Vi lærer av de eldre rundt oss, fra vi er små. Vi hører det de sier og vi hører det de ikke sier. Vi hører holdninger.

Hatet i Europa mot lhbt-personer vokser seg større og det er en skummel utvikling. Vi er gått mange, mange skritt tilbake på bare noen få år. I Polen er det nå flere såkalte «frie soner» hvor lesbiske, homofile og transpersoner ikke får være. Og det er også mange her i Norge som ønsker det skal være sånn her . Dette er realiteten! Og vi må stoppe den utviklingen.

Hva tror dere skjer med de barna til de som vil bo i «frie soner?» De vil utvikle hat mot mennesker som ikke er som dem selv. Og jeg tør ikke en gang tenke tanken på hvordan det vil være for de stakkars barna som er homofile der. Det er i allefall ikke selvmordsforebyggende arbeid.

Som barn er vi født til at alle mennesker er like mye verdt. Men så lærer verden oss noe annet. Sakte men sikkert læres det at vi ikke er like og noen lærer at de som har en annerledes religion eller legning , ikke er like mye verdt.

Og hvor kommer det hatet fra? Hvor forsvant aksepten for andre mennesker? Og respekten, ikke minst. Og bunner det ut i frykt og kunnskapsløshet?

Nå som det nærmer seg skolestart, så håper jeg alle foreldre vil tenke litt. Tenke over hva som blir sagt rundt middagsbordet og hvilke holdninger som blir ført videre til de små. Tenk på hva de kan si videre til sine klassekamerater. Lær dem aksept og at alle er like mye verdt. Uansett! Det handler ikke om hvilken farge man har, hvilken Gud man tror på eller hvilken merkebukse man går i. Det betyr ingenting. Et menneske er et menneske uansett. Med samme verdi.

For å bekjempe mobbing, må det starte hjemme. For at vi skal unngå «frie soner» i Norge så må vi lære den neste generasjon noe mer.

De må læres at det som betyr mest, er å ta vare på hverandre. Bry oss om og å være glad i hverandre. Se de som ikke har det så bra og melde fra om bekymringer. Vi kan ikke bruke opp livet vårt på hat. Ingen er tjent med det. Verken den som hater eller den som blir hatet.

Lykke til med skolestart alle små og håpefulle. Jeg håper dere får et år med mye glede og samhold og at dere voksne er med på å berike dem med det mangfoldet vi i Norge er så heldig å ha.

Les også

Pride markerer at du har rett til å være deg selv