Færre valglokaler i Fredrikstad

JOBBER MED VALGET: Ingrid Trømborg, Linda Karlsen og Marit Hexeberg er tre av rundt 200 personer som har små og store oppgaver knyttet til valget i Fredrikstad.

JOBBER MED VALGET: Ingrid Trømborg, Linda Karlsen og Marit Hexeberg er tre av rundt 200 personer som har små og store oppgaver knyttet til valget i Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Valgkretsene i Fredrikstad reduseres fra 26 til 18 ved årets kommunestyre- og fylkestingsvalg. En del innbyggere må dermed belage seg på lengre reisevei til valglokalet.

DEL

– Vi forstår at dette kan være utfordrende for noen velgere, men det er gode grunner for å gjøre denne endringen, forsikrer Ingrid Trømborg, leder for kommunikasjon og service i Fredrikstad kommune.

Hun har foreløpig fått én bekymret telefon fra en velger på Prestelandet. Nabbetorp og Gudeberg valgkretser slås nemlig sammen, og blir til kretsen Nabbetorp, med stemmelokale på Sagabakken skole.

– Sammenlignet med andre kommuner har Fredrikstad hatt mange valgkretser. Grunnen til at vi nå slår noen sammen er blant annet for å sikre at alle stemmelokaler er egnet til formålet og at de har universell utforming, forteller Trømborg.

Les også: Færre steder å stemme i Fredrikstad og slutt på internett-valg

Reduksjonen i valgkretser fra 26 til 18 ble vedtatt enstemmig i bystyret. Endringen har også en økonomisk side.

– Vi kan nå ha færre valgmedarbeidere på jobb, vi trenger færre datalinjer og mindre utstyr, påpeker Trømborg.

Rundt 200 mennesker har små og store oppgaver knyttet til årets valg.

– Kan by på problemer

Ingeliv Flote er leder i Fredrikstad Pensjonistparti og har bodd på Slevik i 30 år. I september må hun til Gressvik for å stemme.

– Det har vært veldig lettvint å gå til nærmeste skole. Det at man må kjøre lenger, kan by på praktiske problemer for eldre og funksjonshemmede, mener Flote.

Les også: Vil få flere unge til å stemme

Hun har vært i kontakt med beboere på Slevik som er kritiske til reduksjonen i antall valgkretser.

– Ikke mange, men noen har uttrykt skuffelse over at de ikke lenger kan stemme i nærmiljøet, forteller hun.

Setter opp transport

Det er de sentrumsnære kretsene som er slått sammen. Kretsene mot kommunegrensa er beholdt (se liste over de nye valgkretsene nederst i saken).

– Vi anstrenger oss nå for å gjøre det så enkelt som mulig for folk å stemme. Vi har blant annet inngått en avtale med Lions Fredrikstad om at de skal transportere velgere til stemmelokalene. Dette gjelder dem som ikke kan komme seg dit på egenhånd. Vi vil komme med mer informasjon når planene er helt klare. Noen av partiene kommer også til å hjelpe til med transport under de to valgdagene 13. og 14. september, forteller Ingrid Trømborg.

Les også: Få unge stiller til valg (FB+)

Hun avviser at reduksjonen av antall kretser kan bli et demokratisk problem.

– Vi mener at det i utgangspunktet ikke bør være det. Velgerne kan stemme i hvilken krets de vil, vi har gode åpningstider for forhåndsstemming i fem uker framover, og vi sørger for transport på valgdagene. Jeg synes det er veldig synd hvis dette fører til at folk ikke bruker stemmeretten. Vi vil selvfølgelig følge nøye med på tallene i etterkant av valget, understreker Trømborg.

Flere har forhåndsstemt

Linda Karlsen har ansvar for forhåndsstemmingen på Servicetorget. Hun kan fortelle at rundt 100 personer har brukt stemmeretten hittil. Det er over dobbelt så mange som ved sist valg.

Ved Stortingsvalget i 2013 var Fredrikstad kommune med i et prøveprosjekt der innbyggerne kunne forhåndsstemme digitalt hjemmefra. Denne ordningen har regjeringen valgt å ikke videreføre ved dette valget.

Les også: Innvandrere kan få løft ved høstens valg

– Forhåndsstemmingen for alle, uavhengig av hvor du er folkeregistrert, starter i dag 10. august. Vi har også satt opp kvelds- og lørdagsvakter på Servicetorget fra neste uke og framover, for å gjøre det enkelt å forhåndsstemme, forteller Karlsen.

Det blir dessuten mulighet til å legge seddel i urnen på Onsøy rådhus og Rolvsøy rådhus, torsdag 3. og lørdag 5. september.

Marit Hexeberg drar til institusjoner og hjem for å sørge for at de som ikke kommer seg til valglokalet gis mulighet til å stemme.

– Ved sykdom og uførhet, og kun da, understreker hun, kan vi foreta hjemmestemming. Dette skjer fra 31. august til 11. september, og fristen for å melde inn behov til Servicetorget er 9. september.

24. august til 11. september er det valg på helse- og omsorgsinstitusjoner.

  • Usikker på hva du skal stemme? FB hjelper deg her: Velgerhjelpen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken