Intensjonen til Utlendingsdirektoratet (UDI) var å inngå en leieavtale med varighet på 10–15 år.

I en pressemelding fra UDI sendt ut mandag kveld heter det at grunnen til at dette nå ikke lenger er aktuelt, er at det for tiden kommer få nye asylsøkere til Norge.

I løpet av årets fire første måneder er det kommet snaut 1.100 asylsøkere til Norge. Det er det laveste antallet for første tertial på over tjue år

I tillegg er det usikkerhet rundt de investeringene som er nødvendige for å kunne drive et asylmottak i disse lokalene.

– Derfor blir en slik leieavtale for kostbar for UDI nå, skriver UDI.

– Vi har hatt et møte med representanter for Veum Smart City AS i dag hvor vi har informert om denne beslutningen, forteller Siv Kjelstrup, regiondirektør for UDI Indre Østland.

– Har skepsisen fra lokalsamfunnet og lokalpolitikere spilt noen rolle i beslutningen?

– Nei, det har ikke vært avgjørende. Skepsis fra nabolag er ikke ukjent for oss, men det er behovet, og om det er tilstede som vi må forholde oss til, svarer regionsdirektør Kjelstrup.

– Vi fortsetter arbeidet med nye planer for Veum, skrev daglig leder for Veum Smart City, Siri Legernes i en sms til Fredriksstad Blad rett over klokken 18 mandag kveld.

– Positivt, mener ordfører

– Slik planene fremstod må vi si at dette er et positivt utfall! skriver fredrikstadordfører Jon-Ivar Nygård i en oppdatering på sin egen Facebook-vegg.

– Som by må vi være forberedt på å stille opp, men slike store mottak er ikke det beste utgangspunktet for god integrering, utdyper han.

Eks-ordfører: Hele Fredrikstad bør juble

Frp-politiker og eks-ordfører Eva Kristin Andersen skriver i en Facebook-oppdatering at det er grunn til å juble:

– Ikke bare på Ambjørnrød. Hele Fredrikstad bør juble. Da dette hadde vært for tøft for både Fredrikstad kommune og for oss innbyggere.

Det planlagte asylmottaket ville ha blitt Norges største: – 1.200 for høyt tall for asylmottaket

Debatten har gått høyt: Ordfører Nygård til politimann på Twitter: – Du er jo helt på jordet!

Lokalsamfunnet på Ambjørnrød har stilt seg kritisk til planene om mega-mottak: Folkemøte om asylmottak: – Tror ikke jeg vil føle meg trygg