– Nå er det vanlige folks tur til å slite. Det er ikke lenger bare de som er uføre, arbeidsledige eller aleneforeldre, som tar kontakt med oss. Det er mange som har det vanskelig nå, og vi vet ikke om vi klarer å hjelpe alle.

Det sier Stine Carlsen i den frivillige organisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

Hver dag hele året er hun tett på familier som ikke får endene til å møtes, og organisasjonen hjelper med alt fra mat, klær, bursdagsgaver og opplevelser.

Nå har det gått fra vondt til verre. Hun er redd for at de i år må velge hvem de kan hjelpe.

En av fire oppgir nemlig at de gruer seg til jul, og rundt halvparten av dem sier at det er fordi pengene ikke strekker til.

Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen.

I 2018 og 2020 svarte henholdsvis 22 og 24 prosent at dårligere økonomi var en av årsakene til at de gruet seg til jul, mens i år svarer altså hele 48 prosent det samme.

Undersøkelsen viser at husholdninger med samlet inntekt på under 500.000 kroner er de som også vil kutte mest i mat og gaver.

– Må prioritere

Det er julegavene som trekkes frem som en stor årsak til at mange gruer seg til høytiden.

– Vi har en stor økning i antallet henvendelser. Og vi får meldinger av de som har pleid å gi oss julegaver tidligere, om at det i år er de som trenger hjelp, sier Stine Carlsen.

De tar imot julegaver som de så gir videre til barn og unge. I fjor hjalp de 130 barn til jul.

– Vi hjelper barnefamilier, og det er flere gjengangere. Men siden det er så mange nye som også trenger hjelp, har vi sagt at vi kanskje må prioritere dem først i år, forklarer Carlsen.

Hun er på Quality hotell, som organisasjonen i mange år har samarbeidet med. Her kan alle levere julegaver, som så blir gitt videre.

  • Se stor oversikt lenger ned i saken over hvor og hvordan du kan levere julegaver i år!

I 2018 var det kun to prosent som trakk frem at julegaver var en av årsakene til at man gruet seg til jul. I år oppgir hele 37 prosent dette som årsak i Frelsesarmeens undersøkelse.

– Se for deg at du har to barn som begge trenger vintersko. Da må mange velge bort både mat og i hvert fall julegaver, illustrerer Carlsen.

– Barnetrygden burde økes

Stine Carlsen er svært spent på de neste ukene. Med flere som trenger hjelp, er hun redd for at det også betyr at færre bidrar.

– Samtidig håper jeg jo at flere av de som har mulighet og penger, har lyst til å bidra i år. Det bør ikke være så mye. En hundrelapp er nok til en lekebil eller en strømpebukse, sier Carlsen.

– Hva må gjøres for at de som nå sliter, får det bedre?

– Barnetrygden burde økes. Den har stått stille i flere år, og det er mange av dem som vi er i kontakt med, som snakker om nettopp den, sier hun.

Ser flere nye i matkø

Korpsleder Tina Celand i Frelsesarmeen i Fredrikstad sier de rigger seg for en jul hvor mange ber om hjelp.

– Vi deler ut mat annenhver uke, og vi ser flere nye her nå. Vi hjelper også familier til jul, og antallet søknader har allerede begynt å komme, sier hun.

Hun mener vi må ta grep slik situasjonen er nå.

– Det er jo egentlig ikke de frivilliges ansvar å holde samfunnet i gang. Egentlig burde staten komme på banen og gjøre mer.

Trenger noen å snakke med

16 prosent i Norge er enten i alvorlige økonomiske vanskeligheter eller sliter økonomisk.

Brutt ned på Fredrikstad-tall betyr det 6.200 husholdninger, hvor det igjen lever 13.200 personer. Dette er en kraftig forverring sammenlignet med 2021, ifølge Sifos rapport «Dyrtid under oppseiling».

Anne-Marie Kvarme, avdelingsleder i Kirkens Bymisjon, sier at de økonomiske vanskene som folk sitter med, skaper et stort problem: bekymring.

– Vi merker at mange trenger noen å snakke med om sine bekymringer. Alle er vi jo bekymret i disse tidene, men spesielt de som sliter økonomisk, sier hun.

Hun har en veldig tydelig oppfordring.

– Nå er det tid for at alle begynner å tenke på å bry seg. Vi kan ikke bare snakke om hvor ille det er, vi må begynne å ta vare på hverandre og innta en aktiv rolle, sier hun.

De har som vanlig åpent på Kafé Britannia på julaften, hvor det både blir julegaver og julemat på de som har det vanskelig.

– Vi har ikke noen systematisert måte å samle inn julegaver på, men tar gjerne imot gaver til voksne menn og kvinner, som er de som kommer til oss på julaften. De kan leveres til oss på bryggekapellet eller på Café Britannia, sier Kvarme.

– Kan ikke hjelpe alle

En undersøkelse fra NHO viser at hver og én av oss vil i gjennomsnitt bruke 12.000 kroner på gaver, mat, diverse butikkjøp og netthandel i desember.

Det anslås at vi vil julehandle for til sammen 124 milliarder kroner i november og desember.

Mange har altså penger å bruke i julen, selv om 12.000 kroner per person er en liten nedgang fra fjoråret.

Hanne Therese Nordli, markeds- og kommunikasjonssjef i Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, sier at hun tror mange i år kjenner på en følelse av ville bidra for andre denne julen.

– Jeg håper det blir enda flere som vil hjelpe andre i år. For det blir bare større og større forskjell på oss mennesker, sier hun.

Blå Kors samler inn julegaver, og deler ut matkasser når julen nærmer seg.

– Vi samler blant annet inn julegaver i Østfoldhallene, ved Frelsesarmeens julegryte, og håper folk bidrar der. Situasjonen vi nå står i, påvirker oss alle, sier Nordli.

Hun sier de ønsker gaver til alle.

– Men vi får mye til barna og ønsker oss også noe til de voksne. For barna ønsker ofte også å gi noe til mamma og pappa, forklarer hun.