Grønne jokere i Fredrikstad-valget

Nærmer seg vippeposisjon: Nykommeren Miljøpartiet De Grønne, her representert ved Rasmus Hansson (til venstre) og Odd Bergstøl, ligger an til å få to i bystyret. (Arkivfoto: Erik Hagen)

Nærmer seg vippeposisjon: Nykommeren Miljøpartiet De Grønne, her representert ved Rasmus Hansson (til venstre) og Odd Bergstøl, ligger an til å få to i bystyret. (Arkivfoto: Erik Hagen) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerJon-Ivar Nygård fortsetter som ordfører hvis dagens barometer fra InFact Norge hadde vært valgresultatet. Men han har ingen grunn til å føle seg sikker. Arbeiderpartiet går kraftig tilbake, mister fem representanter, og blir mer avhengig av de fire rødgrønne samarbeidspartiene. Det skal ikke store endringer til før Miljøpartiet De Grønne havner på vippen og avgjør hvem som blir ordfører i Fredrikstad.

Les hovedsak her: – Kan gå mot borgerlig flertall i kommunevalget

Barometeret gir de rødgrønne 28 representanter i bystyret, medregnet en fra Rødt, mens de fire borgerlige får 23. Miljøpartiet De Grønne får to. Det trengs 27 representanter for å få flertall, så her ligger det an til close race.

I tidligere meningsmålinger har det virket som om Arbeiderpartiet kunne seile inn som en klar vinner og til og med få rent flertall i bystyret. Dette barometeret viser at Fredrikstad-valget vil bli svært spennende, og at vi får en tøff kamp om ordførervervet.

For fire år siden lå Arbeiderpartiet rundt 40 prosent på meningsmålingene, omtrent på samme nivå som i barometeret, i ukene før valget. Det lå an til dødt løp mellom blokkene på augustmålingen i 2011. Men så kom Ap sterkt i innspurten. Nygård og co. gjorde et kjempehopp til 49 prosent og nesten rent flertall.

De kraftige utslagene i 2011 viser betydningen av å lykkes med valgkampen. Går vi noen tiår tilbake, hadde mange bestemt seg lenge før valgdagen, det var ikke uvanlig å stemme på samme parti hele livet. Bevegelsene var små, og valgdeltagelsen var høy.

For fire år siden var Ap i angrepsposisjon, etter fire år med borgerlig styre. Nå gjelder det å forsvare et sterkt valgresultat. Det blir vanskeligere. All erfaring viser at Ap tjener på en høy valgdeltagelse. Den kan bli avgjørende.

Peter Kuran øyner nå en mulighet for å bli ordfører. Men han har ikke mye å juble for på Høyres vegne i denne målingen. 19,6 prosent og tilbakegang siden forrige valg, og tap av ett mandat, var svakere enn forventet.

Riktignok går Frp noe frem og oppveier for Høyres nedgang. Tradisjonelt gjør Høyre det dårligere i Fredrikstad enn på landsplan og også i fylket. Men nå synker Fredrikstad Høyres oppslutning, mens partiet fosser frem på nasjonale målinger.

Det er ikke Høyre eller Frp, men de små partiene som har mest grunn til å glede seg over InFacts tall. Vi kan få 11 partier i bystyret mot 9 i dag.

Da valglistene ble lagt frem tidligere i år, stusset jeg over at både Bymiljølista og Miljøpartiet De Grønne stilte med liste. Det virket ikke særlig klokt, hvis målet var å komme inn i bystyret. Ut fra denne målinger ligger begge an til å få to mandater. De kan bli en betydelig maktfaktor.

Bymiljølistas Jan-Kåre Fjeld vil tenke grundig gjennom om partiet fortsatt skal være en del av den rødgrønne koalisjonen. Det vil overraske meg stort om han bryter ut. Men se på mandatfordelingen i dette barometeret: Uten Bymiljølista har ikke ordfører Nygård noe flertall i ryggen.

Miljøpartiet De Grønne, med Rasmus Hansson som stemmesanker, ønsker å komme i vippeposisjon. Partiet ligger an til å få 2,8 prosent av stemmene i Fredrikstad. Hvis ingen av blokkene får de nødvendige 27 mandatene, kan den grønne nykommeren få sterk innflytelse. Tallene vil skape økt inspirasjon for de neste ukene.

Øivind Lågbu

Øivind Lågbu

Artikkeltags