Viken for stor som valgkrets

Av

Svein Roald Hansen kommenterer Gunnar Bodahl-Johansens «østfoldinger eller viksinger på Stortinget»: – Personlig mener jeg Viken som valgkrets vil være for stor.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Gunnar Bodahl-Johansen skriver i sin spalte lørdag at «mens Stortinget har laget nye fylker med den begrunnelse at større fylker vil gi et kvalitativt bedre samfunn, har de samme politikerne sørget for at de gamle fylkene er beholdt som valgkretser».

Det er grunnloven som «sørger for» at valgkretsene til stortingsvalget fortsatt er 19 og ikke samsvarer med regjeringens fylkesreform. Derfor vil vi etter valget i høst fortsatt ha en østfoldbenk og ikke en vikenbenk.

Å endre grunnloven er ikke gjort i en fei. Forslaget må fremmes på Stortinget ett år før kommende valg og kan først bli vedtatt etter valget. Det er fremmet forslag til endringer av antall valgkretser, med de flest tenkelige alternativer, som det kommende storting skal ta stilling til.

Bakgrunnen er en omfattende utredning om valgloven, NOU 2020:6 «Frie og hemmelige valg». Utvalget samlet seg imidlertid ikke om en anbefaling når det gjelder antall valgkretser. Ingen av partiene på Stortinget har meg bekjent heller tatt stilling til dette, så hvor det ender, er høyst uvisst.

Personlig mener jeg Viken som valgkrets vil være for stor. I dag har de tre fylkene 35 representanter til sammen, nær en femtedel av Stortinget. Det vil sikkert være ulike syn i de nye fylkene om de også skal utgjøre én valgkrets til Stortinget eller ikke. Nord- og Sør-Trøndelag ønsket det allerede ved kommende stortingsvalg, men Stortinget valgte å avvente en samlet vurdering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.