MDG: – Vil ikke gifte oss med noen

Henning Aall: Han kan avgjøre hele Fredrikstad-valgetfoto: geir a. carlsson

Henning Aall: Han kan avgjøre hele Fredrikstad-valgetfoto: geir a. carlsson

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er stor sannsynlighet for at vi velger en uavhengig posisjon, fremfor å støtte noen av de store blokkene.

DEL

Fersk In Fact-måling viser at Miljøpartiet De Grønne kan komme på vippen i FredrikstadDersom Miljøpartiet De Grønne (MDG) får to taburetter i bystyret, kan de samtidig bli en real grønn hodepine for de etablerte partiene. Partiets toppkandidat, Henning Aall (69), kan nemlig tenke seg at MDG opptrer som en helt uavhengig gruppering.

– Men dere er forpliktet til å stemme både i valg av ordfører og på ett av budsjettforslagene?

Les reaksjoner:

Bymiljølista: – Jeg føler at vi har gjort mye smart

Arbeiderpartiet: – Vi er i siget før innspurten

SV: – Et tap for hele Fredrikstad

Gledelig måling for Høyre 

Ligner på Aps budsjett

– Det er jeg klar over. Men om vi støtter en ordførerkandidat så vil vi ikke gifte oss med ham. Når det gjelder vårt eget grønne budsjettforslag, så er det rundt 70 prosent likt Arbeiderpartiets budsjett. Men vi vil forhandle om resten.

– Så dere vil egentlig støtte Arbeiderpartiet ?

– Det sier jeg ikke, men de er vel de eneste med et fullstendig budsjett som vi har kunnet sammenligne vårt med. Jeg sier bare at sannsynligheten for at vi opptrer uavhengig er like stor som at vi støtter en av blokkene.

Henning Aall har levd et spennende liv — både som bedriftsleder, FN-arbeider i Afrika og båtbygger i Kina. Han er en flink forhandler og sier at tiden etter valgdagen skal brukes godt.

– Vi i MDG er opptatt av resultatene, ikke politisk spill og prat. Og vi vil kjempe for miljøsakene. Der har vi en forpliktelse for fremtiden.

Kommentar: Nygårds flertall i ferd med å rakne

Meningsmåling 10. september  2015

Meningsmåling 10. september 2015

NESTEN DØDT LØP: Det skiller ett mandat mellom de borgerlige og rødgrønne på målingen Infact utførte for Fredriksstad Blad onsdag kveld. MDG havner på vippen. Hvis dette blir valgresultatet, avgjør partiet hvem som får makten og ordføreren.Grafikk: Lill Mostad

Avgjør ordførerkampen

Dersom InFacts måling blir en realitet så vil de rødgrønne (Ap, SV, Sp og Rødt) få 26 mandater i bystyret. De borgerlige vil få 25 og Miljøpartiet De Grønne to.

Partiet kan dermed avgjøre hele valget.

Det gir en solid vippeposisjon til direktørsønnen fra Sarpsborg som er født i Kina.

– Far (Cato Aall) ledet Borregaards kontor i Shanghai og mine foreldre bodde der fra 1935 til 1946. Jeg ble født i det første fredsåret, men familien flyttet hjem til Sarpsborg da jeg var tre måneder.

Medlem av Unge Høyre

– Selv om jeg vokste opp i et borgerlig hjem så var verken far eller familien knyttet opp mot noe parti. Selv var jeg en periode medlem av Unge Høyre, men det var fordi de hadde så bra fester. I mitt voksne liv har jeg unnlatt å stemme når jeg har vært i utlandet, eller gitt min stemme både til venstre og høyre.

Henning Aall har byggteknisk bakgrunn med stor interesse for båtkonstruksjon. Han eide og ledet i mange år Grimsenkilen Båtbyggeri i Skjeberg. Han var først i Norge med båter i sandwichkonstruksjon.

– Jeg solgte båtbyggeriet på 80-tallet og noen år senere dro jeg til Eritrea hvor jeg i FN-regi ledet oppbyggingen av båtbyggerier i landet. Men fiskebåtene vi bygget ble «kuppet» av marinen og brukt i væpnet konflikter med Jemen. Jeg befant meg i en farlig posisjon og måtte flykte fra landet.

Hjemme i Norge ble Henning Aall bl.a. fylkesleder i Naturvernforbundet, men reiste på ny ut. Denne gang (i 2004) til Kina der han ledet oppbyggingen av to båtbyggerier. De bygget blant annet tresnekker basert på Bjarne Aas' design med elmotorer.

– Livet ute har lært meg en del ting. Verden er stor, den er sårbar og med all respekt for lokalpolitikk, her dykker vi oss ofte ned i andedammen. La oss tenke litt stort og langsiktig. Hvis vi i 1995 stanset kjøpesentrene utenfor byene, så ville vi i dag hatt mindre bilbruk og en mer levende by.

Artikkeltags