Rullestolbruker kom ikke inn i valglokalet

Hinder: For Martin Olavesen (27) ble det umulig å komme inn i valglokalet mandag. Han måtte stemme utenfor.

Hinder: For Martin Olavesen (27) ble det umulig å komme inn i valglokalet mandag. Han måtte stemme utenfor. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Martin Olavesen (27) måtte stemme ute fordi valglokalet på Rød skole ikke var tilrettelagt for rullestol. – Ikke akkurat hemmelig valg, sier moren.

DEL

Det var mandag ettermiddag at 27 år gamle Martin Olavesen skulle avgi sin stemme i kommune- og fylkestingvalget. Han bor på Kråkerøy og tilhører Rød valgkrets, som har valglokale på Rød skole.

Kom ikke inn

– Men da vi kom dit, var det ikke mulig for ham å komme inn. Dørterskelen var vel 20 centimeter høy, forteller moren, Bjørg Olavesen.

Andre rullestolbrukere hadde lagt opp en rist som en provisorisk rampe. Men Martin Olavesen har elektrisk stol, derfor turde de ikke gjøre det samme.

Valgfunksjonærer kom dermed ut med stemmesedlene og valgurne slik at han likevel fikk stemme.

– De som hjalp ham, så jo hva Martin stemte. Det er ikke akkurat hemmelig valg, sier Bjørg Olavesen.

Leit

– Han syntes ikke det var noe særlig. Det var ikke noe ålreit å ikke få komme inn. Det burde jo være mulig for rullestolbrukere også, tilføyer hun.

I årets lokalvalg er det blitt færre valgkretser i Fredrikstad. Tidligere stemte Martin Olavesen på det gamle kommunehuset på Kråkerøy, men det er nå lagt under Rød.

– Vi kunne selvfølgelig ha stemt et annet sted, men vi visste ikke at lokalet ikke var tilrettelagt før vi kom dit, påpeker Bjørg Olavesen.

Ifølge Ingrid Trømborg, valgansvarlig i kommunen, var det en glipp at valgfunksjonærene i lokalet ikke visste at det var en rullestolinngang på baksiden av bygget.

– Dette var en feil av oss, erkjenner hun.

– Men hvis bemanningen fulgte rutinene, har de ikke sett hva vedkommende har stemt. De skal ikke ta med stemmesedlene inn igjen etter at vedkommende har avlagt sin stemme. Det skal være hemmelig valg selv om det gjøres ute.

Artikkeltags