I West Village på Manhattan, hvor Hvaler-guttene har etablert Galleri Sand, kryr det av verdenskjente restauranter og prisbelønte kokker. Nå vil den sjarmerende bydelen få nok et kulinarisk høydepunkt - hvor det vil bli servert norske delikatesser. Laget av norske mesterkokker.

- Det er nesten ikke til å tro, men i november vil galleriet i tilleg til vanlig galleridrift også ha en pop-up-restaurant. Vi legger opp til fire uker hvor gjestene kan lene seg tilbake og bare la sansene bli beriket med både mat og kunst i verdensklasse, sier Aune Sand til Fredriksstad Blad.

Aune, som er hjemme i Norge for å følge opp flere store billedsalg, gleder seg enormt til lanseringen av det nye konseptet.

- Mat og kokkekunst er meget stort internasjonalt, og nå håper vi at Ørjan Johannessen og hans manager og mesterkokk Odd Ivar Solvold kan få vise seg frem i verdens mektigste by. Med deres fantastiske kvaliteter på kjøkkenet, og Vebjørn og Mariannes bilder på veggene kan det bli en unik atmosfære i galleriet, sier han.

Norske dager på Manhattan

Kontakten mellom de prisbelønte kokkene og Galleri Sand ble opprettet da Solvold mailet galleriet og fikk i stand et møte. Da partene møttes ble det full klaff, og samarbeidet ble spikret umiddelbart.

- Menyen kommer sannsynligvis til å endre seg i løpet av de fire ukene, og vi har lyst til å fortelle historier med rettene våre. Vi vil ha fokus på norske smaker og tilberedningsmetoder, og vil heller servere folkelig god mat enn retter som kun fokuserer på flott presentasjon og overraskelsesmomenter, sier Ørjan Johannessen i et intervju med VG.

Kokkeduoen utelukker ikke at de kommer til å få besøk av kjente amerikanske kokkekolleger, og Vebjørn Sand kan knapt vente på at de kan ønske dem alle velkommen.

- Maten vekker sanseapparatet på en helt spesiell måte, og akkurat som i billedkunsten trekkes publikum raskt inn i verket. Du kan nærmest «lukte» våren i et impresjonistisk maleri av Monet. Det er det samme med mat: Du har farger, smak, lukt - dette er kunst i to former, sier Vebjørn i samme intervju.

Gode tider

Aune Sand kan fortelle at de siste månedene har vært enestående for galleridriften.

- Det har vært noen gode måneder. Vi har solgt flere store verk til anerkjente samlere. Vi opplever stadig oftere at seriøse kunstsamlere og genuint interesserte kjøpere besøker galleriet. Dessuten var utstillingen i Oslo en gedigen suksess. Det er flott å se at både Marianne, Vebjørn og pappa får den anerkjennelsen de fortjener. Det gir oss alle ytterligere motivasjon til å fortsette å utfordre, skape og levere kunst på det aller høyeste nivået, sier Aune Sand.