Jon-Ivar Nygård og Ap med overbevisende seier

Gratulasjonene: Jon-Ivar Nygård ble gratulert da valgseieren var et faktum.foto geir a. carlsson

Gratulasjonene: Jon-Ivar Nygård ble gratulert da valgseieren var et faktum.foto geir a. carlsson

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederJubelen sto i taket på Arbeiderpartiets valgvake da forhåndsstemmene ble offentliggjort. Det var ingen tvil: Jon-Ivar Nygård fortsetter som ordfører, og det med god margin. For fire år siden fikk Arbeiderpartiet 49,2 prosent av stemmene, 26 mandater og nesten rent flertall i bystyret. På meningsmålingene i høst har partiet ligget langt under dette, men igjen viser partiet sin styrke når det virkelig gjelder.

Da forhåndsstemmene var talt opp, fikk Ap 49,1 prosent, bare en tiendedel under 2011-tallet, og resultatene fra kretsene bekrefter at Ap er den store vinneren. Oppslutningen er en formidabel tillitserklæring fra velgerne. Innbyggerne er tydelig fornøyd med jobben som partiet har gjort og Nygårds innsats. Ap gjør det svært også i de mer landlige delene av Fredrikstad. Partiet har lagt ned en kjempeinnsats med dørbanking, møter og bruk av sosiale medier og har lyktes.

Den store taperen i Fredrikstad-valget ser ut til å bli Høyre, som gjør det oppsiktsvekkende dårlig. Når vi ser på forhåndsstemmene går partiet tilbake fra 20 prosent sist til under 15. Høyre valgte Peter Kuran som ordførerkandidat for tredje gang. Han har ikke lyktes tidligere. Årets resultat ser ut til å bli en katastrofe. Fredrikstad Høyre har kommet bakpå i valgkampen, partiet har diltet etter Arbeiderpartiet og ikke klart å sette dagsordenen. Partiets omstridte valgvideoer ser ut til å ha falt på steingrunn.

Nå ser Høyre ut til å miste en rekke representanter i bystyret og blir omtrent jevnstort med Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet trenger trolig bare ett støtteparti, som i dag, for å få flertall, det kan ha stor betydning for utfallet i kampen for å få ridesenteret på Thorslund.

Før alle stemmene var talt opp ser det også ut til at Fredrikstad kan få 10 partier i bystyret de neste fire årene. Miljøpartiet De Grønne er en vinner også i Fredrikstad og kan få to representanter. Makten vile ha vært en helt annen i vippeposisjon, men vi får en ny stemme i bystyret som vil sette preg på debattene.

I Råde ser René Rafshol ut til å gjøre et brakvalg for Høyre, og alt tyder på at han fortsetter som ordfører. Da forhåndsstemmene var opptalt lå Høyre og Frp an til å få rent flertall. Rafshol er en populær ordfører og har lagt ned en kjempejobb for bygda, noe velgerne takker ham for. Å se 30-tallet for Høyre, selv om det bare er for forhåndsstemmer, er historisk i Råde. Arbeiderpartiet går tilbake, og det hjelper lite at Miljøpartiet De Grønne kan komme inn i kommunestyret. Rafshol har også med seg Venstre, og her ligger det an til en imponerende seier.

Nylig ble Eivind Norman Borge kåret som Norges niende mest populære ordfører. Han har en unik posisjon og bekrefter det igjen. Da stemmene var talt opp var det ingen tvil: Eivind Norman Borge fortsetter som ordfører, og Frp og Høyre får rent flertall med 11 av 21 representanter i kommunestyret. Borge har stått frem som hele bygdas ordfører, og ofte med andre meninger enn partiet sentralt. Han er kroneksempelet på en folkelig politiker, som viser evne til å lytte og ikke synes nok sak er for liten. Han får betalt for entusiasmen. At en ordfører sitter 12 år på Hvaler er historisk.

Ole Haabeth kan også feire at han blir fylkesordfører for fire nye år. Forhåndsstemmene og opptellingene i kommunene viser at samarbeidspartiene Ap, Sp, KrF og SV får et solid flertall. Høyres Simen Nord sier han vil kontakte Senterpartiet og KrF for å sondere mulighetene for en ny koalisjon. Det har vært betydelig avstand mellom Høyre og de to sentrumspartiene i siste fylkestingsperiode, og det vil overraske stort om det blir noen ny samarbeidsløsning. Høyre går også tilbake i fylkestingsvalget, og står i en svakere posisjon. Ap vil få flertall for å kjøpe tomt til ny Frederik II videregående skole og ikke leie som de borgerlige partiene ønsker. Arbeiderpartiets hegemoni i fylkespolitikken fortsetter.

Artikkeltags