CafeHanko_sparebankstiftelsen05.jpg

ARBEIDSTRENING GIR GLEDE: Josephine Ezhno er en av flere ungdommer som ved hjelp av den fleksible læringsarenaen Café Hanco lærer seg verdier og holdninger de trenger for å møte arbeidslivet. – Jeg satt fast hjemme uten å vite hva jeg skulle i livet. Nå har jeg fått truck-lappen og hatt motorsagkurs og stiller mye sterke enn tidligere, sier Josephine.

Annonsørinnhold fra

logo_SB.png

Josephine (21): – Café Hanco gir meg glede og håp

Videregående skole gjorde Josephine usikker på hvor hun skulle i livet. Den valgte veien føltes ikke riktig, og hun ble sittende fast hjemme. Redningen ble den fleksible læringsarenaen Café Hanco.

– Café Hanco har fått meg opp og ut og på riktig vei i livet. Her lærer jeg rutiner jeg trenger for å klare meg i arbeidslivet. Jeg må møte opp til satte tider, og jeg må si ifra om jeg ikke kommer.

Viktige egenskaper som kan virke selvsagt for mange, men som for andre ikke kommer naturlig. Josephine Ezhno trengte en dytt og et læringsopplegg som var tilpasset henne. Det har hun fått på Café Hanco i Fredrikstad.

– Denne plassen gir meg håp og glede. Glede over å ha noe å gå til, og et håp om en framtid i arbeid. Café Hanco har blitt som en ekstra familie for meg, smiler Josephine mens hun snekrer på en blomsterkasse til caféen.

Café Hanco er et konsept i stadig utvikling

Josephine er en del av avdelingen kalt Riv og Røsk på Café Hanco. Her er det fysisk og praktisk læring som gjelder, og ungdommene får oppdrag både fra private og bedrifter. De lærer blant annet å snekre, kappe ved og håndtere ulike verktøy, men den viktigste læringen ligger i å møte opp til avtalt tid, se ordentlig ut og hilse høflig.

– I tillegg har vi cafédriften som er en egen avdeling av Café Hanco og flere prosjekter er i loopen, forteller daglig leder og ildsjel Gunhild Rosnes.

Gunhild startet opp Café Hanco som et tiltak i 2017. Som daværende rektor på Glemmen videregående skole fikk hun i 2016 en rapport fra Riksrevisjonen på bordet som viste at Østfold kom veldig dårlig ut på drop-out statistikken. 1200 Østfoldungdommer var verken i arbeid, under utdanning eller i annen aktivitet.

– I stedet for å lage en rapport ville jeg gjøre noe som kunne vise effekt, så i samarbeid med Oppfølgingstjenesten og Glemmen videregående skole lagde vi en alternativ opplæringsarena for ungdom som faller utenfor. Det startet med at ungdommene skulle drive en café, men Café Hanco er i dag mye mer enn det. Vi er et konsept i stadig utvikling, sier Rosnes som elsker å jobbe med ungdommen.

CafeHanko_sparebankstiftelsen21.jpg

POSITIVT FOKUS: Café Hancos kokk, Henrik Svensson (t.v) forteller at de hele tiden fokuserer på det positive i læringen. De henger seg ikke opp i hva man ikke får til, i istedet handler det om å få ting gjort ved å prøve og feile. Benjamin (t.h) har fått læreplass på Café Hanco etter å ha vært der i halvannet år nå. Han forteller om økt selvtillit, både på kjøkkenet og ellers i livet.

Avhengig av eksterne midler

Etter utallige timer med frivillig arbeid ble caféen bygget opp, og med midler fra blant annet Sparebankstiftelsen DNB har de skapt en mestringsarena.

– Vi har fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB i to runder og midlene har blant annet gått til en smoker til café-driften, nyttig kjøkkenutstyr og verktøy og utstyr til avdeling Riv og Røsk. I tillegg har vi fått mulighet til å kurse ungdommen, og det har vært en viktig del av tilbudet vårt, forteller Gunhild.

Café Hanco er avhengig av eksterne midler for å kunne drive på det nivået de faktisk gjør. Caféen er åpen for publikum og Riv og Røsk gjør ekte jobber for folk. Da er det fint å ha utstyr som gjør driften enklere og resultatet bedre.

– Midlene genereres rett til ungdommen. De får dra nytte av alt sammen. At ungdommene får ta kurs i motorsag og får et bevis på det for eksempel, betyr mye - ikke bare for framtida, men også for ungdommens stolthet og selvtillit. De stråler av å oppnå slikt.

Gunhild Rosnes er daglig leder på Café Hanco. Hun har jobbet med mennesker hele livet og brenner for ungdommen.
CafeHanko_sparebankstiftelsen13.jpg
Lars Aasheim jobber med å lære ungdommen praktisk arbeid på avdeling Riv og Røsk. Han forteller at ungdommene blomstrer i hvert sitt tilpassede opplegg.
CafeHanko_sparebankstiftelsen08.jpg
Cafédriften var det alt startet med. Grunnen til at det ble satsingsområde var fordi man trenger mange ulike ferdigheter i en café. Man lærer seg å jobbe samtidig som man bidrar til fellesskapet.
CafeHanko_sparebankstiftelsen29.jpg
Maten som serveres er av ypperste kvalitet.
CafeHanko_sparebankstiftelsen30.jpg
 • Sparebankstiftelsen DNB har siden starten i 2002 tildelt 6 milliarder kroner til allmennyttige formål. Stiftelsen eier 8 prosent i DNB, og utbyttet fra disse aksjene finansierer tildelingene. Det gis støtte til organisasjoner, lag og foreninger innen formålsområdene:

  • Kunst og kultur

  • Nærmiljø og kulturarv

  • Natur og friluftsliv

  • Idrett og lek

 • Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, deltakelse og tilhørighet for barn og unge.

  Søknadsfrister: 1. februar og 1. september.

  Se sjekklisten for om du kan søke her.


Sparebankstiftelsen DNB

Kan du søke om pengestøtte?

Boost for selvtilliten

På Café Hanco får skolelei ungdom bygget opp selvtilliten, de får en følelse av å mestre, og de tar med seg livsviktig kunnskap på veien mot arbeidslivet.

– Vi klarer ikke å redde hele verden, men det kan bety en hel verden for den det gjelder. Ungdommen kommer inn, vi tilrettelegger for hver enkelt, og så går de ut med noe helt annet. Ingenting gir et så sterkt inntrykk, forteller Rosnes.

Josephine Ezhno har fått et nytt syn på framtiden etter å ha vært på Café Hanco. Hun synes det er veldig stas å se at ting hun lager blir tatt i bruk og fungerer.

– Det gir en selvtillitsboost, absolutt. Jeg har lært veldig mye her og gleder meg til å ta mye av det i bruk i arbeidslivet. Jeg har blant annet fått trucklappen og motorsagbevis , så kanskje jeg kan få meg en jobb på et lager hvor jeg kan kjøre truck nå, smiler Josephine.

Kan du få pengestøtte fra Sparebankstiftelsen DNB?