– Dette er vårt største enkeltsalg noensinne, og vi er spesielt glade for at det er nettopp en samler av Learsys kaliber som har kjøpt disse verkene, , sier Aune Sand når vi treffer ham i galleriet i Gamlebyen.

LES OGSÅ: Han er hoffotografen til Vebjørn Sand

– Ett av vårt viktigste mål da vi åpnet galleriet i New York var å bli samlet av dem som bygger for museer og fremtiden. Raymond Learsy er en som blir lyttet til og som blir lagt merke til blant dem som har tunge posisjoner innenfor kunstmiljøene i USA, sier Sand.

SOLGT: «Corpsess II» ble solgt for 1.149.000 kroner til den amerikanske kunstsamleren Raymond J. Learsy.

En tungvekter

Den amerikanske forretningsmannen Raymond J. Learsy er plassert på listen over verdens 200 største kunstsamlere. Milliardæren har bygget sitt eget museum ved sitt hjem i Connecticut, og låner blant annet ut bilder til The Museum of Modern Art i New York og til The Whitney Museum of Art – hvor han også sitter i styret.

VIDEO: Vebjørn Sand og Gallri Sand i New York:

LES OGSÅ: Da Vinci-brua over E18 må fjernes

– Det var for drøye to år siden vi møtte Learsy for første gang. Han hadde sett annonsen til utstillingen «Scener fra den andre verdenskrig» i The Wall Street Journal, og plutselig ruslet han inn i galleriet vårt. Der likte han spesielt godt maleriet «Hip hip hurra», som han da kjøpte for 150.000 dollar. Derfor var det en stor anerkjennelse da han nå returnerte for å kjøpe to nye bilder fra den samme utstillingen, sier Aune Sand, som bryter ut i et smil da vi spør ham om hva han tenkte da salget ble sluttført.

– Jeg tenkte: Yes! Nå kan vi holde på litt til, sier han før han ler sin karakteristiske latter.

SOLGT: «The Story of Josef Schultz» ble solgt for 1.030.000 kroner til Raymond J. Learsy - en av verdens mest kjente kunstsamlere.

– Seriøst, dette salget har vært en lang prosess. En prosess som startet da vi begynte med utstillingene i sjøbuene i Utgårdskilen for 35 år siden. Det er så godt å se at det blir verdsatt av dem som virkelig kan og kjenner kunsten fra dets indre, sier Aune, før han legger til:

– Husk at verdensstjernene strømmer til New York for å prestere. Hit kommer de beste i verden. Det er her du drømmer om å lykkes. Og at vi, en helt vanlig familie fra Hvaler, har klart det – er vi stolte av.

Veldig imponert

Raymond J. Learsy sa dette til magasinet Kunst da han ble spurt om hva han tenkte om kunstneren fra Hvaler.

– Jeg ble utrolig imponert over både kvaliteten og intensiteten i arbeidene, og samtidig ble jeg så rørt av den stemningen han formidler.

Brødrene Sand har helt siden de begynte arbeidet med galleriet i New York for åtte år siden hatt et mål om å bli kjøpt av samlere og kunstkjennere som ønsker å ivareta bildene også for fremtiden.

LES OGSÅ: Ga 100.000 for Sand-trykk

– Learsy kjøpte først «Hip hip hurra» for 150.000 dollar, og i fjor ble «A scene from Wannsee» solgt for 170.000 dollar til en amerikansk aviseier, og nå kjøpte altså Learsy «The Story of Josef Schultz» og «Corpses II» for til sammen 285.000 dollar. Dette er seriøse samlere. Du kan på mange måter si at ringen er sluttet. Vi har alt å takke mamma og pappa for, sier Aune Sand.