Gå til sidens hovedinnhold

Kanonvalg for Miljøpartiet De Grønne: – Nå begynner det å boble

Artikkelen er over 5 år gammel

Jubelen sto i taket hos Miljøpartiet De Grønne da stemmene ble talt opp og de viste seg at de har to representanter i bystyret. Men vippeposisjonen glapp.

- Nå begynner det å boble. Dette ser jo helt fantastisk ut, sa førstekandidat Henning Aall (69) da han og partikollegene samlet seg til valgvake i kveld.

Slapp jubelen løs

De kunne slippe den første jubelen løs allerede da resultatet av forhåndsstemmene, rundt ti prosent av stemmene i Fredrikstad, ble avslørt: Miljøpartiet de Grønne fikk der hele 4,7 prosent av stemmene og tre representanter i bystyret.

Les også: Laabak forble bak

Da 91,6 prosent av stemmene var talt opp, hadde de fire prosent og var de inne med to mandater.

Men vippeposisjonen partiet hadde fått hvis Fredriksstad Blads siste meningsmåling hadde slått til, glapp.

Vippeposisjonen glipper

Det ble raskt klart at Ap har gjort nok et brakvalg, og ikke trenger støtte fra MDG når de har SV, BYM og Sp.

– Det er de sikkert glade for, humret Aall. Verken han eller annenkandidat Ida Julsen ville være med på at de var skuffet over at vippeposisjonen glapp.

Les også: – Dette ser ut til å bli en fin kveld

– Vi kan ikke være skuffet over de tallene her. Vi hadde selvfølgelig hatt bra forhandlingskort på vippen, men dette er jo veldig bra, sier Julsen, som nå må belage seg på å lese bystyredokumenter.

– Jeg har allerede begynt å titte på dem, lo Julsen i kveld.

Dermed blir den rødgrønne fløyen ikke holdt på pinebenken av Miljøpartiet De Grønne etter dette valget, slik den siste meningsmålingen tydet på.

Da Fredriksstad Blad snakket med Aall før stemmene ble talt opp, hadde partiet ennå ikke tatt noen beslutning om hvilken fløy de ville støtte dersom de skulle havne i den gode forhandlingsposisjonen.

På pinebenken

– Mye taler for at vi må holde byen på pinebenken i noen dager, dersom vi skulle havne på vippen, svarte Aall på spørsmål om hvorvidt partiet har tenkt noe mer på hvilken fløy det kan være aktuelt å støtte med en vippeposisjon.

Les også: Bruden var skeptisk da politikerne prøvde å fri

– Hvilken av de to fløyene heller dere mest mot, da?

– Vi har en helt ny politikk som på mange måter går på tvers av politikken til de etablerte partiene. Vi kommer til å gå i dybden med alle, og det kan jo hende at vi har tre alternativer, sier Aall.

Så for seg tre alternativer

– På hvilken måte? Et grønt sentrumsalternativ?

– Jeg vil ikke si mer enn det akkurat nå. Men vi føler et veldig ansvar dersom vi havner på vippen, sier Aall.

– Hvilken sak er så viktig for dere at fløyene like greit kunne satt seg ned og finne ut av den med en gang dersom dere hadde kommet på vippen?

Les også: 5.875 har allerede stemt når valglokalene åpner i dag

– Vi er opptatt av bypakken for Nedre Glomma. Den inneholder tiltak for både vei, sykkel og kollektiv. Vi vil ha en tydeligere prioritering av kollektiv og sykkel, sier Aall.

– Snakker vi da fase 1?

– Med unntak av Seut-Ørebekk-prosjektet, som setter i gang nå, gjør vi det, ja, sa Aall før resultatene ble klare på kvelden.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.