Gå til sidens hovedinnhold

– Vi burde ha kledd han sånn at hun tydelig kunne se han var en gutt, ikke i hvitt, kjefter hun

«Etter at vi ble foreldre har vi om og om igjen blitt satt ut av hvor inngrodde mange av kjønnsnormene fremdeles er, og hvor opptatt folk er av kjønn.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter at vi ble foreldre har vi om og om igjen blitt satt ut av hvor inngrodde mange av kjønnsnormene fremdeles er, og hvor opptatt folk er av kjønn.

I matbutikken. En dame antar at sønnen vår er en jente og når hun finner ut at det ikke stemmer, blir hun skikkelig irritert. Vi burde ha kledd han sånn at hun tydelig kunne se han var en gutt, ikke i hvitt, kjefter hun. ⁣⁣⁣

På trilletur. Ja, det er en jente? Han har ikke rukket å titte ned i vogna enda, men sier at vognleka har jo noen rosa detaljer.

⁣⁣⁣I en bruktbutikk med barneklær. Jeg spør hvor jeg finner størrelse ett år. Til gutt eller jente? Den ansatte peker i den ene retningen for gutteklær og den andre for jenteklær. Jeg kjøper en gul t-skjorte med fisker på. Hvordan de bestemte seg for hvilken avdeling den skulle havne i, vet jeg ikke. ⁣⁣⁣

I lekebutikken. Jeg skal kjøpe fargeleggingsbok og må ta valget mellom «tegnebok for jenter» med hester og blomster og «tegnebok for gutter» med sjørøvere og biler. Jeg velger å ikke kjøpe.

På gjenbruksappen Tise. Jeg kommer over en bunke med ubrukte babyklær til salgs. Det står at ultralyd nummer to viste et annet kjønn og at selgeren derfor måtte kjøpe nytt tøy i andre farger. Miljøverneren i meg blir litt ekstra trist.

⁣Episoder som disse oppstår hele tiden. Etter at vi ble foreldre har vi om og om igjen blitt satt ut av hvor inngrodde mange av kjønnsnormene fremdeles er, og hvor opptatt folk er av kjønn.

Sønnen vår får ikke med seg at vi må forklare oss overfor fremmede når vi kler han i rosa. Han får ikke med seg at folk antar at han skal fly etter jentene når han blir større. Han får ikke med seg at solhatten han har på seg tilhørte det selgeren på Finn kalte sommersett til jente. Han får ikke med seg at mange bruker definisjonen gutt i hver eneste setning til han. Fin gutt. Flink gutt. En skikkelig guttegutt. (Hva betyr det?) Men han forstår mer og mer og snart får han det med seg. ⁣⁣⁣

⁣⁣Noen mener vi ikke trenger Pride. I Norge blir mennesker utsatt for mobbing, diskriminering, hat og vold ut fra hvordan de definerer seg, hvem de er sammen med og hvem de elsker. Mange tør ikke å være seg selv, fordi det er vanskelig og skummelt og noen ganger til og med farlig å ta steget ut av normene vi blir født inn i. ⁣⁣⁣ Disse normene må vi vekk fra. Måten vi snakker om kjønn med og rundt barna på betyr mye.

Vi ønsket å bli mer bevisste på dette, og har fått verdifull innsikt og gode råd gjennom podkaster om temaet. Å oppsøke informasjon og lytte til andres erfaringer er et fint tips til alle. Sammen kan vi sørge for at de små vokser opp trygge på sin egen og andres kjønnsidentitet og legning, og rett og slett bare kan få være seg selv uten at det er noen big deal. For det skal jo ikke være det!

Happy Pride!

Innlegget er først publisert på forfatterens Instagran, @vaagehval

Kommentarer til denne saken