Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen-døtre raser mot visning av Sand-portretter

Artikkelen er over 6 år gammel

Døtrene til en av Norges rikeste menn raser mot Hvaler-kunstneren Vebjørn Sand, fordi de mener han i strid med deres vilje viser portretter av dem.

For halvannet år siden fikk Vebjørn Sand (49) i oppdrag å portrettere tvillingene Cecilie (31) og Kathrine Astrup Fredriksen (31), skriver VG.

Disse to portrettene skal etter sigende være t70-årsgaven til faren, milliardæren og skipsrederen John Fredriksen.

LES OGSÅ: Byr på tidenes mønstring av kunstverk

Greske guder

Fredriksen-tvillingene er nå utstilt som greske gudinner, etter sigende både mot sin egen vilje, og uten at de vet det selv.

I følge opplysninger Vebjørn Sand gir til VG, bestilte søstrene ett portrett, men fikk overlevert tre. Avtalen var ifølge Sand at han skulle få vise maleriene til offentligheten, noe søstrene bestrider.

Vebjørn Sand forklarer at søstrene etter en stund ikke ville at bildene skulle vises til noen andre. Kunstneren valgte da å male nye portretter, inspirert av bestillingsverket.

LES OGSÅ: Han er hoff-fotografen til Vebjørn Sand

Informerte ikke

– De bildene de har bestilt, kjøpt og overtatt er ikke de jeg stiller ut her. Jeg stiller ut andre bilder med et annet tema som er dypt inspirert av de bildene, men de er i en annen setting og heter noe annet, sier han.

Sand har ikke informert Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen om at nye versjoner av portrettbildene skal stilles ut.

– Vi reagerer selvsagt på det, fordi dette er en privat gave til vår far. Vi forstår Sand er lidenskapelig i sine kunstneriske prinsipper, likevel er det skuffende at han ikke respekterte våre ønsker og laget nye bilder fra vårt private samarbeid, sier Kathrine Astrup Fredriksen.

Gallerier som huser utstillingen er ikke i tvil om riktigheten av å stille ut Fredriksen-tvillingene:

– Det er fantastiske portretter. Vi har ingen betenkeligheter med det. For oss har det ikke vært noe tema, sier daglig leder i Fine Art, Rolf Stavnem.

SE VIDEO: Vebjørn Sand i New York

Kommentarer til denne saken