LOS ANGELES (Nettavisen): Forrige uke ble USA rystet av drapet på Samantha Josephson.

Den 21 år gamle studenten ble drept etter å ha satt seg i en bil hun trodde var en Uber i delstaten South Carolina.

Drapet utløste en debatt om sikkerheten rundt Uber og Lyft, og det har blant annet blitt etterlyst krav om bedre merking av bilene til taxitjenestene.

For norske Vanessa Monstad (22) fra Sarpsborg brakte hendelsen fram vonde minner. Hun gikk nemlig gjennom en lignende episode da hun først flyttet til Los Angeles.

Vanessa (22) håper å bli Norges beste på Instagram 

Nå forteller hun om sin opplevelse til Nettavisen for å understreke viktigheten av å være forsiktig og ta forholdsregler når man benytter seg av det populære tilbudet.

Gikk til feil bil

I august 2017 skulle den ferske studenten ved Santa Monica College en tur på byen med studievenner. Det var hennes første uke i den amerikanske storbyen.

De dro på en nattklubb i Hollywood, men mot slutten av kvelden hadde vennene til Monstad dratt, og den daværende 20-åringen var plutselig alene. Da bestemte hun seg for å ta en Uber hjem.

Uber bestilles via en app på mobilen. Når en tur blir bekreftet, får man vite bilens farge, hvilken modell det er og bilens nummerskilt. I tillegg får man se navnet til sjåføren og et ansiktsbilde.

Monstad husker hun hadde fått tildelt en sølvfarget bil. Hun pleide alltid å sjekke de siste par tallene på nummerskiltet opp mot appen, og gjorde det også denne gangen. Det var imidlertid alkohol inne i bildet, og det skulle vise seg at Monstad gikk til feil bil.

- Så går jeg bort til bilen, sier navnet mitt og spør om han er uberen min, noe som var veldig dumt, forteller Vanessa Monstad til Nettavisen.

Studenten er klar på at hun heller burde spurt sjåføren om hvem han var der for å hente, ettersom Uber-sjåførene får vite navnet til den de skal plukke opp. I stedet svarte sjåføren bekreftende på spørsmålet.

- Det var lik bil som i appen, og der stod det også at bilen var ankommet, så jeg tenkte ikke noe annet enn at dette var min bil, forklarer Monstad.

Flere varseltegn

Etter å ha satt seg inn i bilen, skjønte Vanessa Monstad raskt at noe ikke var som det skulle være. Sjåføren oppførte seg mistenkelig og snudde seg stadig mot baksetet der den norske studenten satt.

Monstad oppdaget også at det ikke var en GPS synlig i bilen, noe alle Uber-sjåfører er utstyrt med, slik at man kan følge med på ruten. Monstad påpekte dette til sjåføren og spurte igjen om han jobbet for Uber.

- Da bare fiklet han med telefonen og tok opp en GPS som jeg da registrerte ikke var Ubers GPS, forteller Monstad.

Like etter snudde sjåføren seg mot baksetet og spurte: «Så, Vanessa, hva skjer? Hvor skal du?». Dette var et kraftig varseltegn for Monstad ettersom Uber-sjåfører får vite destinasjonen når de tar på seg en tur.

Monstad hadde også sett i appen at det som egentlig var hennes bil, var på vei et annet sted. 20-åringen ble ordentlig redd og skjønte at hun måtte komme seg ut.

- Jeg reagerte raskt, før han kunne dra opp et våpen eller låse dørene. Man vet jo aldri her. Jeg ropte til sjåføren at han ikke jobbet for Uber, lukket opp døren og hoppet ut i fart, forteller Monstad.

Tok kontakt med politiet

Bilen hadde ikke kjørt langt og var fortsatt i et tettbebygd område. Farten var derfor ikke høy da Monstad hoppet ut. Hun begynte å skrike for å tiltrekke seg noen som kunne støtte henne.

Så oppdaget Monstad at en politibil kjørte like bak og hun tok kontakt. Sjåføren av bilen hadde fortsatt å kjøre etter at Monstad hoppet ut.

- Jeg sa til politiet at han hadde utgitt seg for å være en Uber-sjåfør og at han ikke hadde gode intensjoner, sier Monstad.

Politiet reaksjon var skuffende. De spurte om Monstad hadde drukket, og ba henne være forsiktig framover. Blant annet på grunn av dette, valgte ikke Monstad å følge opp episoden.

- Politiet brydde seg såpass lite. Det virket ikke som de synes det var viktig. Men når jeg ser det som skjedde med hun som ble drept, så tenker jeg at man bør bry seg veldig mye om det hvis noen faktisk har opplevd noe lignende, sier Monstad.

- Kan skje hvor som helst

Da Vanessa Monstad forrige uke leste nyheten om Samantha Josephson, ble 22-åringen sjokkert. Hun tenkte umiddelbart tilbake på episoden for to år siden.

I likhet med Monstad, hadde Josephson bestilt Uber etter en tur på byen, og satt seg inn i feil bil. Det kostet henne livet.

- Jeg tenker at hvis hun hadde oppdaget det like fort som meg, så hadde hun kanskje levd, sier Monstad og legger til at det eneste positive er at dette nå får internasjonal oppmerksomhet slik at det kan advare andre.

- Det kan virkelig skje hvor som helst, uttaler Monstad til Nettavisen.

I etterkant av drapet på Samantha Josephson uttalte en talsperson for Uber at de samarbeider med lokale myndigheter og universiteter over hele landet for å opplyse om faren med falske Uber-sjåfører.

- Sjekk alt

Et av de klareste sikkerhetstipsene, er at man skal spørre «hva heter jeg?» til sjåføren, slik at man er sikker på at bilen faktisk er den man har bestilt.

Det oppfordres også sterkt å sjekke farge, modell og nummerskilt for å være sikker på at bilen som kommer er lik den man har fått tildelt i appen.

Episoden for to år siden satte en støkk i Vanessa Monstad. Hun holdt seg for det meste hjemme i dagene i etterkant og vegret seg for å ta Uber eller Lyft.

Med tiden ble det lettere, og i dag benytter Monstad seg flittig av taxi-tjenestene. Hun er imidlertid nøye på å sjekke hele nummmerskiltet og sier ikke sitt navn først til sjåføren.

Los Angeles-studenten vil ikke fraråde å bruke Uber og Lyft, men mener det som skjedde med henne kan skje alle om man ikke er forsiktig. Derfor forteller hun sin historie for å oppfordre andre til å være på den absolutt sikre siden.

- Sjekk nummerskiltet, sjekk alt, er den klare oppfordringen fra 22-åringen.