Gå til sidens hovedinnhold

Vant frem i streik for pensjon: Vinnerlaget Fagforbundet har plass til flere

Artikkelen er over 1 år gammel

– De sykehusansattes nylige seier skyldes sterke fagforeninger med mange medlemmer i ryggen. Så er du ikke organisert er innmelding en ypperlig førjulsgave til deg selv, skriver Marius Bjørndalen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke vant vi en knusende seier for arbeidsfolk. Etter avgjørelse i Rikslønnsnemda får alle i sykehuset pensjon fra første krone uansett stillingsstørrelse eller om de er midlertidig ansatt. I tillegg ble medlemmene i Fagforbundet sikret en lønnsutvikling på linje med den generelle lønnsutviklingen i sektoren. Dette viser at streiken fikk ønsket effekt og at vi ansatte kan vinne frem, bare vi står samlet.

I en tid hvor mange piler peker oppover er det lett å ta det regulerte arbeidslivet og velferdsstaten for gitt. Enkelte tenker at det å organisere seg i en fagforening ikke lenger har noen hensikt og at vi uansett har det så bra i Norge. Sannheten er at det er viktigere enn på lenge!

Vi må derfor ikke ta rettighetene våre som en selvfølge, de før oss har jobbet hardt for dem.

Vi opplever at dagens regjering arbeider etter et omvendt «Robin Hood-prinsipp» ved å kutte i goder for arbeidsfolk og gi skatteletter til dem som har mest fra før. Vi ser også at mange arbeidsgivere ønsker å svekke våre rettigheter. Det er bare en drøy uke siden administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten tok til orde for å mykne opp Arbeidsmiljøloven for å få ned antall lovbrudd. Samme arbeidsgiverforening gjorde også et smålig forsøk på å straffe de ansatte for den lovlige sykehusstreiken ved å utsette virkningstidspunktet for lønnsoppgjøret slik at de ansatte ville tapt penger, heldigvis tapte arbeidsgiver også på det punket.

De sykehusansattes nylige seier skyldes sterke fagforeninger med mange medlemmer i ryggen og at vi har ressurser til å stille med de beste folka på vår side. Vi må derfor ikke ta rettighetene våre som en selvfølge, de før oss har jobbet hardt for dem. Når ulikhetene igjen øker, er det gjennom mobilisering av fagbevegelsen vi arbeidsfolk kan kjempe imot, slik at vi også i fremtiden kan være landet med trygge arbeidsplasser og små forskjeller. Så er du ikke organisert er innmelding en ypperlig førjulsgave til deg selv, for samhold gir styrke!

Les også

De streikende ved sykehuset gir seg ikke: – Vi tar kampen på vegne av mange

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.