2015 - et av tidenes varmeste år

Vintergolf: I desember var det for første gang mulig å spille vintergolf ved Gamle Fredrikstad Golfklubb.foto: Geir a. Carlsson Carls

Vintergolf: I desember var det for første gang mulig å spille vintergolf ved Gamle Fredrikstad Golfklubb.foto: Geir a. Carlsson Carls

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ironisk nok var alle månedene i 2015 varmere enn normalt, bortsett fra sommermånedene mai, juni og juli. Det på grunn av den rekordhete sommeren vi hadde i 2014.

DEL

Det er ingen tvil om at det te er et resultat av global påvirkning. 2015 har vært et mildt år, cirka to grader varmere enn normalt, og det er et av de varmeste årene siden 1900. Jeg vil tippe topp 4 noensinne. Kun noen år på 1930-tallet kan måle seg med varmeøkningen vi har opplevd etter 2000, opplyser førstekonsulent Stein Kristiansen i klimatjenseten Oslo.

Vil ha ny målestasjon

Klimatjenesten ved Meteorologisk institutt tar utgangspunkt i målestasjonen i Sarpsborg, som er den nærmeste til Fredrikstad sentrum.

– Vi har dessverre ingen offentlig målestasjon i Fredrikstad. Men vi jobber intenst med å få til en avtale med kommunen. Vårt ønske er at alle byer i landet skal ha en moderne målestasjon for å få en mer eksakt måling, sier Kristiansen.

Væråret 2015 har hatt en gjennomsnittstemperatur på 8 varmegrader, i fjor var den på cirka 8,7. 23. januar var i år den kaldeste dagen med minus 11,4 grader. Den varmeste var på 26,5 grader 5. juli.

20 prosent mer nedbør

Året vi nå legger bak oss har også vært preget av ekstremt mye nedbør.

– 2. september var det et kraftig regnvær. Da falt det fra 47 til 71 mm nedbør over Fredrikstad. Totalt har det kommet 750mm nedbør ved kysten, opptil 1025mm innenlands, mens Fredrikstad sentrum ligger et sted i midten. Det er hele 20 prosent mer enn i fjor.

– Hvordan tror du 2016 blir værmessig?

– Det er vanskelig å si siden vi ikke har noen prognoser som strekker seg over så lang tid. Etter 1990-tallet har det fleste årene vært milde, men det har også vært noen år som bryter med dette. Generelt er temperaturen økende, mens nedbøren varierer ut ifra mye eller lite lavtrykk som kommer inn over Norge, avslutter Kristiansen.

Slik måles temperaturene 

Artikkeltags