oss er det ingen mandag eller fredag, bare en ny dag med nye muligheter, forteller eier Lene Amarius med et varmt smil.
Bli bedre kjent med fergeskipper på Hvalerfergene, Peter Parmer.
Dette bør du vite før du drar på øyhopping
Det går buss til Hvaler helt fra Oslo en gang i timen. Sjekk rutetidene her.
Sett deg godt inn i rutetider, priser og betalingsmåte på Hvalerfergene. Det finner du god informasjon om her.
Husk å avtale med skipperen hvilken båt du vil være med fra en øy til en annen eller når du vil hjem til Skjærhalden igjen. Det gjøres samme dag enten direkte i luken på fergen, eller over telefon.
Har du lyst til å sykle på øyene, men har ingen sykkel selv? Ikke noe problem, lån en gratis sykkel på turistkontoret på Skjærhalden.
Billett kjøpes direkte på båten. Du kan betale med kontanter, VIPPS, eller kjøpe billett i Østfold Billett-appen, fergene tar ikke kort. Finn ut hvilken billett som passer best for deg her.
Velkommen til Hvalerferga
Fergesambandet er en del av tilbudet til Østfold kollektivtrafikk.
Hvalerferga tar utgangspunkt i Skjærhalden og tar deg til øyene Lauer, Herføl, Søndre Sandøy og Nordre Sandøy.
Fergene M/S Olava, M/F Gravningen og M/F Hvalerferga II har til sammen 18 avganger fra Skjærhalden.
Du kan betale med kontanter, Vipps eller kjøp billett på mobilappen ØstfoldBillett. Reisekort kjøpes og fornyes på ferga. Et nytt reisekort koster kr. 50,-.