Gå til sidens hovedinnhold

Vi må bort fra å verne politikere velgerne ikke vil ha

Bystyremedlem Rune Grundekjøn i Høyre ber om at retten til å stryke kandidater som stiller til valg må gjeninnføres.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere kunne velgerne stryke kandidater ved lokalvalgene. Fredrikstad Høyre mener retten til å stryke kandidater ved lokalvalg må gjeninnføres. Dette er også en aktuell sak når bystyret i Fredrikstad i kommende møte skal avgi høringsuttalelse til forslag til ny valglov.

Strykeretten styrker muligheten til å stille politikerne til ansvar og vil øke velgernes innflytelse på personvalget. Den vil også kunne bidra til å øke valgdeltagelsen.

I dag kan velgerne bare belønne politikerne med et kryss, men ikke reagere negativt ved å stryke. Denne ubalansen må rettes opp. Å kunne stille politikerne til ansvar er en viktig side ved demokratiet. Vi «straffer» og «belønner» politikerne gjennom stemmeseddelen. Med dagens ordning kan vi bare belønne.

Hovedbegrunnelsen for å fjerne strykeretten var at strykning innebar straff. Det kunne gå ut over ferskinger, kvinner og innvandrere. Denne begrunnelsen er ikke holdbar i dag.

Vi må gå bort fra å verne politikere som velgerne ikke vil ha. Det er derfor viktig å gi velgerne muligheten til å både stryke og kumulere.

Velgerne må bestemme hvem de vil ha!

Kommentarer til denne saken