Gå til sidens hovedinnhold

– Vi bør ha et barnas bystyre

Barnekultursenteret Qulthus`svar på lav valgdeltagelse

Artikkelen er over 5 år gammel

– Barn er opptatt av kultur, fritidsklubber og idrett. La engasjementet få fritt utløp i et eget «Barnas bystyre» i Gamlebyen.

Dette sier Morten Stenseng Gulbrandsen (51) i barnekultursenteret Qulthus i Gamlebyen.

Han er statsviter og er bekymret over den lave valgdeltagelsen- særlig i Østfold.

– Det finnes bare et svar på dette og det er å stimulere barns bevissthet omkring demokrati og politisk arbeid.

Barnas bystyre

Han er ikke først med å lansere ideen om et barnas bystyre. Tromsø har allerede noe lignende og flere andre kommuner har luftet ideen.

– Men jeg syns vi bør være i forkant her i Fredrikstad. Jeg har tatt opp dette med sentrale politikere og fått god respons, sier Stenseng.

Han ser for seg at kommunen etablerer en forsamling bestående av barn fra 5. til 7. trinnet i skolen. For eksempel fra samtlige elevråd ved de omkring 30 fredrikstadskolene.

– De kan møte fast i en bystyreforsamling i den ærverdige bystyresalen i Gamlebyen. Ordføreren kan åpne møtet for å gi det tyngde og anerkjennelse, mener Stenseng Gulbrandsen. Han ser ikke for seg politiske partier eller politisk representasjon.

Ikke politisk

– Det må være sakene som driver dette. Ikke partipolitikk. Barn er særlig opptatt av kultur og idrettspolitikk. Men også skolepolitikk, fritidsklubber, sykkelveier og trafikkspørsmål, sier han.

Han mener at den lave valgdeltagelsen under årets valg er et varskusignal.

Den gjennomsnittlige oppslutningen om årets valg i Østfold var på 55.5 prosent. I enkelte bykommuner var den enda lavere.

– Vi må øke barnas interesse for og deltagelse i demokratiet, sier Stenseng Gulbrandsen som understreker at Qulthus ikke vil stå for selve prosjektet, men vil ha rollen som innspiller overfor kommunen. - Det er de som må praktisk iverksette dette, sier han.

– Ellers kan dette være starten på en fremtid der folks interesse for politikk og samfunn kan bli farlig lav.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.