Velg opplæring med lønn

Ragnhild Ringsrød (til venstre) og Denise Saniei er lærlinger i Kulturetaten i Fredrikstad kommune, og har ikke angret et øyeblikk på sitt valg av utdannelse.

Ragnhild Ringsrød (til venstre) og Denise Saniei er lærlinger i Kulturetaten i Fredrikstad kommune, og har ikke angret et øyeblikk på sitt valg av utdannelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Skal du søke om videregående utdanning og er usikker på hvilken retning du skal gå? Vi kan anbefale yrkesfag med lærlingtid! skriver Ragnhild Ringsrød og Denise Saniei.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke lett å ta en beslutning om hva man har lyst til å gjøre i flere år fremover. Vi var selv i denne situasjonen for to år siden da vi skulle velge linje for videregående skole. Nå er vi elever ved Medieproduksjon på Glemmen og lærlinger i Kulturetaten i Fredrikstad kommune. Det gir oss både teori og skolefag, samtidig som vi får et innblikk i arbeidslivet og får testet det vi lærer i praksis. Som lærlinger får vi også betalt for det vi jobber.

Yrkesfag og lærlingtid tar fire år mens studiespesialiserende linje tar tre år. Et ekstra året føles kanskje mye akkurat nå. Du har sikkert en venn eller to som går en annen linje enn deg. Se for deg en kamerat som går en studiespesialiserende linje. Når denne kameraten har fullført videregående, har personen fått studiekompetanse og er ferdig på tre år. Kameraten din har ikke annet valg enn å studere videre, siden han ønsker jobb ganske raskt. Den dagen han er ferdig med et år på høyskole, vil du også være ferdig med lærlingtiden din.

Vi føler det å være lærling er lærerikt og sikkert.

Forskjellen på dere vil være at lommeboka til kameraten har blitt mindre og han må mest sannsynligvis studere videre for å få en utdanning. Du derimot, har fått mer penger i lommeboka, er ferdig med grunnutdannelsen, og har muligheten til å gå rett ut i jobb eller studere videre i det samme faget som du akkurat har tatt fagbrevet i.

Selv har vi allerede lært masse etter litt over et halvt år i Kulturetaten. Vi jobber med kulturskolen, kinoen, St. Croix og Blå Grotte, biblioteket, idrett, Fritid i Fredrikstad og ikke minst The Tall Ships Races Fredrikstad. Her lager vi innhold til sosiale medier, videoer, tar bilder, skriver tekster og er med å utforme kampanjer.

Medieproduksjon er selvsagt ikke for alle, men bare i Fredrikstad kommune er det mange ulike lærlingplasser. I år skal kommunen ta inn dobbelt så mange lærlinger som i fjor. De skal ha lærlinger innen blant annet helsearbeiderfaget, barn- og ungdomsarbeiderfaget, IKT, sikkerhetsfaget og institusjonskokk.

Vi føler det å være lærling er lærerikt og sikkert. Det ar mange ansatte rundt oss som vi kan snu oss til for oppfølging og hjelp når vi lurer på noe.

Hvis du sitter der vi gjorde for to år siden og vurderer studiespesialisering eller yrkesfag, oppfordrer vi deg sterkt til å tenke to ganger på yrkesfag med lærlingtid. Vi har ikke angret ett sekund.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken