I dag virker elven stillere og tommere enn for en uke siden. Overgangen fra folkefest til hverdag er brå. Helgen har vært et eneste langt gjestebud med konstant gåsehud. Stoltheten over byen, folka og stemningen har gjort oss alle et par fot høyere.

Bildene har satt seg på netthinna som et hologram av farger, scener, latter og musikk. Samme hvor vi har vendt blikket i disse dagene har vi fanget bilder som vi med stolthet kunne hengt på veggen.

Tall Ships Races er venner av byen. De har besøkt oss to ganger tidligere. Som alltid når vi får nye venner på besøk så tar det tid å bli kjent. Og særlig når vennskapet er så overveldende og annerledes enn de vi har vanket med tidligere. Det gjør alltid litt vondt å gjøre noe helt nytt og større enn vi er vant med. Det strekker laget og kaster lys på dem som vil og de som ikke vil. Det gir behov for ny kunnskap, nytt språk og aksept for ny kultur.

Dessverre ble ettermælet preget av en trist diskusjon om antall besøkende.

Heldigvis så kom invitasjonen fra en kommune som visste å ta vare på sjøfarende folk, slik Fredrikstad har gjort i hundrevis av år. Og heldigvis så var det kjentfolk om bord i kommunen som visste hva som ville treffe oss. Målsettingen til arrangementet ga mening for en skuteby med maritime tradisjoner. Det å lære ungdom om sjømannskap og mestring gir fest med mening.

Da skutene kom for første gang i 2005, var både forventningen og skepsisen stor. Arrangementet var vellykket og eierorganisasjonen Sail Training International var mer enn fornøyd. Prosjektleder Bjørg Western hadde gått i bresjen og gjennomførte etter manualen. Skutene brakte lovord til torgs. Men byen var usikker. Det ble diskusjoner om bruk av penger og om det ga like mye som det smakte.

Heldigvis sto kommunen og prosjektlederen rake i stormen. Og kritikken var ikke udelt. Da skutene kom tilbake i 2014 var restauranter, hoteller og handel mer enn begeistret. Vi hadde lært mye av det første året, og justert både akter og foran. Dessverre ble ettermælet preget av en trist diskusjon om antall besøkende.

Dagen etter årets Tall Ships Races sitter vi igjen med takknemlighet og stolthet. Alle diskusjoner om pengebruk og antall besøkende er gjort til skamme. Fredrikstad har lært. Ledelse og frivillige har foredlet og forsterket kunnskapen fra 2014. I år klaffet alt. Været, folkene, forberedelsene og programmet. Byen har hatt et fantastisk apparat med frivillige, borgere, sponsorer, turistverter, guider, artister, restauranter, hoteller, butikker, havnevesen og kommunemedarbeidere som har dratt i samme trosse med store smil og lutter glede. Hele helgen har vi hørt rosende ord fra langveisfarende gjester og mannskap om hvor flott vertskap vi er. Fredrikstad er den perfekte destinasjonen for Tall Ships Races, med kort avstand til alt, og enkel ferdsel på elva for besøkende.

Les også

Etter Tall Ships Races – våger vi å tenke store tanker sammen?

Årets prosjektleder Ingar Guttormsen har holdt troppene samlet og styrt skuta støtt. Med kunnskap fra to års Tall Ships Races i Fredrikstad i skipssekken og med et mannskap som kjenner farvannet fikk byen endelig den perfekte seilasen. Årets skutefest var helt klart den beste av dem alle, men la oss ikke glemme at den er bygget på mange års arbeid.

Alle gode ting er tre, og det fjerde følger lett med. Vi kan nesten ikke vente!