Vil ha flere innvandrere til valgurnene

Har en plan: Kommunikasjons- og servicesjef Ingrid Trømborg håper eget folkemøte er blant tiltakene som får flere innvandrere til valgurnene. (Arkivfoto: André Lia)

Har en plan: Kommunikasjons- og servicesjef Ingrid Trømborg håper eget folkemøte er blant tiltakene som får flere innvandrere til valgurnene. (Arkivfoto: André Lia)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredrikstad kommune håper flere innvandrere går til valgurnene når de får møte politikerne selv.

DEL

– Vi gjør et stunt overfor innvandrere før valget. 8. september inviterer vi representanter fra de politiske partier og innvandrergrupper fra ulike land. Målet er å engasjere den delen av befolkningen som kanskje ikke er mest kjent med valgordningen vår, sier kommunikasjons- og servicesjef Ingrid Trømborg i Fredrikstad kommune.

Bakgrunnen er selvsagt den dårlige valgdeltagelsen blant innvandrerbefolkningen. Ved kommunevalget i 2011 var det bare fire av ti norske statsborgere med innvandrerbakgrunn som stemte.

Blant utenlandske statsborgere med stemmerett var det bare tre av ti som stemte, mens valgdeltagelsen i befolkningen som helhet lå på 65 prosent.

Skal være uhøytidelig

Det har ikke lykkes Trømborg å få ut lokale tall over valgdeltagelsen blant innvandrere i Fredrikstad, men hun føler seg rimelig sikker på at den ligner på landsgjennomsnittet.

Det var mangfolds- og integreringsrådet som foreslo møte mellom innvandrere og politikere for å få opp engasjementet og kunnskapene om partier og valgordning.

– Vi tenker oss et uhøytidelig møte hvor politikerne forteller hva de står for og møtedeltagerne kan få stille spørsmål. Det blir runde bord, og meningen er at man skal kunne gå fra bord til bord og få svar på det man lurer på, sier Trømborg.

Inviterer seg selv

Hun har også sendt ut «innbydelser» til foreninger og grupperinger der hun har invitert seg selv til å komme til foreningene på informasjonsbesøk.

Innbyggere som fortsatt er usikre på det norske språket vil også finne informasjon om hvordan valget fungerer på flere språk i resepsjonen på rådhuset.

Selve møtet 8. september er for øvrig basert på at man behersker norsk.

– Men nå må man jo ha bodd sammenhengende i landet i tre år før man kan stemme ved lokalvalgene, så da er det jo å håpe at man forstår litt norsk, sier Trømborg.

Skal du lese valginformasjonen fra de lokale partiene, bør du også forstå norsk.

Ingen av lokalpartiene vi snakket med på torsdag har lokal valgkampinformasjon på annet språk enn norsk, selv om flere partier gir ut sentral informasjon om hovedvalgsaker på ulike språk. Det gjelder blant annet SV og Ap.

– Men vi har flerspråklige medlemmer og listekandidater som brukes i relevante situasjoner, opplyser gruppeleder Atle Ottesen i Arbeiderpartiet.

Fakta

65 prosent av befolkningen i Norge stemte ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011.

43 prosent av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn stemte.

32 prosent av utenlandske statsborgere med stemmerett brukte stemmen sin.

Utenlandske statsborgere har rett til å stemme ved lokalvalg hvis de har minst tre års botid i landet.

Etter valget i 2011 ble 268 innvandrere valgt inn som kommunestyrerepresentanter i Norge.

Det var 45 flere enn ved forrige valg.

KILDE: INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET

Artikkeltags