Gå til sidens hovedinnhold

Vikarierer som preses i Den norske kirke, men bare en kort periode

Artikkelen er over 1 år gammel

Borg-biskop Atle Sommerfeldt (68) blir ny preses i Den norske kirke, men bare for tre måneder.

Sommerfeldt har siden i februar 2019 vært visepreses i Den norske kirke. Når nåværende preses, Helga Haugland Byfuglien, går av med pensjon om få dager, rykker Atle Sommerfeldt opp.

Leder av bispekollegiet

– Det kommer til å bli utfordrende og en fin avveksling, selv om det bare er for tre måneder. Jobben vil gi meg et godt innblikk i Den norske kirkes arbeid, sier han.

Å være preses i Den norske kirke betyr at man er leder for bispekollegiet, og den faste lederen av Bispemøtet. Helga Haugland Byfuglien, som tidligere var biskop i Borg (2005-2011), har vært preses siden 2011.

Les også: Gjør nestekjærlighet til realpolitikk. Biskop Sommerfeldt om folkekirkens oppdrag i det vestlige Viken

Jobber i Oslo

– Skal du fortsatt bo og ha kontor i bispeboligen Fredrikstad, Sommerfeldt?

– Jeg skal bo der, men kontor får jeg i Kirkens Hus i Oslo, så det blir en liten pendlertilværelse.

Når Atle Sommerfeldt tiltrer som preses 8. februar, vil domprosten i Fredrikstad domkirke, Knut Erling Johansen, gå inn i stillingen som fungerende biskop i Borg.

Dette er preses

Preses i Bispemøtet har fra 1932 til 2011 vært tittelen for den valgte lederen av Bispemøtet i Den norske kirke, og er fra 2. oktober 2011 tittelen for den faste lederen av Bispemøtet. Den norske kirke er alene som kirke om å bruke preses-tittelen, som i Norge tradisjonelt benyttes om den valgte lederen i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Kilde: Wikipedia

Blir i embetet

– Hadde det ikke vært naturlig at du som visepreses ble kirkens nye preses?

– Nei, jeg er for gammel. Bispemøtet har enstemmig innstilt Olav Fykse Tveit til ny preses. Han kommer fra stillingen som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, og er meget kompetent. Alt tyder på at Kirkerådet utnevner ham til ny preses 30. januar.

Atle Sommerfeldt ble vigslet til bispeembetet i Borg 29. januar 2012. Han kom da fra jobben som generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, en stilling han hadde hatt siden 1994.

– Du er 68 år, har du vurdert å pensjonere deg?

– Nei, jeg står i embetet til jeg blir 70.

Kommentarer til denne saken