Gå til sidens hovedinnhold

Stian Carstensen blir festivalmusiker under Vinterjazz

Artikkelen er over 5 år gammel

Han trakterer «en armada» av instrumenter. Under Vinterjazzfestivalen i Gamlebyen i mars vil publikum få anledning til å bli godt kjent med Stian Carstensen (45).

Multikunstneren fra Eidsvold har takket ja til å være festivalmusiker for den tredje utgaven av jazzfestivalen som strekker seg fra 3. til 6. mars.

Det innebærer at han vil bli å høre på fire forskjellige konserter i løpet av festivalen.

Soleklart førstevalg

– Tror ikke jeg har hatt den æren å være festivalmusiker før, så dette gleder jeg meg til, sier mannen som like gjerne spiller bulgarsk bryllupsmusikk som swingjazz og bluegrass.

– Stian var et soleklart førstevalg da vi begynte å snakke om å knytte til oss en festivalmusiker. Heldigvis takket han ja med en gang, sier Ole-Henrik Mohn Pettersen, kunstnerisk leder for festivalen.

I 1990 spilte Stian Carstensen sammen med de lokale musikerne Rino Johannessen, Erlend Gjerde og Ole Petter Hansen Chylie.

– Bandet het Batband, og det låt heftig, men vi holdt ikke på så lenge, erindrer han.

Farmers Market

Året etter startet han Farmers Market, et band som fortsatt eksisterer, og som kan glede seg over å ha vunnet to Spellemannpriser.

– Hvor mange instrumenter spiller du egentlig?

– La meg ramse opp: Gitar, fiolin, fløyte, banjo, trekkspill, gaida, mandolin, bulgarsk sekkepipe, pedal steel, torader, kaval..

– Og hvis du skulle velge ett?

– Umulig, men jeg spiller nok mest trekkspill. Det instrumentet har fulgt meg siden jeg var ni år.

Improviserer hele tiden

Stian Carstensen er en improvisasjonens mester og en genresprenger de luxe. Det vil publikum få merke når han inviterer til solokonsert i Gamlebyen kulturhus fredag 4. mars.

– Jeg tror jeg kan love en sammensatt konsert med et temmelig unikt klangbilde. Jeg tar med meg en haug instrumenter opp på scenen og vil spille alt fra ragtime anno 1918 til bisarre viser fra vår tid som handler om lungemos og kannibalisme, gliser han.

– Du synger også?

– Jada, betrakter meg ikke som noen stor sanger, men det får duge. De siste årene har jeg skrevet en hel del tekster, ofte med glimt i øyet, som jeg har stor glede av å fremføre.

– Og så snakker du bulgarsk?

– Ja. Hvert år besøker jeg Bulgaria. Der spiller jeg ofte på bryllupsfester på landsbygda. For i det hele tatt å bli forstått av lokalbefolkningen, må man snakke språket. Så jeg bestemte meg for vel 20 år siden for å gjøre det. Det skjedde ved hjelp av språkkassetter.

Under Vinterjazzfestivalen deltar Stian Carstensen på åpningskonserten i Østre Fredrikstad kirke 3. mars.

I gang med ny soloplate

Vi får også høre ham i samspill med trioen Gammalgrass i Gamlebyen Kulturhus lørdag 5. mars. Da spiller han sammen med Ola Kvernberget (fiolin, viola og mandolin) og Ole Morten Vågan (bass).

På avslutningskonserten i Østre Fredrikstad kirke 6. mars deltar han i et musikalsk prosjekt som har fått navnet «Music for a while». I tillegg til Carstensen får publikum høre Tora Augestad (vokal), Mathias Eick (trompet), Martin Taxt (tuba) og Pål Hausken (trommer).

Stian Carstensen har deltatt på en lang rekke plateinnspillinger både med norske og utenlandske artister opp gjennom årene.

Med Farmers Market er det blitt fem til nå. I 2004 kom hans første og hittil eneste soloalbum, «Backwards Into the Backwood».

– Er i full gang med å spille inn en ny soloskive nå. Jeg kommer til å ha med meg mange musikere, men kan ikke si eksakt når platen kommer ut, forhåpentligvis skjer det tidlig i 2017, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.