Nå kan du gi din stemme i kommunevalget

Allerede nå kan du avgi stemme ved kommunevalget, men du må avtale tid med kommunen din.

Allerede nå kan du avgi stemme ved kommunevalget, men du må avtale tid med kommunen din. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vil du avgi stemme ved kommunevalget, men er ikke hjemme verken når man kan forhåndsstemme og heller ikke på valgdagen? Da kan du stemme allerede nå.

DEL

1. juli er første dag du kan avgi stemme ved kommunevalget.

Den ordinære perioden for forhåndsstemmegivning er fra 10. august til 11. september. Deretter åpnes valglokalene for stemmegivning i en eller to dager: Altså 13. og 14. september, litt avhengig av hva kommunen tilbyr.

Men er du ikke hjemme i denne perioden og likevel ønsker å avgi stemme, kan du gjøre det fra nå og frem til 7. august.

Du må bare huske å bestille time.

For å avgi stemme i denne perioden, må du kontakte kommunen din for å avtale tid for å stemme. Husk legitimasjon.

Ved kommunevalget i 2011 var det 22,2 prosent forhåndsstemmer. Det var en økning på 5,5 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2007 og en økning på 10,3 prosentpoeng siden 2003. Størst endring var det i Finnmark, der det ble avgitt 7,9 prosentpoeng flere forhåndsstemmer.

Valgdeltakelsen ved valget i 2011 var den høyeste deltakelsen på 2000-tallet. Deltakelsen var på 64,5 prosent og økte med 2,8 prosentpoeng i forhold til i 2007. Lavest deltakelse var det i Østfold, med 61,1 prosent. Høyest deltakelse var i Sogn og Fjordane, med 67,5 prosent.

Når man forhåndsstemmer i perioden 10. august til 11. september, kan man stemme i hvilken som helst kommune i landet. På valgdagen derimot må du stemme i den kommunen du har registrert bostedsadresse den 30. juni.

Syke og uføre kan søke kommunen om å få stemme hjemme.

Du kan bare stemme én gang.

Usikker på hva du skal stemme i år? Vi har laget en valgomat, som kan hjelpe deg litt på vei. Trykk her for å prøve den.

Artikkeltags