Frp-politiker med høyreekstreme holdninger inviteres inn i formannskapet i Rakkestad

«Minner om NS»: Dette bildet med norske farger og slagordet «Norge mitt Norge» vekker reaksjoner. Bildet ligger ute på Fagerengs offentlige Facebook-profil.  (Skjermdump)

«Minner om NS»: Dette bildet med norske farger og slagordet «Norge mitt Norge» vekker reaksjoner. Bildet ligger ute på Fagerengs offentlige Facebook-profil. (Skjermdump)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I sosiale medier publiserer han høyreekstremt innhold. I politikken kan Hans Jørgen Fagereng få formannskapsplass i Rakkestad av Ap og KrF.

DEL

Rakkestad Avis har den siste tiden fått reaksjoner på innholdet på Facebook-siden til den lokale Frp-politikeren Hans Jørgen Fagereng, som er aktuell for en plass i formannskapet.

– Man tar det man får. Jeg har vært i dialog, men har ikke skrevet under noen papirer ennå, sier Fagereng om forhandlingene med AP og KrF, som han tror vil gå i orden.

På Facebook har Fagereng blant annet publisert vitser, som antyder at flyktninger ikke bidrar til samfunnet i form av jobb og arbeid.

I tillegg har han tidligere publisert innhold fra høyreekstreme «Frie ord», gitt støtte til Sverigedemokraterna og bilder av norske flagg med tilleggsteksten «Norge mitt Norge».

Flaggbildet innrømmer Fagereng er «over grensen» for hva som er akseptabelt, men lokalpolitikeren har likevel ikke slettet innholdet fra den offentlig tilgjengelige Facebook-veggen sin.

– Jeg har i ettertid angret på at jeg gjorde det. Det nærmet seg mot nazist-delen det der. Jeg tenkte bare at jeg er glad i Norge. Jeg skjønte i ettertid at det var litt for langt ut, sier han.

– Det er en vits

Flyktningvitsen, som du ser over, står Fagereng inne for. Han presiserer at han er for å hjelpe flyktningene i krisen, men da i nærområdene. Samtidig mener han at Frp-politikere er særlig utsatt for rasiststempelet i politikken.

Står inne for vitsen: Hans Jørgen Fagereng mener Syria-vitsen er humor.

Står inne for vitsen: Hans Jørgen Fagereng mener Syria-vitsen er humor.

– Hvis det gjelder Frp-folk som uttaler seg er det et helvete, mens når andre uttaler seg så er det ytringsfrihet, sier Fagereng.

– Jeg tolket det som humor, på lik linje med mye annen humor. Jeg syns det er gøy å sette noen ting på spissen. Du vet jo det at når det er snakk om nye landsmenn, så er mange av dem er arbeidsledige. Det syntes jeg bare var artig og var ment som moro, sier Fagereng, som mener slike vitser ikke er rasisme.

– Mye av det er ikke greit

Ordfører Ellen Solbrække (Ap) i Rakkestad er klar over at Fagereng har skapt reaksjoner i sosiale medier også tidligere.

Hun presiserer videre at det politiske samarbeidet er i kommunestyret mellom KrF og Arbeiderpartiet. Og at man vurderer et valgteknisk samarbeid i formannskapet med Fremskrittspartiet.

Som medlem av kommunestyret så bør enhver tenke over hvilke holdninger man publiserer på sosiale medier, sier Solbrække til RA.

– Jeg er kjent med at Fagereng har skapt en del reaksjoner på det han legger ut. Dette er et ansvar han også må ta og tenke gjennom, sier Solbrække, som ikke er videre begeistret for innholdet som publiseres.

Spår flere drap: Fagereng spår flere konedrap begått av syriske flyktninger. (Skjermdump)

Spår flere drap: Fagereng spår flere konedrap begått av syriske flyktninger. (Skjermdump)

– Jeg leser ikke facebooksiden hans, men jeg har tidligere fått reaksjoner på det han legger ut. Mye av det jeg har hørt om syns jeg ikke er noe greit, sier ordføreren.

– Vil du ta opp saken med Hans Jørgen Fagereng?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå, svarer Solbrække.

Høyre ser ikke humoren

Ordførerkandidaten til Høyre før dette valget, Knut Ruud, ser ikke humoren i innleggene til Frp-Fagereng.

– Det ville vært naturlig om Høyre ble tilbudt, eller fikk en henvendelse om den plassen i formannskapet. Jeg forstår ikke hvorfor Fagereng har fått den henvendelsen, når han viser de holdningene på Facebook, sier en uforstående Knut Ruud.

– Jeg personlig har store problemer med å kunne støtte Fagereng til en plass i formannskapet, når han over lengre tid har vist de holdninger han har vist på sin Facebook. Norge må ta imot flyktninger og Rakkestad må ta sitt ansvar med å bosette, sier Høyre-politikeren.

Artikkeltags