Annonsørinnhold i samarbeid med Hvaler Gjestehage og Geodome Norge

Hva er dette?

 
 

Damen som inspirerer deg til lagspill med naturen!

Anne Marit Skovly er levende opptatt av naturen, en interesse som ble sådd da svigermor lærte henne å plante roser. Så ble det en egen liten kjøkkenhage, som i dag er blitt Hvaler Gjestehage. Nå har hun skapt seg en renere verden, hvor hun har gjenskapt det mangfold av hagebruk som var typisk for Hvaler på 1900-tallet. Alle er velkommen i Skovlys egen lille, naturlige perle!

Annonsørinnhold i samarbeid med Hvaler Gjestehage og Geodome Norge

Hvaler Gjestehage og Geodome Norge

– Det begynte med en spirende interesse for dyrking av økologisk mat i egen hage. Jeg jobbet som lærer på fulltid, men i 2011 åpnet jeg Hvaler Gjestehage, sier Anne Marit Skovly.

At hun er glad i å skape liv og formidle dyrkningsgleden er det ingen tvil om. Skovly snakker entusiastisk om prosjektet sitt, rene råvarer, og er opptatt av filosofien fra "vugge til vugge".
Det vil si at naturen selv ordner opp når den ikke blir forstyrret av menneskets grådighet. Alt av naturlig avfall går tilbake som kompost, og gir næring og nytt liv. 

Damen med de meget grønne fingrene benytter seg av permakultur når hagen utvikles. Dermed etterlignes naturens egne løsninger, og vi får en mer vedlikeholdsfri hage med lite sykdommer og tørkeproblemer.

– Det er så utrolig hyggelig å kunne ta imot folk og vise dem rundt i hagen. Jeg er travelt opptatt med å lage økologiske planter for salg, holde kurs og foredrag, dyrke min egen økologiske mat og serverer den gjerne, smiler hun.

Den store hagen er hjem til en rekke blomster, planter i ulike størrelser og varianter, en herlig dam og høner og ender. Hit kan besøkende komme hele sesongen fra mai til august med åpningstider fra klokken 11 – 16. Besøk ellers i året kan avtales, gjerne på Hvaler Gjestehages facebookside.

Anne Marit Skovly storkoser seg i hagen - og ønsker alle velkommen inn for en titt og en hageprat

På Hvaler Gjestehage tilbyr Skovly en rekke praktiske kurs, om hvordan du anlegger en kjøkkenhage, Kjøkkenhage på 1,2 og 3, Hvorfor ha dam i hagen og hva det tilfører det økologiske kretsløpet mellom vann og jord og permakultur.

Kursene krever et minimum av fem deltagere eller du kan melde deg på at av de oppsatte kursene. Skovly har holdt kurs og foredrag i en årrekke, for private, bedrifter og organisasjoner.

Kursene kan kombineres med en hagevandring og bevertning av økologiske retter. Råvarene kommer naturligvis fra Gjestehagen.

– Kursene er en lett blanding av akademisk opplegg med teori og kompendium. Så går vi ut i hagen og ser hvordan jeg gjør alt i praksis. På den måten er det også lettere å spørre og forklare, forteller Skovly.

Et annet populært tilbud er Vandreforedrag. Her tas det utgangspunkt i hagens praktiske løsninger, hvordan disse er forankret i det økologiske kretsløpet og med elementer fra permakultur. På denne måten håper Skovly å kunne inspirere besøkende til egne ideer som kan passe for din eiendom.

Etter endt vandring kan man avslutte med kaffe og en hyggelig prat i den store møtegeodomen. 

Anne Marit Skovlys lever virkelig i pakt med naturen

Geodome Norge

Geodomer er Skovlys andre prosjekt og hjertebarn. Geodesic Domes er en geometrisk kuppel som kan brukes til hva man vil. På eiendommen hennes står det tre stykk, som brukes til butikk, møterom og drivhus. Nå er den energiske damen i gang med å bygge en fjerde, som skal bli verksted.

I butikken selger hun mest økologiske planter og blomster, i tillegg tilbyr de håndblåst glass fra Indigo Glassblåseri, som hun har et tett samarbeid med. Turid Eidnes, en kunstner fra Hvaler, lager vakre kunstkort som du kan kjøpe her. I tillegg er det romantisk service og lysestaker, som passer utmerket til lysthus eller veranda, til salgs.

Foruten kort og servise selger hun rådyrgjerde. Selv om rådyrene er vakre kan de ofte by på problemer for hageeiere ved at de spiser planter og busker. Dette gjerdet er helt genialt, og er laget av en type plastruter i sterkt materiale som ikke kan ødelegges så lett. Det er nesten helt usynlig og du føler deg ikke inngjerdet i din egen hage. Det er naturligvis uskadelig for rådyrene, som blir stående utenfor hagen å titte inn.

– Jeg er åpen for å formidle håndlagede produkter som passer inn i mitt konsept, så det er bare å ta kontakt, sier Skovly. 

Hun flyttet til Hvaler som 20-åring, og det har aldri vært snakk om å forlate øyene. Hennes motto er "bli inspirert av naturen", og det oppfylles hver eneste dag. I 2017 startet hun opp nok et prosjekt, sammen lærerkollega Mark Szugfil. Deres felles lidenskap for å dyrke førte til etableringen av selskapet Geodome Norge AS, som produserer geodomer på bestilling.

– Vi bygger dem fordi de er svært sterk konstruksjon. Mange sliter med drivhus som blåser ned, men en geodome står stødig. Samtidig er den energismart fordi den bruker 30 prosent mindre ressurser i materiale og oppvarming. 

Det er koselig med høner i hagen

Geodomene bygges i treverk, som er sterkt, og gir brukeren mulighet til å henge kurver, kroker og hyller på veggene. Dermed får du bedre utnyttelse av rommet og kuppelen. Alle deler til produksjon hentes fra lokale bedrifter. Skovly forteller at de selv lager alle trekantene, som settes sammen til ferdig folierte elementer. Kjøperen får med seg et byggesett som skrus sammen etter en tegning.

Trekantelementene kles med en forsterket presenning; en blank folie med hvite tråder. Inne er det et behagelig klima, hvor luften sirkulerer, og du får en jevn temperatur over hele. Du får også et behagelig lys inne i domen og du unngår sviskader på plantene. Du kan sette geodomen rett på bakken eller på en platting eller veranda. Eneste kriteriet er at den må stå i vater, sier Skovly.

Selv på en overskyet dag vil du ha godt lys inne i geodomen. De 150 trekantene som geodomen består av, fanger opp solen på en optimal måte takket være de mange vinklene.

Geodomene leveres i tre ulike størrelser: 12 m2 (4 meter i diameter), 19 m2 (5 meter i diameter) og 28 m2 (6 meter i diameter). De kan lages i flere høyder, vil du ha en lavere geodome, er det bare å fjerne det nederste laget.

– Vi fikk veldig mye oppmerksomhet på Hagemessen. Folk var overrasket over hvor god romfølelse en geodome gir. Den ser ikke så stor ut fra utsiden, men inni virker den veldig stor. Det skyldes kuppelen over deg, smiler Skovly.

Damen med de grønne, økologiske fingrene har skapt et sunt miljø for seg selv og hobbydyrkere. Alle er velkomne til Hvaler Gjestehage, som gir deg inspirasjon til å spille på lag med naturen. 

Hvaler Gjestehage

• Hvaler Gjestehage inviterer til lagspill med naturen og er et inspirasjons og demonstrasjonshagebruk som drives etter det økologiske kretsløpet.

• Salg av planter og hageutstyr. Åpent i sesong fra klokken 11 – 16 hver dag.

• Vi ønsker å være en del av løsningen for en renere verden og håper å gjenskape det mangfold av hagebruk som var typisk for Hvaler på 1900 tallet.

• Daglig leder Anne Marit Skovly er glad i å formidle dyrkingsglede og er opptatt av rene råvarer.

• Eier er opptatt av filosofien fra «vugge til vugge» slik naturen selv ordner opp når den ikke blir forstyrret av menneskets grådighet. Alt av naturlig avfall går tilbake som kompost og gir næring og nytt liv, slik kan vi også la oss inspirere i det daglige.

• Permakultur benyttes under utvikling av hagen. Ved å etterligne naturens egne løsninger får vi en mer vedlikeholdsfri hage med lite sykdommer og tørkeproblemer.

• Kurs og foredrag tilbys i hagen jevnlig.

• Hagevandring for grupper og hagelag etter avtalt pris og opplegg.

• Vi tilbyr egenproduserte planter av hagens stauder, ulike sorter tomater, chilli og pelargonium. Lokalt kunsthåndverk, hagedingser og en lysthuskolleksjon fra Lisbeth Dahl.

Hagekafe med dagens kake og kaffe/te.

• Du finner oss på Vesterøy i Utgårdskilen. 

Geodome Norge AS

Hvorfor Geodome?

• Utvidet vekstperiode: Behagelig klima; luften sirkulerer og forhindrer overoppheting, kuldelekkasjer og tørke. Lysforholdene er optimale, trekantenes vinkler reflekterer solen maksimalt.

• Prisgunstig løsning: Både material- og energiforbruk er 30% lavere enn tradisjonelle drivhus. Alle hjørner kuttes bokstavelig talt, den sirkulære formen krever ingen bærende støttekonstruksjoner.

• Kvalitetsmaterialer: Kortreiste, impregnerte materialer med ulike tresorter fra norske skoger benyttes. UV bestandig og forsterket presenning.

• Enkel montering og flytting: Lett å sette opp, lett å demontere, lett å flytte og er svært stabil selv med mye vind og snø. Vi kan være behjelpelig med montering.

• Bærekraftig matproduksjon: Skadedyr holdes ute. Benytter du økologisk gjødsel og jorddekke blir dette giftfri mat og tidlige avlinger. Flere grønnsakssorter kan ha 2 vekstsesonger.

• Laget i Norge: Alle deler til produksjonen hentes fra lokale bedrifter, Minimal transport og lokale arbeidsplasser. Vi er opptatt av sosialt entreprenørskap og samarbeider med Jobbmatch. 

Nettside: https://www.geodomenorge.no/

Facebook: https://www.facebook.com/geodomenorge 

Del artikkelen på Facebook