Gå til sidens hovedinnhold

Vanskapningen Røkke-tårnet – en aprilspøk?

Artikkelen er over 1 år gammel

Hans H. Utgård: – Røkke og REV Ocean AS kan gjerne få etablere seg her med arbeidsplasser og kanskje gode løsninger på miljøutfordringer, men de får senke tårnhøyden med ca. 200 meter!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå må politikerne i Fredrikstad formannskap «ta seg en bolle»! Røkke-tårnet er et uhyre – en vanskapning og et monument over en som har altfor mye penger og over arkitekter som er forelsket i seg selv og ideen om å lage det ultimate signalbygg.

Jeg må minne om at andre folk må slite hardt for å få lov til en ekstra halv meter på hustaket eller får nei til å forlenge brygga med et par meter. Det er en grunn til at Røkke er uønsket andre steder. Dette tårnet vil dominere utsikten for folk i mils omkrets – uansett hvor du er vil du ha denne fallosen i synsfeltet – og i all overskuelig fremtid! Jeg vil slippe å se vanskapningen hver gang jeg snur meg mot nord!

Når såkalte signalbygg presenteres, har det tendens til å oppstå en hallelujastemning som ser ut til å blokkere normal skepsis og fornuft. Plan- og bygningslov, estetikk, kultur- og miljøhensyn og likebehandlingsregler ser ut til å fordufte når noen nevner moderne stikkord som «verdensledende havsenter» og «plast i havet».

Jeg ønsker Røkke og REV Ocean AS velkommen til Fredrikstad! De kan gjerne få etablere seg her med arbeidsplasser og kanskje gode løsninger på miljøutfordringer, men de får senke tårnhøyden med ca. 200 meter! Det er for øvrig like ille om de bygger i Sarpsborg eller hvor som helst ellers. I Oslo kan de kanskje klemme seg inn et sted i sentrum og slåss om oppmerksomheten med andre signalbygg. Det viktigste signal de gir meg er at vi burde hatt et nasjonalt forbud mot den slags, men det er vel for mye forlangt med dagens regjering?

Les også

Røkke-selskap åpner for skyskraper-møte med Fredrikstad: – Positivt at det er interesse i byen

FAKTA OM RØKKE-TÅRNET

Aker-eide FP Eiendom har lansert planene for det rundt 60 etasjer høye bygget «Det store blå» som er tegnet av den svenske arkitekten Gert Wingårdh.

Planen var opprinnelig at skyskraperen skal være hovedkvarter for REV Ocean, et verdensledende havsenter, på Fornebu.

Et flertall i Bærum kommunestyre sa imidlertid tidligere i år nei til planene, og nå er Aker på utkikk etter en ny vertskommune.

«Det store blå» skal etter planen huse et stort antall norske og internasjonale forskere og byråkrater, gründere og bedrifter, ikke-statlige organisasjoner (NGOer) og finansaktører, og ledes av tidligere WWF-sjef Nina Jensen, som nå er sjef for forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean.

Ledende organisasjoner internasjonalt og nasjonalt, som FN ved IOC (UNESCO) og FN Miljø, Havforskningsinstituttet i Bergen, Norsk polarinstituttet i Tromsø, WWF, Handelshøyskolen BI, Subsea Valley med flere, har allerede bekreftet at de støtter opp om WOH, skriver REV Ocean.

Den planlagte bygningen vil være 80 meter høyere enn Norges nåværende høyeste bygg, Nexanstårnet i Halden, og 83 meter høyere enn Oslo Plaza. Det vil også være høyere enn noe annet eksisterende bygg i Norden.

Kommentarer til denne saken