Gå til sidens hovedinnhold

Byr på tidenes mønstring

Artikkelen er over 6 år gammel

Vebjørn Sand har jobbet lenge med utstillingen som nå henges opp på Galleri Fineart. Torsdag viser han en utrolig samling med bilder.

Navnet er «Individets valg», og bildene er første hånd inspirert av hans hovedverk fra 80-tallet og frem til i dag, men også av den sterke og store serien hans fra andre verdenskrig som har høstet lovord.

LES OGSÅ: Vil gi deg oppskriften på å lykkes

Familien er med

Han har også gitt plass til familien. Bestefaren Ole, faren Øivind og nevøen Haakon bidrar i underetasjen på Filipstad Brygge på Tjuvholmen.

Men blant de 64 bildene er det Vebjørn som dominerer, med malerier og grafikk i mange størrelser. Rundt 50 verk kommer fra ham.

– Det har gått med 12-15 timer hver dag i en måneds tid nå. Det tar tid å gjøre klar en slik utstilling, forklarer han.

LES OGSÅ: Historisk salg for Galleri Sand

Sammen med assistent Matthew Cole har han lagt bilder på rull med polstring og samlet rammer som skulle til Oslo. Logistikken er krevende.

– Få med at metallrammene på mange av bildene er levert av Jotne i Fredrikstad. Her er det internasjonalt, sier Sand og flirer.

Ikke ferdig

Tirsdag skulle bildene egentlig være oppe på veggen, men ting tar tid. 49-åringen vil gjerne være med i prosessen når bildene skal opp på veggen.

Derfor ble det noen centimeterdiskusjoner mens vi var innom galleriet.

Vebjørn snakker med guttene som monterer mens de borer, justerer og drar frem tommestokken.

LES OGSÅ: Da Vinci-broen over E18 må fjernes

Spesiell utstilling

Vebjørn Sand legger ikke skjul på at det er ille moro å komme hjem, åtte år etter at han stilte ut sist. Og samarbeidet med Fineart er av god årgang.

Daglig leder Rolf Stavnem i Fineart sier de har samarbeidet siden 2002/3.

– Men de hadde jo eget galleri på Frogner en periode. Vi flyttet hit i 2011, og i fjor kunne vi åpne underetasjen. Da kom åpningen for å invitere til en utstilling av dette formatet. Vi er spente, og merker stor interesse for Vebjørns kunst.

LES OGSÅ: Han er hoffotografen til Vebjørn Sand

Gøy å male

Noen vil sikkert oppfatte hans krigsserie som litt mørk.

– Jeg synes det er gøy å male, selv om temaene er krevende. Men går det lang tid med et bilde, så bare bytter jeg. Jeg har ofte 10-15 malerier fremme i slengen. Da kan jeg lett bytte tema og litt sinnstemning.

PORTRETTER: Det dukker også opp portretter av kjente mennesker. Børre Knudsen er en av dem.

– Men den gangen hadde jeg bare en tredjedel av bildene jeg viser frem nå. Jeg vil mene at jeg holder et annet nivå nå, og jeg er trygg på meg selv som fagmann. Jeg har gjennom 15 år i New York fått erfaring og vært i kontakt med mange fagmiljøet i USA. Nå planlegger jeg et nytt tema i USA til høsten. Det blir også med krig som tema, sier han.

Ved siden av sine temaer som viser bredde, så har han også med mange portretter, av blant andre Børre Knudsen og Kjell Magne Bondevik.

– Jeg liker svært godt å male portretter, sier kunstneren.

NOK JOBB: Tirsdag ettermiddag var ikke alle bildene hengt opp. Monteringen gikk fortløpende, med totalt 64 kunstverk.

Kommentarer til denne saken