Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er ikke Nord-Europas best bevarte festningsby for ingenting

Artikkelen er over 2 år gammel

Medlemmer fra både Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704, Tordenskiolds soldater, Nordre Skanse, Akershus Slottsdansere og Bohus Elfsborghs Caroliner gikk lørdag formiddag sammen om oppvisning i stridsmetoder ved Kongsten fort – til stor glede for de oppmøtte.

Til tross for litt småregn og et grått skydekke, hadde mange tatt turen til Kongsten fort lørdag formiddag for å bevitne den årlige begivenheten av det historiske spillet «Kongen Kommer».

I år ble slaget mellom Danmark-Norge og Sverige lagt til Kongsten fort, et slag som i virkeligheten aldri fant sted ved foten av generalmajor Johan Caspar de Cicignons italiensk-inspirerte festningsverk, men som allikevel fungerte som et ypperlig bakteppe og tidsvitne for den tids fort og festninger soldatene kjempet ved og forsvarte.

Se stort bildegalleri fra arrangementet nederst i saken!

På utlån fra Rena

Èn av de som ivrig har deltatt i historiske spill de siste ti årene, er Jørgen Riiser (58) fra Rena i Østerdalen. Med rak rygg og hevet hode spaserer instruktøren fra den historiske foreningen Nordre Skanse standhaftig langs de høyreiste vollene oppe på fortet – iført sin karmosinrøde artilleristuniform og sorte offisershatt. Artilleriets skytsengel Sankta Barbara og en rekke hestehode-pins pryder knapphullene – en god påminner om deres berømte motto «Gjør rett - frykt ingen».

Hvordan er det å være her på Kongsten fort?

– Det må jeg si er utrolig spennende. At vi har slike fantastiske festningsverk her i Norge er en viktig påminner om hva som skjedde for bare noen få hundre år tilbake. Det å få lov til å være med på å formidle vårt lands krigshistorie på denne måten er en like givende oppgave hver gang, forteller Riiser.

Har du vært her i Fredrikstad tidligere i forbindelse med Tambourafdelingens oppsettinger?

– Ja, jeg var her for to år siden. Den gang hadde vi «Kongen Kommer» inne i Gamlebyen – det var veldig moro. Jeg har aldri deltatt i et historisk spill her på Kongsten fort, så dette har jeg sett frem til i lang tid.

Hva er din oppgave når du deltar i slike «reenactments»?

– Jeg har jobbet i Forsvaret i mange år – i Artilleribataljonen, så min hovedoppgave er å være pyrotekniker. For dem som ikke vet hva det er, så er det jeg som er ansvarlig for å fyre av mortere - bedre kjent som kanoner.

På tur fra Oslo

Søskenparet Tuva (8) og Theo (5) Marti fra Oslo besøker for tiden besteforeldrene på Trosvik og avslørte at «Kongen Kommer» selvfølgelig var noe de måtte få med seg nå som de var i traktene.

Hva er det som virker mest spennende ved å være her på Kongsten fort i dag?

– Det er veldig gøy at de går i uniformer og at vi skal få se en ekte, gammeldags konge, forteller Tuva Marti.

Har dere sett et slikt historisk spill tidligere?

– Nei, men vi gleder oss veldig. Spesielt til skytingen av kanonene, fortsetter lillebror Theo.

Hvorfor hadde dere lyst til å ta med barnebarna hit?

– Nå som vi skulle være barnepassere syntes vi det ville være en fin, lærerik og underholdende aktivitet for barna, legger besteforeldrene Berit og Tor Arne Hansen til.

Unge soldater

Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 sine to yngste medlemmer, Martin Eilertsen (13) fra Kråkerøy og Albert Nordli (12) fra Torsnes, har begge deltatt i flere av avdelingens historiske spill de siste årene.

Hvorfor meldte dere dere inn i Tambourafdelingen?

– Det er skikkelig kult her. Vi får gå i hele uniformer, lærer masse om historien til Norge og slagene vi har vært gjennom – og så får vi bære gammeldagse våpen og lære hvordan vi behandler dem på riktig måte. Jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg ble med, forteller Eilertsen.

– Pappaen min er også med i Tambourafdeling, så etter å ha sett han flere ganger i forskjellige historiske spill spurte jeg om jeg kunne få lov til å være med jeg også, legger Nordli til.

22. gangen «Kongen Kommer» arrangeres

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 det siste året, noe som har ført til at avdelingen har fått ny vind i seilene. Interessen rundt de historiske spillene har alltid vært stor, noe major Carl Henrik Amundsen i Tambourafdelingen mener festningsverkene bør få æren for.

– Fredrikstad har en rik historie, noe som gjør våre oppvisninger i stridsmetoder desto mer relevant. Vi er ikke Nord-Europas best bevarte festningsby for ingenting, ler Amundsen.

Det er femte gang Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 har bygget konseptet «Kongen Kommer» rundt Kongsten fort, og totalt den 22. gangen det har blitt arrangert siden stiftelsen av foreningen i 1997.

Et historisk fort

Den høye fjellklippen som ligger 500 meter øst for Fredrikstad festning ute på bymarkene ble fort ansett som en farlig høyde hvis den skulle falle i fiendens hender. For å sikre seg mot fienden i øst, ble det allerede i 1677 oppført et provisorisk forsvarsverk på høyden av materialer som jord og tømmer. Forsvarsverket fikk tilnavnet «Svenskeskremme».

Noen år senere ble skansen erstattet av et permanent anlegg som vi i dag kjenner som Kongsten fort, hvor ytre mur sto ferdig i 1685. Fortet ble oppført etter generalmajor Johan Caspar de Cicignons planer, men hovedsakelig bygget av soldater fra Det Bergenshusiske- og Det Smålenske regiment – under ledelse av kommandanten på Fredrikstad festning, generalmajor Hans Rasmus van der Pfordten.

Under byggeperioden ble fortet omtalt som Königsten. Fortets bestykning var 20 kanoner og besetningen 150 mann. Fortet mistet for alvor sin betydning i første halvdel av 1800-tallet, men ble ikke offisielt nedlagt som operativt fort før i 1903 – samtidig som hovedfestningen.

Bildeserie

Bilder fra Kongen kommer 1704

Kommentarer til denne saken