Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha vedtak mot «sportsvasking» på FFKs årsmøte

«Jeg håper FFKs medlemmer er klare for å ta et tydelig standpunkt mot grove menneskerettighetsbrudd og at forslagene enstemmig vil bli klappet gjennom på årsmøtet.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en fotballverden som stadig er på jakt etter økte inntekter har sportsvasking de siste tiårene blitt et mer utbredt begrep og problem. Sportsvasking (ekstern lenke) er en betegnelse på det som skjer når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter og sportsorganisasjoner for å lede oppmerksomheten vekk fra forhold som den samme staten er under kritikk for, enten av andre stater eller organisasjoner.

Landene bruker altså sportsbegivenhetene og -organisasjonene for å renvaske seg selv og sitt omdømme. Eksempler på dette er Qatar som har arrangert friidretts-VM og skal arrangere fotball-VM til neste år, Aserbajdsjan som har inngått sponsoravtaler med Atletico Madrid og Sheffield Wednesday, og Dubai som har fått mange lag til å legge treningsleirene sine dit de senere årene.

De siste årene har norsk fotball tatt tydelige standpunkt mot homofobi og rasisme, og for en mer inkluderende fotball. Flere lag spiller nå med kapteinsbind i regnbuefarger og i fjor høst var det en stor kampanje mot rasisme i den norske fotballen. Å spille kamper med kapteinsbind i regnbuefarger og ha antirasistiske kampanjer i hjemlig liga samtidig som man legger treningsleire til steder som Dubai og Qatar, vil være ekstremt dobbeltmoralsk og vil svekke kampen for en mer inkluderende fotball.

15. februar i år ble nettsiden Vår Fotball lansert. Det er et supporterdrevet initiativ hvor målet er å kjempe mot sportsvasking. Først gjennom de lokale klubbene, så ved å presse NFF til å prioritere dette arbeidet og forhåpentligvis inspirere fotballfans i andre land slik at man til slutt får presset UEFA og FIFA.

FFK har tatt del i bevegelsen for en mindre diskriminerende fotball og det er viktig at FFK nå også aktivt tar del i kampen mot sportsvasking. De verdiene som blir fremmet av autoritære og undertrykkende regimer er tydelig i strid med de verdiene FFK som klubb har og skal ha. Selv om treningsleirer i Dubai og sponsoravtaler med lignende stater kan virke langt unna for et FFK på nivå to, er det viktig å ta et tydelig standpunkt allerede nå, også for å sende et signal både til andre klubber og til alle byens innbyggere om hva slags klubb FFK er.

I tillegg har flere nordiske fotballklubber lagt treningsleirene sine til Dubai og inngått diverse samarbeid med lignende regimer de senere årene. Det er derfor naivt å tro at slike selskaper og regimer ikke etter hvert også vil forsøke å komme seg inn på det norske sponsormarkedet.

Med bakgrunn i dette fremmer jeg følgende to forslag på FFKs årsmøte:

1) Forslag om treningsleire og treningskamper i autoritære/undertrykkende regimer

Fredrikstad Fotballklubb skal ikke legge treningsleire eller treningskamper til land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene.

2) Forslag om sponsoravtaler som fremmer autoritære/undertrykkende regimer

Fredrikstad Fotballklubb skal ikke inngå sponsoravtaler med stater eller selskaper med samme navn som stater der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene.

Det første forslaget vil kun gjelde treningskamper, ikke obligatoriske kamper. Så når FFK en vakker dag igjen skal spille Europacup og for eksempel møter et hviterussisk lag, vil det ikke være i strid med forslag 1 å spille kamp der.

Kampen mot sportsvasking starter nedenfra og for FFK sin del starter den på årsmøtet 10. mars. Jeg håper FFKs medlemmer er klare for å ta et tydelig standpunkt mot grove menneskerettighetsbrudd og at forslagene enstemmig vil bli klappet gjennom på årsmøtet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.