– Vi må heve blikket høyere

Krise: – Det er katastrofe i Syria, sier forsker Rania Maktabi.

Krise: – Det er katastrofe i Syria, sier forsker Rania Maktabi.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredrikstad bør ikke frykte syriske flyktninger, mener forsker Rania Maktabi.

DEL

– Det som skjer i Syria, er den største humanitære katastrofen nå. Vi kan ikke være navlebeskuende, vi er nødt til å heve blikket, sier Fredrikstad-kvinnen Rania Maktabi, forsker ved Senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Hun påpeker at hun forstår at innbyggere i Fredrikstad kan bli engstelige for flyktninger på grunn av arbeidsløsheten i distriktet. Maktabi mener imidlertid at Syria-krisen dreier seg om noe langt større.

– Vi er nødt til å ta et løft. Dette handler ikke om at nordmenn kan miste velferdsgoder, dette handler om solidaritet, fremholder hun.

– Det er skremmende og trist når mentaliteten er at 68 syriske flyktninger er for mange. Vi får skylapper i velferdsstaten.

Rania Maktabi minner om at syriske myndigheter tross alt har satset på utdanning i befolkningen. Flyktningene som kommer derfra, er godt utdannet med høy kompetanse, ifølge forskeren.

– Derfor blir integreringsprosessen med syrerne en helt annen. Det er helt opplagt at de kan bidra i det norske samfunnet.

– Tror du folk er skeptiske til syrere på grunn av IS?

– Syriske flyktninger har ikke noe med IS å gjøre. Det er ikke syrerne som har skapt IS, svarer Rania Maktabi.