Været er skikkelig guffent i dag – og det kan påvirke valget på en overraskende måte

Det er kanskje nærliggende å tro at flere holder seg hjemme på valgdagen når det regner ute, men ifølge forskning stemmer ikke det.

Det er kanskje nærliggende å tro at flere holder seg hjemme på valgdagen når det regner ute, men ifølge forskning stemmer ikke det. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har regnet jevnt og trutt i Fredrikstad på valgdagen i dag. Det kan faktisk påvirke valgresultatet, men kanskje ikke på den måten du tror.

DEL

Jo Thori Lind har nemlig forsket på sammenhengen mellom vær og valgdeltagelse, og fant ut at vi blir ikke sittende hjemme i sofaen selv om det regner ute.

Han er egentlig samfunnsøkonom, og jobber med økonomi og politikk ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, men synes det var spennende å se hvordan ukontrollerbare faktorer kan påvirke valg.

Vær og valg siden 1971

Han har gjennomgått alle kommune- og fylkestingsvalgene siden 1971, og sammenholdt resultatene med værdata fra Meteorologisk institutt.

Han har funnet at valgdeltagelsen ved kommune- og fylkestingsvalg faktisk går opp med omtrent ett prosentpoeng når det regner.

– Jeg hadde jo fått høre at valgdeltagelsen går opp når det er godt vær, men det viste seg faktisk å være motsatt. Når det er dårlig vær, går valgdeltagelsen opp med rundt ett prosentpoeng, forklarer Lind.

Annerledeslandet

– Det er faktisk en håndfull andre som holder på med det samme, og de har gjort tilsvarende undersøkelser i andre land, som USA, Tyskland, Japan, Italia, Spania og Sverige. Og det morsomme er at værets innvirkning på valgdeltagelsen slår ut helt motsatt i de andre landene. I tillegg til Norge er det bare Sverige som får økt valgdeltagelse ved dårlig vær. Så vi er annerledeslandet der også, he he, knegger Jo Thori Lind.

Han har ikke noe forklaring på at det er sånn, annet enn at vi her i Skandinavia kanskje er mer vant med drittvær. Vi lar oss ikke stoppe av vind og regn. Og kanskje er det slik at når det er regn, så er det ikke så mye annet å gjøre enn å dra bort og stemme.

Slår ut forskjellig

Lind oppdaget også at regnvær slår ut forskjellig på høyre- og venstresiden i politikken. Det viser seg nemlig at høyresiden profitterer på drittvær, mens det motsatte er tilfellet for Ap og venstresiden.

– Høyresiden får omtrent ett prosentpoengs økt tilslutning når det er dårlig vær på valgdagen, mens Ap og venstresiden taper tilsvarende.

– Hva kan det komme av?

– Vet ikke. Men jeg har jo diskutert det med noen, og en mulighet er at høyrefolk i større grad reiser bort, på hytta eller andre steder, når det er fint vær.

Altså at frafallet i denne gruppen blir større når det er finvær. Men dette vet vi altså ikke sikkert. Vi vet bare at det er slik. Og det betyr faktisk at været kan virke inn på mandatfordelingen, og i ytterste konsekvens altså hvem som vinner valget, sier Lind.

På valgdagen i dag mener han høyresiden kan ha grunn til å gni seg i hendene. Kanskje været vil avgjøre valget i deres favør i dag?

Artikkeltags