Gå til sidens hovedinnhold

Varsler endringer – blomsterbutikker og toppidretten kan bli åpnet

Thorbjørg Ileby er blant dem som kan få en litt mer normal hverdag neste uke. Regjeringen varsler noen endringer i de strenge tiltakene som Fredrikstad er omfattet av.

For abonnenter

– Det hadde vært kjempefint om vi kunne få åpne igjen, sier Thorbjørg Ileby i Ilebys Blomster.

– Blomster er jo ferskvare. Dessuten leverer vi til begravelser. Vi har en viktig funksjon i samfunnet, fremholder hun.

– Skal være likt

Etter at samtlige kommuner i Viken ble ilagt felles, regionale tiltak av regjeringen 16. mars, var det misnøye rundt særlig to av reglene:

Blomsterforretninger og gartnerier måtte holde stengt, men i Oslo kunne de ha åpent.

Det samme gjaldt toppidretten.

I kommunene med tiltaksnivå A får de ikke trene organisert, verken ute eller inne. I hovedstaden går treninger som normalt.

Disse reglene, og en rekke andre, er videreført i to uker til for Fredrikstad og 19 andre kommuner som fortsatt har tiltaksnivå A.

– Vi har vært opptatt av at det skal være likt mellom kommuner i Viken og Oslo, sier Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Vi er spent på hva som kommer av endringer på de områdene.

– En stor belastning

Regjeringen varslet nemlig lørdag at det kan bli gjort enkelte justeringer av tiltak på nivå A.

Fredrikstad og Råde er to av kommunene som har uttrykt ønske om noen endringer.

Regjeringen og helseminister Bent Høie erkjenner at totalpakken er svært streng, særlig fordi den vil vare i seks uker til sammen.

– Videreføringen av det strengeste tiltaksnivået innebærer en svært stor belastning for innbyggerne i disse 20 kommunene, sier han i en pressemelding.

– Det var ikke intensjonen at nivå A skulle vare over en så lang periode. Samtidig er tiltaksnivå B for lavt gitt den alvorlige situasjonen som kommunene er i. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet får derfor nå i oppdrag å vurdere noen midlertidige justeringer av tiltaksnivå A som kan tre i kraft allerede i neste uke for å ta hensyn til dette.

– Urimelig

Helseministeren skriver ingenting om hvilke områder som skal ses på.

Men ordfører Jon-Ivar Nygård trekker frem blomsterforretninger, gartnerier og toppidretten som bransjer med ulike regler i Oslo og Viken-kommuner.

Også statsforvalter for Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, mener at situasjonen er urettferdig.

– Det er urimelig at man skal få kjøpe blomster i Oslo, men ikke i Bærum. Jeg vil utfordre styresmaktene på å samordne forskriftene noe mer, har Haugland sagt til NRK.

Blomsterhandler Thorbjørg Ileby i Fredrikstad har selv snakket med Valgerd Svarstad Haugland om saken.

– Jeg ringte henne og la frem vår fremstilling av dette, forteller Ileby, som håper å snart kunne holde butikken åpen som før.

Uttrykker følelser

Ilebys blomster går nå inn i den femte uken med bestilling på telefon og nett og utlevering utenfor lokalene.

– Hvorfor skal dere ha åpent når for eksempel klesbutikkene ikke får lov?

– Jeg føler med alle bransjer. Jeg har grått, jeg synes det er så leit for alle, understreker Ileby.

– Men vi har en annen type varer. Og vi hjelper folk med å formidle hilsener og uttrykke følelser; både glede og sorg. Det er så viktig. Jeg vet ikke om noe annet som har så mange språk som en blomst. Den kan si «ikke mist motet, «jeg er glad i deg» eller «jeg føler med deg fordi du har mistet noen», forklarer hun.

Kommentarer til denne saken