Sammen med kona Wenche Tuman Johnsen bor Lasse tvers overfor Seiersten misjonshus. Huset har han overtatt etter foreldrene, og bodd i stort sett hele livet.

– Jeg synes planene til kommunen er fantastisk flotte. Vi mister tre meter av hagen, men huset får stå. De som bor i hus som må rives mener kanskje noe annet, sier han.

Får båtplass

– Spesielt gleder jeg meg til å få båtplass, humrer han.
Og helt tatt ut av luften er det ikke.

– Jeg har det gamle skjøtet på tomten. Det er fra den tid bekken gikk åpen. Og i skjøtet står det at gårds- og bruksnummeret til eiendommen har rett til båtplass i Evja. Da er det jo bare å finne frem fiskestanga og jakte på ørreten som kommunen tror skal dukke opp, sier han, og ler enda litt mer.

Ny sangkarrière

Mens Johnsen de siste årene stort sett har bedrevet sine sangopptredener innendørs, føler han nå at nye muligheter åpner seg.

– Jeg har sett litt på skissene kommunen har gjort på hvordan det skal bli. Akkurat her ved oss er det tegnet inn en liten brygge.

– Den ser ut til å være passelig stor til at jeg kan ha en gondol liggende der. For en sanger er jo da veien kort til en ny karrière som gondolsanger, eller gondolier, som det vel heter, smiler han.
– Tenk noen år fremover, og du vil oppleve Lasse Johnsen, kraftfullt syngende, glidende i gondol ned Veumbekken og ut i Vesterelva, ler han.

– Men vi får kanskje også snakke litt alvor, spør han, og fortsetter:
– Både Wenche og jeg synes planene til kommunen er flotte. At vi mister litt av hagen bekymrer oss ikke.

Fremtiden: Slik tenker kommunen Holmegata vil fremstå dersom planene gjennomføres.tegning:  Fredrikstad kommune

Området forandres

– Hele området vil jo vitaliseres, og fremstå på en helt annen måte. Men samtidig vil mye av strøkets særegenhet bestå, mener Wenche.

– Mange har jo også allerede gjort mye med husene sine. Holmenområdet fremstår allerede nå helt annerledes enn for noen år siden, mener hun.

– Dessuten er jo vann- og avløpsledninger som ligger under Holmegata for lengst modne for utskifting. Uansett ville vi derfor stått foran en lang periode med anleggstrafikk og graving ute i gata. Planene om en kanalpark er derfor klart å foretrekke i stedet for fortsatt tett biltrafikk, mener Wenche Tuman Johnsen.

Endelig: Trond Bjørnnes håper han unngår vann i kjelleren når kommunen får gjennomført planene i området.

– Må fullføre

Litt lenger nord i gata, i nummer 31, bor Trond Bjørnnes. Utenfor ham vil det fortsatt være gate.
–Det skal jo opparbeides her også, og jeg håper kommunen gjør en skikkelig jobb også med den delen av bekken som fortsatt blir under bakken frem mot innfartsåren. Slik det er nå har jeg fått vann i kjelleren en rekke ganger, forteller han.