– Kan gå mot borgerlig flertall i kommunevalget

Fornøyde: Peter Kuran (H) og Bjørnar Laabak (Frp) er svært fornøyde med den nye målingen der Ap går kraftig tilbake. De er forberedt på å samarbeide i et borgerlig flertall. Foto: Hege Mølnvik

Fornøyde: Peter Kuran (H) og Bjørnar Laabak (Frp) er svært fornøyde med den nye målingen der Ap går kraftig tilbake. De er forberedt på å samarbeide i et borgerlig flertall. Foto: Hege Mølnvik

Artikkelen er over 4 år gammel

Ap går tilbake over ti prosentpoeng fra valget i 2011. Nå er det jevnt mellom de to fløyene frem mot valget.

DEL

FB har fått et politisk barometer basert på 600 intervjuer gjennomført i Fredrikstad denne uken av InFact. Ved kommunevalget i 2011 hadde Arbeiderpartiet en oppslutning på 49,2. På denne siste målingen ligger partiet på 38,9 prosent.

Les kommentar her: Grønne jokere i Fredrikstad-valget

Feilmarginen i undersøkelsen er på inntil fire prosentpoeng.

Den ferske undersøkelsen viser at muligheten for et politisk skifte i Fredrikstad kan være reell, men sittende ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) er ikke bekymret for valgkampen.

– Det er en stor endring fra forrige måling. Jeg har ikke noen spesielle synspunkter på hvorfor Arbeiderpartiet går nedover på målingen. Det er et varsel til oss om å stå på videre og mobilisere frem mot valget. Vi satser på skoler og eldreomsorg fremfor skattekutt – så må velgerne avgjøre selv, sier Nygård nøkternt til FB og legger til:

– Så viser det også, slik jeg har sagt tidligere, at når det drar seg til valg er det kamp om makt og da må vi regne med å få kamp inn mot mållinja.

Frp øker - sier nei til flyktninger

Meningsmåling 17. august 2015

Meningsmåling 17. august 2015

I det nye barometeret øker Fremskrittspartiet sin posisjon. De måles til 15,7 prosent, og ville dermed fått et ekstra mandat i bystyret. De har nå sju mandater sittende.

Bjørnar Laabak, Fremskrittspartiets ordførerkandidat, mener at Fredrikstad er klar for et maktskifte og tror at valgkampen fremover vil bli svært spennende.

– Vi skal jobbe valgkampen helt ut og håper at folk gir det borgerlige styret tillit. Jeg tror vi trenger et skifte i Fredrikstad. Arbeiderpartiet og LO har styrt lenge nok, sier han.

– Vi er styringsdyktige og vi samarbeider om det skulle bli borgerlig flertall i valget. Vi er klare på at det største partiet velger ordfører, sier Laabak.

Laabak er tydelig på hva slags politikk hans parti vil føre i byen.

Bjørnar Laabak.

Bjørnar Laabak. Foto:

– Vi sier klart nei til flere flyktninger og innvandrere, vi må først ta vare på våre egne bostedsløse, fastslår han.

Han forteller at han har møtt velgere som sier at de vil stemme på Frp i år fordi de føler seg utrygge.

– Det er ganske alvorlig at mange, spesielt eldre mennesker, uttrykker at de føler seg utrygge. Jeg opplever mennesker som sier at det nå er veldig mye utenlandske borgere som har flyttet hit og oppholder seg i gatene. Vi er nødt til å sette en stopper for dette, og vi er nødt til å sikre arbeidsmarked og bosted til de som allerede bor her, sier han.

– Går mot et skifte

Høyres ordførerkandidat Peter Kuran er godt fornøyd med resultatet til Høyre i barometeret, som ligger på 19,6 prosent.

– Dette er veldig spennende. Det kan se ut som vi går mot et skifte i høst, sier han.

– Det er naturlig for oss å samarbeide med de fire borgerlige partiene. Vi har et etablert og godt samarbeid allerede, sier Kuran.

Han tror særlig saken om dagsenteret har vært avgjørende for at Ap nå går nedover, men han er overrasket over at fallet er så stort.

– Det var veldig kraftig, men jeg tror det er sunt og positivt for byen vår. Dette gir oss et godt utgangspunkt i valgkampen, sier han fornøyd.

– To mandater er kjempebra

Miljøpartiet De Grønne er også blant de som er fornøyde med den nyeste målingen som gir partiet to mandater i bystyret.

– Det er veldig lovende at vi viser oss på meningsmålingene. To mandater innen bystyret er kjempebra, og håpet er å komme på vippen, sier fylkesleder Tor Øyvind Westbye.

Partiets førstekandidat er Henning Aall.

– Hvilken side akter dere å støtte i bystyret?

– Før vi kan svare på det må man først få hele resultatet etter valget og vite hvor partiene står, før vi så går i forhandlinger med begge sider. Da ser vi hviken side som vil gi MDG mest gjennomslag i sin politikk – så vil det avgjøre hvem vi eventuelt støtter, fastslår Westbye.

Ap vil mobilisere videre

Ordfører Nygård har planen klar for kampen videre.

Vi kommer til å bruke tiden frem mot valget på å synliggjøre resultatene vi har hatt med skole og eldreomsorg og mobilisere videre. Vi vil synliggjøre byggingen av trinn 2 på Østsiden Sykehjem og skape forståelse for skoleløftet vi kom med forrige uke. Vi skal også fortsette den offensive næringspolitikken og bidra til å skaffe flere arbeidsplasser i Fredrikstad, sier ordføreren.

Ap-ordføreren sier at partiet de kommende ukene skal ut for å møte tusenvis av velgere og at dette er viktige møter.

– Jeg er ikke spesielt bekymret for valgkampen. Det er en kamp om velgernes tillit, og vi kommer til å gjøre det vi kan for å få fornyet tillit i fire år til. Vi går til valg for å få flertall på rødgrønn politikk, og det er det som teller, fastslår Nygård.

Politisk barometer

Utfører                      InFact Norge AS
Populasjon               Fredrikstad, innbyggere +18 år
Antall intervjuer        600
Vekting                     Kjønn, alder og partivalg stortingsvalg 2013
Feilmargin                Maksimalt +/- 4,0 %-poeng
Metode                     InFact automatiske telefonintervjuer
Periode                    13. august 2015

Valget i 2011

Slik ble oppslutning for partiene i Fredrikstad ved forrige valg i 2011:

  • Ap 49,2%
  • Høyre 20%
  • Frp 13,9%
  • Krf 4,3%
  • SV 2,9%
  • Venstre 2,8%
  • Senterpartiet 1,9%
  • Pensjonistpartiet 1,9%
  • Bymiljølista 1,6%

Artikkeltags