Gå til sidens hovedinnhold

Ferskingene i Fredrikstads bystyre

Artikkelen er over 5 år gammel

Få klatret like mye på valglistene som denne gjengen fra Arbeiderpartiet. Nå er de blant de 18 bystyredebutantene.

18 nye bystyrerepresentanter

– Jeg ble overrasket og har vel egentlig ikke fått summet meg ennå. Men jeg er veldig, veldig glad og tror det blir veldig, veldig bra, sier Malin Krå Simonsen (22). Lederen av Fredrikstad AUF sto på 22. plass på Arbeiderpartiets valgliste, men hadde rykket opp til nummer 7 da velgerne hadde sagt sitt.

Hun er en av 18 bystyredebutanter som skal stille i bystyret de neste fire årene. I tillegg kommer flere nye representanter som har vært inne tidligere eller møtt som vararepresentanter tidligere.

Alle representantene til det nye bystyret finner du her

– Mange kjenner meg

Krå Simonsen er ikke den eneste av «ferskingene» i partiets bystyregruppe som klatret høyt i valget:

Njål Kjølholdt Gustavsen (19) sto på 46. plass og Jens Olav Simensen (64) sto på 44. plass og kom inn. Mohamed Saleban Warsame (45) sto på 23. plass, men endte på 5. plass på lista over Ap-representantene med flest stemmer.

Les også: Et nytt brakvalg for Ap

– Jeg tror noe av årsaken er at mange kjenner meg. Jeg har jobbet som frivillig opp mot de somaliske minoritetene i byen, i tillegg til at jeg er nestleder i moskeen, sier Warsame, som tror det har vært god valgdeltagelse i miljøene han snakker om i år. Hans hjertesaker de neste fire årene blir intergrering, god skole og god eldreomsorg.

Stor interesse for ungdomssaker

Njål Kjølholdt Gustavsen tror fokus på ungdomssaker er blant årsakene til at både han og de andre AUF-kandidatene kom inn.

Han har klare ambisjoner som folkevalgt.

Les også: Kanonvalg for Miljøpartiet De Grønne: – Nå begynner det å boble

– Jeg vil ha kontakt med grasrota. Jeg er også opptatt av å invitere organisasjonslivet til åpen dialog. Jeg har tro på å åpne de partipolitiske dørene og samarbeide med ulike offentlige og private aktører, sier 19-åringen som har vært AUF-medlem siden han var 13 år og Ap-medlem siden han ble 16.

Vil ha bysykler på plass

Hjertesakene hans er bysykler, økt kommunal finansiering for å bygge flere studentboliger, styrking av det akademiske miljøet i byen og bedre eldreomsorg.

Les også: Banket på 7.000 dører - fikk velgerbank

– Bysykler til Fredrikstad er en sak jeg vil jobbe hardt for, sier han.

Også AUF-leder Malin Krå Simonsen har også utdanning langt oppe blant hjertesakene sine. Målet hennes er en mobbefri skole alle elever i Fredrikstad gleder seg til å gå til.

– Fredrikstad-skolen skal være den beste

– Fredrikstad-skolen skal være den beste for alle, erklærer Krå Simonsen.

– Jeg er også veldig opptatt av at studentene skal bli hørt når det er snakk om utvikling i Fredrikstad. Studentbyen Fredrikstad har et stort potensial som vi bør utnytte mye, mye mer, sier hun.

Jens Olav Simensen er et kjent ansikt for mange her i byen, men ikke som bystyrerepresentant. Han legger ikke skjul på at det var morsomt å høre at han var valgt inn i bystyret.

Les også: Lokalvalget: En av to gadd ikke å bry seg

– Men det viktigste er ikke hva som skjer med meg eller andre, det viktigste er at vi har fått ny tillit av velgerne etter å ha blitt utsatt for en til dels skitten valgkamp, sier Simensen, som betegner Høyres valgkampvideoer som «lavmål».

Nå er det for så vidt ikke helt korrekt å betegne den tidligere avismannen som fersking i bystyret: Han var Norges yngste kommunestyrerepresentant fra 1971 til 1975.

Var Norges yngste

– Hjertesakene den gangen var ungdomspolitikk og miljøvern. Det er jo like aktuelt i dag, sier han. Simensen anno 2015 har imidlertid følgende hjertesaker:

Les også: Disse har Ap tenkt å samarbeide med i Fredrikstad

– Jeg er veldig opptatt av verdiskapning og byutvikling – og at vi skal få til en fortsatt positiv utvikling av Fredrikstad. At vi sammen med næringslivet kan sørge for flere arbeidsplasser, for eksempel. Det trenger Fredrikstad.

Andre nye Ap-representanter i bystyret er Siri Martinsen, Mohodin Omar Abdi, Helene Saloua Matri, Therese Winther Antonsen, Svein Erik Thorvaldsen, Gry-Helen Strøm og Haji Asif Husain.

Bystyredebutanter fra andre partier er Truls Velgaard (H), Lino Lubiana (KrF), Henning Aall (MDG), Ida Julsen (MDG), Amelia Kristine Aune (V), Håkon Aleksander Røssum (Frp) og Elin Tvete (Sp).

Kommentarer til denne saken